Začnite písať

RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Sebarealizácia je dôležitá aj na materskej, hovorí konzultantka Martina

sebarealizacia-na-materskej_MAV Academy

Majiteľka MVAcademy, školiteľka a konzultantka, podnikateľka, cestovateľka, spoluzakladateľka OZ SPACE a predovšetkým onedlho mladá biznis dvojmamina. Dvoma slovami: Martina Vyskočová.

Kde sa kedysi zrodil nápad pre tvoj biznis a aká bola cesta až k aktuálnemu podnikaniu?

Nebolo to veľmi premyslené ☺ Keby som vedela, do čoho idem, tak možno ani podnikať nezačnem. Ja som však mala veľmi negatívnu skúsenosť z predchádzajúceho zamestnania a nechcela som už mať nadriadeného, takže mi nič iné neostávalo. Skočila som do bazéna a naučila som sa plávať. Nápad nebol nijako originálny, už v predošlej práci som sa venovala aj vzdelávaniu, ale chcela som to robiť inak – prinášať nové témy, robiť školenia gamifikované a na mieru tak, aby prinášali reálne výsledky klientom. Podarilo sa a dnes už máme ponuku služieb rozšírenú aj o recruiting, assessment centrá či poradenstvo, vracajúcich sa spokojných klientov a čo je hlavné – super tím ľudí, na ktorých sa viem spoľahnúť.

Maximálne pracuješ s LinkedIn-om. Na čo všetko ho využívaš?

LinkedIn je výborný nástroj. Používam ho od cca 2007 na marketing služieb či školení, vyhľadávanie potenciálnych klientov, dodávateľov či zamestnancov pre našich klientov. Ale je úžasný na omnoho viac – na vlastné vzdelávanie, a aby som neustále sledovala trendy – či už prostredníctvom príspevkov v skupinách, cez články čo zdieľajú moje kontakty, nástroj SlideShare alebo videoškolenia, ktoré LinkedIn nedávno pridal prostredníctvom akvizície portálu Lynda.com.

Vieš identifikovať, ktorá je tvoja najúspešnejšia marketingová stratégia?

Ešte prv, než bol zaužívaný pojem Blue Ocean, tak som si povedala, že musím školenia robiť inak. V roku 2013 sme otvorili tému gamifikácie, keď to ešte nebol taký známy pojem, v 2014 sme ako úplne prví na Slovensku začali robiť školenia pre recruiterov napríklad ako na LinkedIn. Čiže takou inakosťou som zaujala prvých klientov a potom to už šlo ľahšie a samozrejme sa kupovali aj tradičné školenia ako time management či komunikačné zručnosti. A hlavne som od začiatku nemala problém s cold calls a osobnými stretnutiami vo firmách – to pomohlo najviac. Niet nad osobné stretnutia, aspoň v mojom segmente.

Martina Vyskočová

Martina Vyskočová

V čom je akadémia výnimočná?

Robíme veci na mieru. Spravíme si dôkladnú analýzu, na školenie dáme školiteľa, ktorý má skúsenosti s daným segmentom, kde klient pôsobí a príprava školenia je dôkladná, aby sme tých 8 až 16 hodín maximálne využili a školenia sú formované tak, že cca 80 percent sú praktické nácviky a ukážky, zvyšok teória. Po školení je samozrejmý followup, spätná väzba, v podstate taký malý assessment, ktorý klient od nás dostane. Čiže ide naozaj o investíciu do rozvoja ľudí. To platí aj pri recruitingu či poradenstve, teda dôkladná príprava a riešenia na mieru. Niekedy klientov zaskočíme, ako do hĺbky ideme, ale to je už o vzájomnej dôvere a partnerskom prístupe oboch strán.

Kto je tvoja cieľová skupina?

Máme medzi klientami menšie, stredné aj väčšie firmy, aj odvetia sú rôzne, ale čo majú všetci spoločné je, že sa chcú zlepšovať, zvyšovať svoj výkon a napredovať, prípadne hľadajú vhodných ľudí do tímu alebo potrebujú svoj tím otestovať, zistiť na čom sú a v čom sa môžu zlepšiť, aby dosahovali svoje ciele.

Povedz nám, ako vyzerá tvoj bežný pracovný deň?

Nemám asi bežný pracovný deň a odkedy som tehotná, tak už vôbec nie ☺ Stíhať sa dá všetko, dôležité je delegovať, čo sa dá a mať jasné priority. Paradoxne pri tomto to materstvo pomáha, zrazu má žena vo veciach jasno, už nejde iba o ňu samotnú. Mám akčné kamarátky, ktoré zatiaľ materstvo posúvajú práve preto, že sa boja, že veci nebudú stíhať, ale myslím, že je to úplne zbytočná obava. Podľa mňa sa naučia byť viac efektívne.

