Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Viac peňazí od štátu pre rodičov alebo kde si po novom roku prilepšíte?

viac-penazi-od-statu

Od 1. januára 2019 sa zvyšuje suma niektorých peňažných dávok od štátu pre rodičov. Súčasne sa menia i podmienky poberania niektorých z nich a pre rodičov to môže znamenať taktiež finančné prilepšenie pre rodiny. Zaujíma vás, či sa tieto zmeny dotknú i vás?

deti rodina prispevok

Zdroj: pixabay.com

Vyšší rodičovský príspevok aj prídavok na dieťa

V súčasnosti je výška rodičovského príspevku 214,70 eur na jedno dieťa. V prípade, ak máte dvojičky 268,40 eur, v prípade trojičiek  322,10 eur. Tieto sumy sa od novom roku zvyšuj. Bohužiaľ iba o pár eur. Na jedno dieťa bude výška príspevku 220,70 eur, na dvojičky 275,90 eur, na trojičky 331,10 eur.

Rodičovský príspevok sa vypláca na mesačnej báze, cca v polovici kalendárneho mesiaca. Vypláca ho úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Nárok na tento príspevok má iba jeden z rodičov, nemôžu ho poberať obaja rodičia súčasne. Zároveň platí, že v prípade, ak jeden z rodičov poberá materské (za celý kalendárny mesiac), nemá tento rodič ani druhý z rodičov nárok poberať rodičovský príspevok. Takže nie je možné, aby štát vyplácal do rodiny aj materské aj rodičovský príspevok.

Popri poberaní rodičovského príspevku je možné pracovať aj podnikať. Viac informácií nájdete v mojom článku na tomto linku.

Stúpnu i prídavky na deti

Prídavok na dieťa alebo tzv. “detské“ sa vypláca mesačne, približne v polovici kalendárneho mesiaca. Jeho suma nie je žiadnym spôsobom závratná, avšak pre jeho vyplácanie nie je potrebné splniť extra zvláštne podmienky.

Do konca roku 2018 je výška prídavku na jedno dieťa 23,68 eur mesačne. Od 1.1.2019 stúpa táto suma na 24,34 eur mesačne.

Stúpne i príplatok k prídavku na dieťa, a to zo sumy 11,10 eur mesačne na 11,41 eur mesačne.

rodina mama dieta pridavky

Zdroj: pixabay.com

Dvojité materské pre oboch rodičov

Mnoho rodičov predovšetkým malých detí čakalo na dôležitú novelu zákona o sociálnom poistení. Práve tá nadobúda účinnosť (sčasti) 1.1.2019 a umožní tak rodičom poberať materské súčasne. Konkrétne pôjde o situáciu, kedy otec bude môcť poberať materské na staršie dieťa a mama na mladšie dieťa.

Do konca roku 2018 platí stav, kedy Sociálna poisťovňa otcovi, ktorý poberá materské na staršie dieťa a mame vznikne nárok na materské na mladšie dieťa, materské zastaví.

Veľa rodín s malými deťmi si tak finančne prilepší o niekoľko sto, dokonca tisíce eur. Stále však platí, že počas poberania materského (za celý kalendárny mesiac) ktorýmkoľvek z rodičov, nemôže ani jeden z rodičov poberať rodičovský príspevok.

Od 1.1.2019 sa taktiež zvyšuje maximálny vymeriavací základ pre materské, zo sumy 1824 eur na 1908 eur. Rodič, ktorému vznikne nárok na maximálnu materskú tak môže mesačne získať až 1458,50 eur (31dňový kalendárny mesiac).

Ak plánujete materské pre otca, nezabudnite na všetky potrebné kroky pri jeho vybavovaní. Informácie nájdete napríklad i v tomto videu.

Stiahnuť zdarma si môžete i ebook: Stručný prehľad peňažných dávok od štátu pre rodičov a 10 častých otázok

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár