Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako sa úspešne vrátiť do zamestnania po materskej dovolenke?

mamy-do-zamestnania-po-materskej

Zozbierali sme pre vás zopár tipov od žien, na čo je dobré pamätať pri návrate do zamestnania po najkrajšej mamičkovskej transformatívnej dovolenke. 

Aj vás hnevá slovo „dovolenka“? Nazývajme ju teda pre naše účely „pracovná prestávka“. Všetky ženy, ktoré trávia dva alebo tri (nebodaj viac) rokov súvisle s deťmi doma, mi potvrdzujú, že veľa neoddychujú a u nás doma to veru tiež inak nie je, takže verím aj ostatným. Na druhej strane je to pravdaže najkrajšie transformačné obdobie, kedy si začínate (pomaly, ale predsa) uvedomovať, že ste mama, a že tá nekonečná láska môže mať rôzne podoby. Teraz sa ale nachádzate v bode, keď treba tepláky vymeniť za sukňu a kabelka už viac neslúži na plienky. Ako sa na to pripraviť?

nákupy, ženy, návrat do práce, pohoda, relax

Zdroj: Pexels

Čo pomáha ženám pri návrate do zamestnania?

  1. Vyzerať a cítiť sa dobre je asi alfou a omegou pre každú ženu. Pokiaľ nepracujete v uniforme, kúpte si niečo pekné na seba. Aké jednoduché a povrchné, že? Faktom ale je, že postava sa materstvom zmenila alebo to, čo ste si obliekali predtým, než ste sa stali mamami, sa už jednoducho nehodí. Ja som zo svojho šatníka napríklad vyradila všetky minisukne.
  2. Rozvíjajte svoje schopnosti. Väčšina mám mi dá za pravdu, že v každodennom kolobehu toho veľa nestíhajú a večer sú rady, keď si vyložia nohy. Čas je však zmena a vývoj sa nezastaví ani vo firme, v ktorej ste pracovali. Pre pokoj v duši a vyššie sebavedomie vám pomôže, ak si spravíte akýkoľvek pre vás potrebný (online) kurz či jazykový refresh. Ak je to možné, zaujímajte sa o zmeny v oblasti, v ktorej pracujete. Všetky informácie, ktoré príjmete, vám pomôžu znížiť stres z návratu do práce.
  3. Naplánujte si návrat postupne. Mnoho mám odporúča, ak vám to zamestnávateľ umožňuje, vrátiť sa do práce postupne. Na skrátený úväzok, na pár hodín týždenne, na pol dňa… Dobrý tip je tiež vrátiť sa v strede týždňa. Prvé odlúčenie nebude trvať celý týždeň, ale len 2 – 3 dni.
  4. Udržiavajte kontakt. Často sa stáva, že s pracovnou prestávku stratíte aj akýkoľvek kontakt s kolegami či s vedením. Napíšte občas email, kontaktujte kolegov, choďte si sadnúť spolu na kávu a ostaňte v reálnom kontakte a informovaná o tom, čo sa deje vo firme. V opačnom prípade vás môže čakať šoková terapia.
  5. Praktizujte slovo „NIE“. Sama si to musím pripomínať, pretože zvyčajne preferujem slovo „áno“. Ako mama však už máte nastavené priority. Mám pravdu? Chcem ostať v práci do večera a nevenovať dostatočný čas deťom? Alebo ťukať do počítača po nociach, doťahovať veci za iných a nevenovať sa vlastnému mužovi a drahocennému spánku? Nie, nie, to predsa nechcem 🙂
  6. Porozprávajte sa so svojím šéfom. Stretnite sa ideálne mimo kancelárie a v pokoji sa porozprávajte o vašej predstave. Na rozhovor sa nezabudnite pripraviť, aby ste na nič podstatné nezabudli. Pýtajte sa na zmeny vo firme, na vašej pozícii, vo vedení, v nastavení cieľov pre vás. Jasne si zadefinujte, čo od vás bude šéf po návrate očakávať. Spoločné nastavenie priorít vám pomôže sústrediť sa na to najdôležitejšie a neriešiť po návrate zbytočnosti. Nezabudnite sa pýtať na možnosti home office, príp. na začiatok skráteného úväzku či flexibilného pracovného času, aby ste dokázali balansovať svoj pracovný a rodinný čas. (Za otázku nikdy nič nedáte,  v najhoršom môžete zažiť odpoveď „nie“ :))
  7. Vyskúšajte si v predstihu dennú rutinu. Odbremeniť stres vám pomôže vyskúšať si v predstihu, aké to bude po nástupe. Nastavte si budík pár dní vopred (nemusíte, ak máte doma živý budíček). Koľko času potrebujete na ranné rituály? Ako dlho vám ráno potrvá cesta do práce? Rátajte aj s „nehodami“ a časovou rezervou…
Tagy
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Zanechaj nám svoj komentár