Uvažuješ už nad tým, ako sa tvoje pracovné nasadenie zmení/nezmení potom, čo sa staneš mamou?

Nuž, ono sa už zmenilo, nakoľko mám rizikové tehotenstvo – čakám totiž dvojičky, čiže už niekoľko mesiacov si zvykám na úplne odlišný režim a možno práve preto to pre mňa nebude až taký šok po pôrode. Kamarátky, ktoré majú jedno dieťa, stíhajú aj prácu kým dieťa spí, ale pri dvojičkách to asi nebude také jednoduché, uvidíme. Našťastie, mám veľkú podporu a pomoc v priateľovi a viem, že všetko zvládneme.

Priblíž nám projekt, ktorý si založila pre študentov.

Asi máš na mysli OZ SPACE. So študentami som robila už predtým, prostredníctvom rôznych CSR aktivít a veľmi ma to bavilo. Bolo to úplne iné ako s korporáciami, mali sme voľnejšiu ruku. Ten nápad nebol úplne môj, mali sme nejaké aktivity s Martinou Horkovou, vyskúšali sme si obe výmenné pobyty cez Erasmus plus a rozhodli sme sa to skúsiť spolu s Jakubom Andreánskym. Organizujeme vlastné mládežnícke výmeny, posielame tiež študentov do iných krajín na projekty našich partnerov a nedávno sme dostali aj EVS certifikáciu, čiže začíname pracovať intenzívnejšie s dobrovoľníkmi, predovšetkým na projekte pre mladých dospelých, teda s detskými domovami.

Akú najväčšiu prekážku si musela prekonať na ceste za svojím snom?

Všetko je to v hlave, väčšina problémov je interných a nebolo to inak ani u mňa – musela som prekonať rôzne obavy a limitácie. V podstate ich stále prekonávam. To je nekončený proces, ale to je na podnikaní to najlepšie – človek sa veľmi rýchlo posúva, lebo musí. Má spätnú väzbu ihneď či už z trhu, od dodávateľov, okolia. Pri nás ženách je to ešte umocnené, lebo často o sebe pochybujeme, analyzujeme, držíme sa viac pri zemi.

Aký je tvoj najväčší úspech doteraz?

Najväčší úspech sú pre mňa spokojní klienti, ktorí sa vracajú. Podnikanie má byť dlhodobý projekt, ktorý by mal mať pevné základy a dobré a dlhodobé vzťahy sú preto veľmi dôležité.

Čo ti robí radosť a odkiaľ čerpáš energiu?

Milujem cestovanie, spoznávanie nových krajín, jedál, pachov, ľudí, zvykov. Aktuálne si toto spoznávanie kompenzujem skôr knihami, ktoré taktiež milujem, takže cestujem teraz skôr v mysli a snoch než reálne. Taktiež milujem dobré jedlo, ale to si vychutnávam skôr rovnako v mysli posledné mesiace.

Kto ťa inšpiruje?

Ľudia v mojom blízkom okolí, ktorí si idú za svojimi snami. A je ich stále viac a viac, čo ma nesmierne teší.

Martina Vyskočová

Prečo je pre teba práca dôležitá?

Kvôli sebarealizácii. Vždy, keď som bola zamestnaná, tak som nemohla realizovať svoje nápady, nemala som v tomto veľmi slobodu či podporu.

Aké máš vízie do budúcna?

Rada by som automatizovala niektoré naše služby, mám niekoľko nápadov na inovácie, tak uvidíme, čo sa podarí.

Ako si predstavuješ svoju materskú dovolenku?

Dvojičky synchronizovane spia a budia sa naraz, sú to pokojné deti a ja mám čas sa najesť a aj na iné veci. Prvý rok bude asi náročný, ale výhoda dvojičiek je, že sa potom už sami spolu zahrajú, takže verím, že to celé v pohode zvládnem.

Martina Vyskočová

Myslíš si, že je počas materskej dovolenky sebarealizácia ženy dôležitá?

Samozrejme. Určite aj vychovávať deti je forma sebarealizácie, ale raz tie deti vyrastú, odídu a ak to bola jediná forma sebarealizácie ženy, tak je to potom psychicky náročné. Určite treba mať koníček alebo niečo, čo slúži ako psychohygiena počas materskej dovolenky.

Prezradíš nám tri rady, ktoré fungujú u teba, pre ženy – predovšetkým mamy na materskej, ktoré by sa chceli rovnako vydať na cestu za vlastným podnikateľským snom?

Uff no ja ešte oficiálne na materskej dovolenke nie som, takže si netrúfam nikomu radiť, opýtaj sa ma o rok ☺

Kde sa s tebou vieme stretnúť?

Moj profil nájdete na LinkedIn alebo Twitter a naše služby na www.mvacademy.sk.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár