Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Stylistka Alexandra – pri štyroch deťoch sa venuje výrobe šperkov, vizáži aj stylingu

Alexandra Vrabelova-stylistka

Štvornásobná akčná mamina pôvodne chcela byť novinárkou či policajtkou. Čomu všetkému sa venuje popri štyroch deťoch? Na otázky nám odpovedala šarmantná stylistka Alexandra Vrábelová.

Aká je tvoja pôvodná profesia a čomu sa venuješ teraz?

Pôvodne som túžila byť novinárka alebo policajtka, ale po talentovkách na žurnalistiku ma čakalo druhé kolo, ktorým som neprešla. Nechcela som čakať rok na ďalší pokus, tak som si vybrala Stavebnú fakultu, pretože aj matematika mi išla celkom dobre. Po škole som si podala prihlášku do Policajného zboru, čo nikto z môjho okolia nechápal. Mysleli si, že ma to počas vysokej školy prejde. Prijali ma, nastúpila som a popritom som absolvovala vzdelanie pre dôstojníkov na Akadémii Policajného zboru. Pôsobila som tam štyri roky, ale nadšenie zo mňa pomaly opadlo – realita bola iná ako vo filmoch. Nejaký čas som pracovala v stavebnej firme, neskôr v logistike. Potom prišla svadba a narodenie prvého dieťaťa. Ostala som na materskej. Raz som sledovala Dámsky magazín, kde práve vyrábali náušnice z korálok. Zaujalo ma to, nakúpila som si potrebné veci a začala som to skúšať aj ja. Na jednom hand-made portáli som potom ponúkala svoje výrobky. Chcela som rozšíriť svoj sortiment aj o ďalšie produkty, nie iba ručne vyrábané, a tak som si založila vlastný e-shop. Teraz som už sedem rokov na rodičovskej a popritom spravujem aj ďalšiu svoju stránku. Momentálne si dokončujem aj vizážistický kurz.

Myslím si, že minimálne 50 percent žien nevyužíva svoj potenciál.

Máš nádherné 4 malé deti, ale popri materskej veľa neoddychuješ. Stíhaš sa ešte aj vzdelávať a podnikať. Ako si zadeľuješ svoj čas?

Ďakujem. Toho času je naozaj málo, často musím rozrobené veci prerušiť a venovať sa deťom či veciam v domácnosti, ale to je pri tom počte detí prirodzené. Využívam hlavne chvíle, keď malá spí (starší chlapci sú v škôlke a najstarší už chodí do školy), alebo potom neskoro večer, keď už zaspia všetci. Ak musím ísť na kurz, väčšinou príde moja mama a postráži mi dcérku. Taktiež mi vytvára zázemie môj manžel, a keď si potrebujem niekam odbehnúť, nemá problém postrážiť deti.

stylistka, osobny styling, nakupy so stylistom

Stylistka Alexandra Vrábelová, foto: Zuzana Halvoníková

Ako si sa dostala k stylistickému kurzu?

Keď som po narodení tretieho syna uvažovala, kde sa zamestnám, napadlo mi, že by som mohla skúsiť aj pozíciu redaktorky alebo copywriterky, keďže k písaniu mám veľmi dobrý vzťah – dávnejšie som prispievala napr. do časopisu Pekné bývanie. Chcela som si preto trošku rozšíriť svoj obzor v prípade, že by som si hľadala prácu pre nejaký lifestylový časopis. Našla som si online kurz na jednej londýnskej škole stylingu a po večeroch študovala materiály a skladala outfity v programe Polyvore. Až neskôr som začala uvažovať o tom, že by som si mohla založiť aj vlastný web a ponúkať poradenské služby. To už bolo na svete štvrté bábo, a tak sa mi materská trošku predĺžila.

Venuješ sa šperkom, stylingu a najnovšie aj vizáži. Dokážeš sa na ženu pozrieť a podľa typu k nej priradiť strihy, farby či štýl make-upu, ktorý by sa jej mohol hodiť?

Určite áno. Často aj vonku na ulici, keď vidím nejakú dámu, tak mi spontánne napadne, čo by jej pristalo a čo by som na nej zmenila, aby vyzerala ešte krajšie. Myslím si, že minimálne 50 percent žien nevyužíva svoj potenciál. Nezvyknem však radiť ženám vo svojom okolí len tak, sama od seba. Vždy čakám na to, keď sa ma niekto spýta na názor. Nechcem pôsobiť nadradene a vyvolať v nich dojem, že vôbec potrebujú nejakú radu, vždy to myslím dobre a chcem žene pomôcť, nie ju uraziť. Byť skôr kamarátkou, ktorá sa podelí o to, čo sa naučila, a nie kritizujúcou módnou policajtkou. Taktiež rešpektujem, že nie všetky ženy dávajú svojmu výzoru prioritu. Ak sa cítia dobre tak, ako sú, ak sa páčia svojmu manželovi alebo partnerovi, nemám čo riešiť.

stylistka, farebna typologia, styling, stylista

Stylistka Alexandra Vrábelová, foto: Zuzana Halvonikova

Ako sa podľa teba obliekajú ženy na Slovensku?

Myslím si, že Slovenky sú jedny z najkrajších žien v Európe, takže určite majú potenciál vyzerať dobre. Jeden môj kamarát Talian mi raz povedal: „9 z 10 žien, ktoré tu stretnem, sú topmodelky, a aj tá 10-ta je pekná.“ Čo sa týka obliekania, veľa žien sleduje módu a trendy, najmä 20-25 ročné slobodné dievčatá. Všimla som si však, že hlavne mamičky po 35-tke strácajú o svoju vizáž záujem, pravdepodobne pod vplyvom povinností. Je to veľká škoda, pretože niekedy stačí málo, možno pár minút starostlivosti denne, a žena môže vyzerať omnoho lepšie. Nemusí ísť na ihrisko v ihličkách alebo s vrstvami make-upu, ale aj špirála, trochu rúžu či farebná šatka dokážu urobiť zázraky.

Vieš povedať, ktorú časť práce máš najradšej?

Najradšej sa venujem blogu a písaniu článkov, ale vždy ma poteší aj osobné stretnutie s klientkou – keď mám možnosť niekomu dobre poradiť a vidím aj zmenu, ktorá nastala. Často nejde iba o vizáž, ale aj o sebavedomie, ktoré s ňou súvisí. Ženy často nevedia, v čom je ich silná stránka, alebo sa zamerajú na nejaký svoj nedostatok a zacyklia sa v negatívnych myšlienkach o sebe.

Venuješ sa rovnako písaniu e-bookov a blogu pre ženy. Vieš povedať jednu vec, ktorá by nemala nikdy chýbať v ženskom šatníku? 🙂

Asi by som vybrala little black dress – malé čierne šaty. Je to elegantný prvok, ktorý sa dá nosiť na rôzne príležitosti a pôsobí žensky. Pridáte výrazný statement náhrdelník a lodičky a môžete ísť do divadla alebo na večierok, alebo zvolíte džínsovú bundu a outfit bude zrazu pôsobiť úplne inak – ležérne a mladistvo.

Kto ťa pri práci inšpiruje?

Sledujem najmä zahraničné portály, odoberám Vogue, ale námety na články často vznikajú spontánne pri sledovaní oblečenia celebrít alebo obyčajných ľudí. Alebo chce niekto poradiť a z takej otázky vznikne potom článok. Čo sa týka módnej tvorby, obdivujem pani Blanku Matragi, ktorá toho dokázala naozaj veľa. A zo šperkárov mi učaroval vintage štýl izraelskej návrhárky Michal Negrin. A inšpiráciou a vzorom mi je najmä moja mama – to je ďalšia akčná žena. Napriek tomu, že sa vekom blíži k 70-tke, stále sa o seba stará, dbá na svoju postavu a ešte stále pracuje – je úspešnou realitnou maklérkou. A popritom pomáha aj s vnúčatami.

V čom by si sa rada zlepšila?

V marketingu – snažím sa v ňom vzdelávať a aplikujem to na oboch svojich stránkach, ale niekedy vidím, že to nestačí. Chýba mi aktívny instagramový profil, kde by som dokázala nahodiť naozaj kvalitné fotografie. Takisto mám veľký rešpekt pred youtubermi, pretože natočiť dobré video je podľa mňa najťažšia vec v reklame.

Čo je pre teba najlepšia forma prezentácie?

Za najdôležitejšiu pokladám platenú reklamu na Facebooku. Skúšala som aj iné formy, ako napríklad AdWords na Googli, ale facebook sa mi osvedčil najviac. Taktiež používam email marketing, ale na začiatok treba mať vybudovanú dobrú databázu kontaktov, aby sa dal efektívne použiť. Ideálne by bolo robiť aj nejaké premeny vizáže, ale to by sa nejaká dáma musela nechať nahovoriť na fotenie pred a po, takže dobrovoľníčky sú vítané.

Ako rada oddychuješ?

Ja oddychujem práve tým, že píšem, pretože sadnúť si za počítač a mať chvíľu pre seba a na tvorbu je pre mňa najväčší luxus. Alebo, ak večer nezaspím spolu s deťmi, je príjemné dať si pohár červeného vína s manželom.

Aký je tvoj najväčší úspech doteraz?

V súkromí pokladám za úspech mať peknú rodinu – dobrého manžela a zdravé deti – ale to je z veľkej miery aj šťastie a nie iba moja zásluha. V pracovnej oblasti je to asi vyštudovanie vysokej školy, čo bola niekedy naozaj veľká drina.

Aké máš ďalšie plány do budúcna?

Chcela by som rozbehnúť vlastné podnikanie tak, aby som sa tomu mohla venovať aj v budúcnosti a nie ho mať iba ako záľubu. Zdokonaliť sa v natáčaní videí a nadobudnúť prax aj ako vizážistka. Plánujem tiež dokončiť dve e-knihy Ako byť krásna a Ako nájsť lásku.

Prezraď nám tri rady, ktoré fungujú u teba, pre ženy, ktoré by sa chceli rovnako vydať na cestu za vlastným snom 🙂

1. Nájsť si reálny cieľ a rozbiehať ho najprv ako hobby.
2. Skúšať a skúšať a nenechať sa odradiť.
3. Vzdelávať sa – chodiť na kurzy, učiť sa nové veci, sledovať dianie v odbore…

Kde sa s tebou vieme stretnúť?

Na mojich stránkach o štýle, šperkoch a rovnako na mojom Facebooku.

Ďakujeme krásne za rozhovor:)

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár