Začnite písať

CHOROBY

Keď to vytúžené dieťatko je iné, ako si si predstavovala

www.akcnemamy.sk: tehotenstvo

Tak konečne sa k tomu dostávam: Pred mesiacom ma poprosili, aby som napísala článok. Akože o sebe, že aká som akčná mama. Ja ale musím napísať o inej mame, pretože ona je naozaj akčná, napriek tomu, že má doma dvojičky narodené v 26. týždni.

Volá sa Andrea. Má 33 rokov a je to moja najlepšia kamarátka. Andrejka sa vydala pár rokov po vysokej škole za Šimona, ktorý bol tiež náš spolužiak. A išlo to celé tak rozprávkovo, šťastný pár, princeznovská svadba, prvý pekný bytík, veľmi rýchlo sa podarilo otehotnieť. A ako šťastne! Šimon s Andrejkou čakali dvojičky – dievčatká. Aj tu to znelo tak rozprávkovo, lebo mať dvojičky dievčatká bol Šimonov dávny sen.

Ďalej to už ale rozprávka nebola. Dievčatká sa narodili v 26. týždni, nikto na to nebol pripravený. Lekári sa rodičov otvorene pýtali, či ich majú vôbec zachraňovať. Zachránili a dávali rodičom ďalej zabrať, keď im predpovedali, že sa nedožijú základnej školy a podobne.

Ale rodičia bojovali

Andrejka si tri mesiace odsávala každé dve hodiny mliečko a nosila ho do nemocnice. Po dlhých týždňoch ich pustili domov a všetko sa vyvíjalo krásne. Až kým dievčatká nedostali epilepsiu, ktorá výrazne spomalila ich vývin a všetko sa začalo komplikovať.

www.akcnemamy.sk: dvojičky

Zdroj: www.pixabay.com

Je to príbeh, ktorých je všade mnoho a tento článok ani nemá byť o príbehu, tak to veľmi skrátim. Dievčatká dnes majú 6 rokov: Melinke epilepsia vývin spomalila výrazne, síce dokáže sama chodiť, ale rada chodí iba v domácom prostredí, v inom ju doposiaľ vozia v kočíku, zatiaľ sa nenaučila rozprávať a je stále plienkovaná. U Ninky to nabralo trochu opačný smer. I keď je pohybovo menej zdatná ako jej rovesníci, chodí, rozpráva, používa toaletu a žije plnohodnotný život. Navyše je mimoriadne bystrá a má ozajstný dar na jazyky – už dnes plynule rozpráva a píše v anglickom jazyku, pričom sa to s ňou nikto nejako extra neučil – a neuveriteľnú pamäť.

Akčná mama

A dostávame sa k tomu hlavnému. Andrejka. Je naozaj akčná mama, i keď si to nechce pripustiť. A vlastne preto aj píšem tento článok, lebo chcem, aby to konečne zbadala a videla a aby si začala viac veriť v každom smere.

Andrejka dodnes nepracuje, i keď 6. rokom života dcérok jej skončila predĺžená rodičovská a musí už začať niečo riešiť. No ale je to, samozrejme, ťažko, dievčatá majú podlomenú imunitu, často sú choré doma, z Melinkinej škôlky navyše niekedy telefonujú neočakávaný problém typu “Volali sme k Melinke sanitku” a mama musí letieť – práca, nepráca, akékoľvek povinnosti atp. To ťa ťažko niekde zamestnajú, keď vlastne nie si k dispozícii stopercentne. Ja vlastne neviem, ako majú tieto matky žiť a neviem si predstaviť, ako žijú, najmä, keď ich opustia muži, ktorí situáciu s chorým dieťaťom nevedia zvládnuť a matku nechali samu. A to mi ešte Aďa spomínala, koľko takých mamín nemá šancu sa z domu ani len pohnúť, lebo si k chorému dieťaťu nevedia nikoho nájsť, aby ho postrážil, pretože ľudia – aj blízka rodina – sa boja, že sa nebudú vedieť správne zachovať, ak by nastala nejaká nepredvídaná situácia. Ale nie o tom som chcela, len… sú to veci, ktoré nám – maminám zdravých detí – ani len nenapadnú.

Interiérový dizajn

Andrejka sa začala venovať bytovému dizajnu. Zariadila toho viac – byty, domy, kancelárie –  všetko veľmi úspešne. Ak by ste ju chceli vyskúšať, kontaktujte ju, určite nebudete sklamané.

OZ Meli Beli

Andrejka založila občianske združenie Meli Beli. Je určené na pomoc detičkám s epilepsiou. Okrem adresnej pomoci rodinám, ktoré často nemajú peniaze na rehabilitácie atď. sa združenie venuje aj iným aktivitám. Nedávno zorganizovalo konferenciu Ježiš lieči určenú najmä pre rodiny so znevýhodnenými členmi. Akýkoľvek je váš vzťah ku viere či náboženstvu všeobecne, tí ľudia tam nabrali nové sily a energiu do ďalších dní.

Okrem toho Andrejka navrhla spoločnosti Slovnaft projekt, v rámci ktorého vyjadrila potrebu toaliet s prebaľovacími kútikmi, kde by sa myslelo aj na potreby väčších detí či dospelých, ktorí sú plienkovaní a pri dlhšej ceste nie je možné prebaliť ich. Andrejka a asi teda aj mnoho iných rodičov to dlho riešili v kufri auta, no aj to sa časom stalo nemožným, a tak prišla s projektom pre Slovnaft. Česť spoločnosti – projekt zrealizovali. Hneď na niekoľkých čerpačkách a plánujú pokračovať. A to sú veľké veci, ktoré OZ rieši pre všetkých – aj pre nás, pretože nikdy nevieme, kedy budeme podobné problémy riešiť aj my, akokoľvek hrôzostrašne to znie.

Práve pre to veľké srdce a snahu riešiť nielen individuálne a adresné problémy, ale problémy celospoločenské, pripájam ďalšiu výzvu. Už sa pomaly zbierajú 2 % z daní. Ak nie ste rozhodnutí, tak OZ Meli Beli je v dôsledku vyššie spomenutého určite dobrá voľba.

Pohľadnice a druhý život nábytku

Andrejka vo voľnom čase vyrába pohľadnice. Také naozaj pekné, pozrite sa sami na pár fotiek z jej Facebooku. Ak by ste o ne mali záujem, tak ju kontaktujte, vyrobí vám a vy jej pomôžete na chvíľu sa odreagovať a robiť to, čo ju baví a napĺňa. Ale nielen to. Ona popri tom ešte mení nábytok a starému vyblednutému dáva novú dušu! A to vám tiež urobí, ak by ste mali záujem a niekde potrebovali nejaký špeciálny kúsok nábytku.

www.akcnemamy.sk: interiérový dizajn

www.akcnemamy.sk: interiérový dizajn

www.akcnemamy.sk: interiérový dizajn

www.akcnemamy.sk: interiérový dizajn

Výzva č. 4

Veľmi som chcela, aby táto akčná mamina bola speakerkou na niektorom z eventov Akčných mám. Pretože má čo povedať – o štáte, o lekároch, o ochote ľudí, o ich dobre, o bytovom dizajne, o projektoch, ktoré sa už zrealizovali alebo sú ešte len v pláne, o svojom živote a živote tisícok ďalších mamín, ktoré vedú životy, ktoré si mnohé z nás dokážeme len ťažko predstaviť… Ale ona si myslí, že povedať čo nemá, že nevie rozprávať a že by to nikoho nezaujímalo. Tak ja neviem – zaujímalo by vás to?

Zdroj foto: Andrejkin Facebook

Tagy
Predchádzajúci článok
Ďalší článok

Zanechaj nám svoj komentár