Začnite písať

AKČNÉ TIPY RECEPTY

Milujete vianočku? Jednoduchý recept a rady blogeriek si zamilujete

Vianocka_recept

Vôňa Vianoc je pre každého človeka iná. Niekomu ju pripomína vôňa dreva, inému med, ďalšiemu sladké pečivo, ktorého vôňa sa šíri z rúry. A čo tak vôňa čerstvo upečenej domácej vianočky?

Keď pečiete pre svojich blízkych, je dobré použiť tie najlepšie suroviny, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dokonalý výsledok. Je dôležité spoľahnúť sa na vlastné sily aj kvalitnú múku, ktorá je vyrábaná pod stálym dohľadom skúseného majstra a jej základom je kvalitné zrno. Či už sa však rozhodnete upiecť čokoľvek, je dôležité robiť to s láskou.

Ako upiecť napríklad takú vianočku?

Ingrediencie (na 3 vianočky):

  • 1 kg hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • 220 g masla
  • 280 g cukru krupice
  • 4 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 500 ml mlieka
  • Štipka soli
  • 1 sušené droždie
  • Kôra z 1 citróna
  • Hrsť hrozienok
  • Hrsť orechov (mandle, vlašské orechy…)
  • Lyžica vanilkového cukru
  • Rum

Postup:

  1. Deň vopred vložte hrsť hrozienok do misky a zalejte ich rumom tak, aby boli ponorené (hladinu rumu tesne nad hrozienka).
  2. Do hrnčeka dajte 50 ml vlažného mlieka, sušené droždie, lyžicu múky a lyžičku cukru. Premiešajte a v teple nechajte 10 minút odstáť.
  3. Do misy robota nasypte múku, cukor, vanilkový cukor, soľ a kôru z citróna.
  4. Pridajte zmäknuté maslo nakrájané na kocky, žĺtky, orechy, hrozienka s rumom, vlažné mlieko a zmes droždia.
  5. Pomocou hnetacieho háku hneťte najskôr 3 minúty pomaly a potom na vysokú rýchlosť tak dlho, kým cesto nie je vláčne a pružné.
  6. Vyklopte cesto na pomúčenú plochu a ešte trošku prepracujte rukami.
  7. Cesto vložte do múkou vysypanej misy, tú zakryte potravinovou fóliou a cesto nechajte v teple kysnúť asi 2-3 hodiny.
  8. Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti (3 vianočky).
  9. Na každú vianočku rozdeľte cesto nasledovne: na dve polovice, obe polovice na 4 ks. 1 ks ešte rozkrojte napoly.
  10. Upleťte vrkoč zo 4 ks (na plechu vyloženom papierom na pečenie) a potrite ho vajcom.
  11. Upleťte vrkoč z 3 ks a položte ho na vrkoč zo 4 ks a potrite vajcom.
  12. Z 2 zostávajúcich najmenších kúskov zatočte „hada“ a položte ho na vrkoč z 3 ks.
  13. Prostredný a horný „vrkoč“ zahnite dole pod vianočku, aby bola pekne zakončená a držala pohromade.
  14. Uložte vianočky do tepla a nechajte ich ešte hodinu kysnúť.
  15. Pred pečením potrite vajcom (a ak chcete, posypte nasekanými orechmi) a vložte do rúry predhriatej na 150 ° C.
  16. Po 10 min znížte teplotu na 140 ° C a pečte ďalšiu hodinu. Ak sa vám už bude zdať vianočka upečená, vyberte ju. Dlhšie pečenie ju vysúša a znižuje vláčnosť.

TIP: Ak sa bojíte, že vianočka nie je stabilná, na niekoľkých miestach do nej pred pečením krížom napichajte špajdle. Po pečení nechajte vianočku pár minút ľahko vychladnúť, ale ešte za tepla špajdle vytiahnete.

Ako ozvláštniť vianočku?

  • Nechajte sa inšpirovať štólou a nebojte sa do cesta pridať napríklad aj kandizované ovocie alebo kúsky marcipánu. Ten si s voňavým cestom obzvlášť rozumie. Ak budete pridávať marcipán, môžete rum nahradiť Amaretom, ktoré ešte viac podporí mandľovú chuť.
  • Milovníci čokolády určite radi vyskúšajú vianočku s čokoládovými kúskami. Nasekajte kvalitnú čokoládu a schovajte ju dovnútra do cesta.

Inšpirujte sa aj receptom na linecké pečivo

A aké sú tipy na vianočku od známych českých blogeriek?

Jana Duffková: „Čo sa týka vianočky, zastávam názor, že nesmie byť vysušená. Vianočka má byť pekne vláčna a preto do nej dávam veľa masla. Vďaka nemu a správnej dobe pečenia tak nielen úžasne chutí, ale aj dlhšie vydrží mäkká a „šťavnatá“. Aj preto sa maslo v receptoch (nielen) na pečenie nevypláca ničím nahrádzať.“

Barbora Gorecká: „Vianočka je u nás neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Musí byť krásne nadýchaná, plná hrozienok, posypaná mandľami a hore je ľahký poprašok práškového cukru. Ako hovorí moja babička: „Vianočka musí mať dostatok času, nesmie sa pri jej príprave nič uponáhľať a najdôležitejšia vec vôbec je poriadne vypracované cesto a v rume uležané hrozienka.“ Až potom je vianočka vianočkou.“

Jana Vašáková: „Vianočka bola pre mňa vždy veda. Nie som úplne najlepšia v „motaní“, ale o to viac si dám záležať na ceste a nikam sa neponáhľam. Kysnutie má svoje dané pravidlá. Opäť je potrebná kvalitná múka, ideálne hladká na kysnuté cesto, a maslo, žiadna náhrada tuku. Potom nesmú chýbať hrozienka namočené v rume a vianočka sa nakoniec u nás doma potiera rozpusteným maslom opäť prevoňaným rumom.“

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár