Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Martina Oberhauserová: „Škoda, že dni majú tak málo hodín“

Oberhauserová-eternal_kvetinova_vyzdoba

Myšlienka na podnikanie vznikla vďaka tomu, že sa snažila zohnať väčšie kvetinové dekorácie na výzdobu interiéru. Na podnet muža si ich začala popri dvoch deťoch vyrábať sama. Zhovárali sme sa s Martinou Oberhauserovou o jej unikátnom nápade výroby nadrozmerných kvetov – Eternal Flowers.

Čo ste pôvodne vyštudovali a aké boli vaše prvé kroky po škole?

Vyštudovala som cestovný ruch a taliansky jazyk, učiteľský smer. Po školách som chvíľu učila v jazykovke a pracovala na marketingu v jednej telekomunikačnej firme, avšak nič z toho ma nebavilo. Ešte počas školy som tancovala v tanečnej skupine ExtravaDansa a v období, keď som už nemohla tancovať, pracovala som ako koordinátorka rôznych vystúpení a akcií. Táto práca bola moja srdcovka, ale bohužiaľ nemožná pre matku, kvôli častému cestovaniu a práci aj počas noci. Okrem iného som trénovala ľudí v každom veku a starala sa o ich výživu, a po nociach som vždy niečo vyrábala. Vždy ma bavili pestré aktivity a ťažko som obsedela na jednom mieste.

Kedy ste sa rozhodli, že sa budete venovať tvorbe nadrozmerných kvetov a ako vznikol tento nápad?

Pred vyše rokom som hľadala k sebe do bytu nejaké väčšie kvetinové dekorácie, ale bezúspešne. V tom sa ma môj muž pýtal, že prečo si nevyrobím, čo chcem, veď aj tak stále niečo vyrábam. A tu sa zrodila myšlienka nadrozmerných kvetov. Začala som skúšať, našla som aj nejaké inšpirácie, ale pochopila som, že tým najväčším zdrojom nekonečnej inšpirácie je príroda. Tak sa stal zo mňa pozorovateľ živých kvetov. Študujem ich dopodrobna, a potom sa im pokúšam dať gigantické rozmery. Niekedy sa mi to podarí viac, inokedy menej, ale podstatné je, že moja tvorba má progres.

Ako dlho trvá výroba jedného takého kvetu?

Dĺžka výroby závisí od druhu kvetu, pretože každý je inak náročný. Najzložitejšie sú pre mňa hortenzie. Fascinujú ma a skúšam ich z rôznych materiálov. Ale aby som bola konkrétnejšia, je to od cca 5 hodín do pár dní.

Aký bol najväčší kvet, ktorý ste vyrobili, alebo najväčšia zakázka?

Doposiaľ najväčšie kvety som konštruovala na inšpiratívnu konferenciu SuperFeel a myslím, že moja skoro mesačná práca zožala veľký úspech. Vyšlo to presne tak, s akým zámerom som do toho išla. Baví ma „útočiť“ na zmysly ľudí a tam to bol riadny éterický zážitok. Kvety boli nádherne nasvietené a dodali neodolateľný šmrnc celému priestoru.

Eternal Flowers na Superfeel

Eternal Flowers na Superfeel

Z čoho sú vaše kvety?

Používam predovšetkým špeciálny papier, z ktorého sú najkrajšie mnoholupeňové kvety ako pivonky, ruže, iskerníky, či hortenzie. Takéto dekorácie sú určené výhradne do interiéru, ale je ich možné použiť i vonku, ak je sucho. Druhý materiál, ktorý rada využívam, je mäkká penová hmota, z ktorej sú vyrobené napríklad moje obľúbené „Maršmelousky“ a tieto kvetinky sú exkluzívne aj ako záhradné dekorácie, party dekorácie alebo výzdoba exteriérových akcií.

Akých máte zákazníkov, aké priestory zvyknete najčastejšie ozdobovať? Sú to väčšinou svadby a eventy, alebo skôr domáce interiéry?

Keďže táto moja kvetinová aktivita je stále v rovine hobby, vyzdobovala som predovšetkým byty a domy mojim známym. Postupne by som však chcela, aby sa môj koníček pretransformoval do skutočného podnikania, pretože je čím ďalej, tým väčší záujem o moje kvety, a chcela by som robiť rozprávkové svadby a eventy každého druhu.

Prečítajte si aj rozhovor s Podnikateľkou roka 2017, Oľgou Bušo

Martina Oberhauserová

Aké sú výhody vašich obrovských kvetov a kde všade by sa dali využiť?

Veľkou prednosťou je bezúdržbovosť týchto kvetov. Nepotrebujú vodu ani inú starostlivosť a darí sa im najmä tam, kde živé nevydržia. Čiže vhodné sú na rozžiarenie tmavých kútov, veľkých chodieb, schodísk, miesta s prievanom, či do patogénnych zón. Využiť je ich možné naozaj kdekoľvek. V byte, kaviarňach, baroch, recepciách, obchodných priestoroch, výkladoch, nemocniciach, záhradách, na módnych prehliadkach. Sú skvelým pútačom ľudskej pozornosti, takže by ich vedeli výborne využiť firmy pri prezentácii svojich výrobkov, alebo služieb na výstavách, kongresoch, workshopoch, v nákupných centrách. Fotografom poskytnú netradičné rekvizity a sú originálnym darčekom pri výročiach, narodeninách, na svadbách….

Ste mama dvoch detí, ako si zadeľujete čas? Kedy zvyknete pracovať?

Pri výrobe kvetov sa potrebujem sústrediť a ťažko sa mi pracuje, keď musím neustále odbiehať. Preto vyrábam predovšetkým po nociach, keď celá rodina spí, telefón nezvoní a nikto nič odo mňa nechce.

Čo považujete za svoj doteraz najväčší úspech?

Úspech cítim zakaždým, keď vidím spokojnosť a nadšenie človeka, ktorému odovzdám môj výtvor.  Avšak najväčší pocit vlastnej spokojnosti som prežila, keď ma jedna moja kamarátka požiadala o 2 obrovské kaktusy na western párty. Pravdupovediac, veľmi sa mi nechcelo púšťať sa do tohto jej nápadu, kvôli strachu, že to nezvládnem. Absolútne som netušila, z čoho a ako ich vytvoriť. Dopriala som si víkend na premyslenie, a keďže milujem výzvy, rozhodla som sa vrhnúť do toho. Dva týždne som pracovala metódou pokus-omyl, a nakoniec bol výsledok skvelý. Páčili sa mi, a čo bolo najpodstatnejšie, páčili sa jej. Na ten pohľad nikdy nezabudnem, keď ich zbadala. Milujem takéto pohľady, pretože pri nich prežívam ten najväčší úspech.

Viem o vás, že ste typ akčnej ženy, ktorá neobsedí. Akým športom sa venujete alebo ste sa v minulosti venovali?

Od malička som mala prskavku v zadku a neobsedela som ani chvíľu. Prešla som viacerými športami spojenými s hudbou. Balet, moderná gymnastika, športový aerobik avšak najviac ma chytil tanec, pretože je kreatívny a emotívny. Dodnes mám k športu blízko, ale cvičím, bohužiaľ, málo.

Ako zvyknete oddychovať?

Niekedy rozmýšľam, že ako sa to vlastne robí. Stále mám potrebu niečo vymýšľať a na oddych neostáva dostatok času. Škoda, že dni majú tak málo hodín. Raz do týždňa sa mi podarí ísť na masáž, aby som zrehabilitovala chrbát a ruky, a keď nevládzem, relax mi poskytne horúci kúpeľ a voňavé sviečky.

Aké máte ďalšie plány do budúcnosti? Čo je váš najväčší sen?

Tých plánov je šialene veľa, ale môj najväčší sen je vybudovať veľkú výrobnú kvetinovú firmu, ktorá bude poskytovať tie najrozprávkovejšie výzdoby na každý event, svadbu u nás i v zahraničí.

Skúste nám dať tri rady pre ženy, ktoré by sa chceli vydať na cestu za vlastným snom.

Nepodriaďovať sa iba svojej rodine, ale vyhradiť si aspoň krátky čas na sebarealizáciu vašich túžob a snov. Lebo keď ste vy spokojná, dokážete byť trpezlivá a príjemná na vaše deti, aj keď im hovoríte tridsiatypiaty krát, že si už majú konečne umyť zuby a ísť spať. Veriť svojim schopnostiam. Nevzdávať sa pri nezdaroch a ísť vytrvalo za svojím snom. Radšej pomalšie, ako nikdy.

 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár