Začnite písať

ZDRAVIE

Yharmony je jej alchýmiou

www.akcnemamy.sk: liečivé bylinky

Žihľava je dobrá na kĺby, zlatobyľ na močové cesty, skorocel na zahojenie rán… Toto mnohí z nás v detstve počúvali od starších dospelých. Kto mal trochu šťastia, tomu stará mama neraz uvarila čaj z vlastnoručne nazbieraných liečivých rastlín. Hoci mnohí máme takéto spomienky, nie každého tá sila rastlín zaujala natoľko, aby sa rozhodol spoznávať hlbšie súvislosti. Žaneta Hrubá odmalička snívala o alchýmii, „miešaní mastičiek“ a pomáhaní ľuďom.

Narodila sa, aby bola liečiteľkou

Po ukončení základnej školy pokračovala v štúdiu na strednej zdravotníckej škole, odbor farmaceutický laborant, potom pokračovala na farmaceutickú fakultu. Keď si človek vyberie študijný odbor srdcom, je to vidieť pri prekonávaní prekážok na ceste k cieľu.

„Verila som, že budem môcť pomáhať a radiť spoza lekárenskej táry. Veď lekárnik nemá byť „len“ odborníkom, ale aj empatickým človekom, ktorý svoju prácu berie ako poslanie. Žiaľ, roky praxe ma vyviedli z omylu,“ spomína Žanetka.

www.akcnemamy.sk: Žaneta Hrubá_Yharmony

Lekárenstvo podľa nej za posledných 20 rokov radikálne zmenilo svoju tvár a jej duša alchymistu a liečiteľa v jednom nebola uspokojená. Práca s ľuďmi, poradenstvo, ustúpilo do pozadia, diskrétny priestor v lekárni je dnes už len formalita, lekárnik je zavalený hlavne administratívou. A ľudia sa na lekárnika pozerajú ako na predavača, čo mechanicky podá zo šuplíka liek napísaný na recepte. Prípadne si vypýtajú niečo, čo práve „letí“ v reklame, názor lekárnika na ten-ktorý „úžasný“ produkt  málokoho zaujíma. Pojem „odborný zástupca“ lekárne (Žanetka zastávala túto funkciu 3 roky), v sebe zahŕňa mnoho činností, najmenej vyžadovanou je ale paradoxne činnosť čisto odborná.

Lekárnička na voľnej nohe

A že lekárnik – žena, môže byť zároveň aj mamou? Zamestnanecký pomer veľmi nedával na výber, či bol piatok alebo sviatok, nikoho nezaujímalo, že má choré dieťa. Žanetka sa preto rozhodla zmeniť pomer času, ktorý strávi s rodinou a čas strávený „natvrdo“ v práci. Boli tu mnohé dôvody, prečo odišla z postu farmaceuta v lekárni a stala sa „lekárničkou na voľnej nohe“.

V roku 2013 vdýchla život konceptu a neskôr i značke prírodnej liečivej kozmetiky YHARMONY.  Poskytovanými službami, a s láskou i odbornými vedomosťami pripravovanými produktmi napĺňa posolstvo tejto značky. Slogan „Dosiahnime spolu rovnováhu!“ je prepojením dvoch misiek váh, kde na jednej strane sú príčiny vzniku problémov a na druhej strane možnosti ich riešenia. Tie Žanetka okrem znalostí z lekárenstva dopĺňa aj „nadstavbou“, jej vedomosťami z oblasti alternatívnej medicíny, homeopatie a základov tradičnej čínskej medicíny. Žije heslom „všetko so všetkým súvisí“.

Prečo práve YHARMONY?

Žanetka to vysvetľuje takto:

„Filozofia YHARMONY je o harmónii, rovnováhe. Písmená Y v slove YHARMONY predstavujú Yin a Yang, ktoré vyjadrujú, že nič nie je len čierne alebo len biele, spolu tvoria jeden celok, navzájom sa prelínajú, rozdeľujú a spájajú, no stále sú v rovnováhe.“

YHARMONY je mostom, spája vedomosti východu a západu

Keďže naša (západná medicína) je zameraná skôr na potláčanie symptómov ako na hľadanie príčiny, považovala Žanetka za veľmi prínosný pohľad východnej medicíny, ktorá sa pozerá na človeka ako na celok, vidí súvislosti medzi stavom jednotlivých orgánov a oveľa viac sleduje cykly prebiehajúce v prírode.

Prečo po zime prichádza jarná únava? Ako súvisí: čo na srdci, to na jazyku? Prečo sa na jeseň prebúdzajú žalúdočné vredy a sme akosi viac smutnejší?

To všetko sú zákonitosti, ktorým ak porozumieme, nemusíme s každým problémom utekať hneď k lekárovi. Tieto súvislosti nám podľa Žanetky ukáže a vysvetlí najmä východná medicína. Západná (ktorá je nášmu organizmu bližšia), nám pomôže príznaky zvládnuť.

Žanetka vytvorila kolekciu produktov na všetky orgánové systémy v našom tele. Priradila ich k jednotlivým elementom (podľa východnej filozofie), ktoré nám hovoria, kedy (v ktorom mesiaci) je aký orgán najviac zaťažovaný, kedy mu treba venovať viac pozornosti a preventívne ho posilniť. Dôraz kladie na prevenciu. Sú to rôzne sypané bylinné zmesi, liečivé tinktúry a oleje pre zdravie tela, aromabalzamy a aromavosky s prírodnými silicami pre pohodu duše.

Inšpiráciu na recepty čerpá zo svojich vedomostí z fytoterapie (pozn.: fytoterapia je liečba pomocou rastlín, resp. liekovými formami pripravenými priamo z liečivých rastlín. V podstate je to bylinkárstvo na vedeckých základoch), ktorú študovala už na strednej škole. Tu sa naučila jednotlivé liekové formy aj vyrábať. Vie, čo s čím a prečo to spája. Svoje produkty sa snaží neustále vylepšovať a hľadať dostupné, kvalitné suroviny tak, aby zachovala 100 % prírodné zloženie svojich výrobkov.

Len pre zaujímavosť: Vedeli ste, že ako prírodná sa môže označiť aj kozmetika, ktorá obsahuje len 10 % prírodných zložiek?

Súčasťou Žanetkinej práce je aj poradenstvo. Na každý zdravotný problém sa pozerá v súvislostiach, nepotláča príznaky, ale hľadá príčinu. V tomto duchu usporadúva aj pravidelné prednášky s názvom „V harmónii s prírodou po celý rok, alebo Východ a Západ v rovnováhe“. Špeciálnu pozornosť venuje aj užívaniu liečivých prípravkov v tehotenstve, pri dojčení, či pre malé deti, na prípadné kontraindikácie (nevhodnosť použitia) vždy upozorňuje.

Svoju prácu berie ako poslanie, zdieľa svoje vedomosti a šíri okolo seba harmóniu. Napĺňa ju spokojnosť zákazníkov s jej cennými radami, tiež vynikajúca spätná väzba na liečivé účinky produktov YHARMONY.

A ak budete chcieť, bude aj vašim osobným alebo rodinným lekárnikom. Stačí sa jej opýtať.

Máte otázky súvisiace s bylinnou liečbou a prírodnou kozmetikou? Napíšte nám v komentári na Facebooku. 

Zdroj foto: Žaneta Hrubá

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár