Začnite písať

ROZHOVORY

Zakladatelia InfiNuty odkazujú akčným mamám: Ak ste o svojom nápade presvedčené, choďte do toho!

www.akcnemamy.sk: orechy

Na nápad s podnikaním ich priviedli oriešky a… lanovka. Neveríte? Prečítajte si inšpiratívny príbeh úspešného InfiNuty Ivana a Mareka.

Našli dieru na trhu – predávajú vlastnoručne vyrobené orieškové maslá. Suroviny na ne starostlivo kontrolujú a o kvalite svojich produktov sú skalopevne presvedčení. Marek a Ivan InfiNuty neberú ako biznis, ale ako spoločný projekt, ktorý im robí radosť a veľa ich toho naučil.

www.akcnemamy.sk: orieskove masla

Vľavo: Ivan Pózel (32 rokov). Vyštudoval bankovníctvo, momentálne sa naplno venuje InfiNuty a športu. Vpravo: Marek Halač (42 rokov). Vyštudoval bankovníctvo a v tomto segmente aj pracuje ako IT špecialista.  

O čom InfiNuty je? Aké máte portfólio produktov?

Ivo: InfiNuty je predovšetkým o kvalite a o zdravej strave. Našou podmienkou vždy bolo, je, aj bude, že žiaden z našich výrobkov nebude obsahovať cukor, soľ, palmový tuk, farbivá, či konzervanty. Jednoducho nič, čo v potravinách  nemá čo robiť. My chceme robiť funkčné výrobky, ktoré pomôžu ľuďom zdravšie žiť a cítiť sa dobre. Zameriavame sa na orechy a orieškové maslá.

Produkty si vyrábate sami? Kde nakupujete suroviny?

Marek: Samozrejme, všetky naše orieškové maslá si vyrábame sami. Presne v tom sa líšime od väčšiny našej konkurencie, ktorá častokrát iba dováža výrobky pod svojou značkou. U nás každý jeden orech prejde našimi rukami a preto vieme na 100 % garantovať jeho kvalitu a pôvod. Väčšina orechov pochádza z Grécka, kde máme svojho lokálneho pestovateľa. Okrem toho máme niektoré druhy orechov v podstate z celého sveta. Od Slovenska cez Keňu, Rusko, USA až po Bolíviu.

www.akcnemamy.sk: orechy

Ako a kedy vznikla myšlienka založiť InfiNuty?

Ivo: Úplne prvá myšlienka vznikla už niekoľko rokov dozadu, keď som sa začal aktívnejšie venovať športu, s čím išla ruka v ruke aj zdravá výživa. Práve vtedy som sa stretol s prvými orieškovými maslami a postupne som si začal vyrábať svoje vlastné. Pochválil som sa nimi medzi známymi na Facebooku a na moje prekvapenie sa mi viacerí ozvali, že by radi ochutnali. Postupom času ich bolo čoraz viac a zhruba po roku som zistil, že by to mohlo mať úspech aj v širšej verejnosti. Práve vtedy som oslovil Mareka.

Marek: Prvé reálne črty vzniku InfiNuty začali pred dvoma rokmi, keď sme boli s Ivanom na spoločnej lyžovačke a on mi na lanovke navrhol, či by sme do toho nešli spolu. Odpoveď bola jednoznačná a hneď o pár dní sme sa vrhli do toho naplno. Momentálne sa tomu venujeme naplno iba my dvaja. Zisťujeme však, že čoskoro budeme potrebovať posily, lebo každým mesiacom pribúdajú objednávky a my trávime vo firme desiatky hodín týždenne.

Ako reagovalo vaše okolie na fakt, že sa púšťate do podnikania?  Iste ste sa stretli aj s pochybnosťami… Čo vám pomohlo, aby ste vydržali a šli si za svojím cieľom?

Ivo: Širšie okolie reagovalo veľmi pozitívne, všetci nám úprime držali palce a naozaj sme im vďační za podporu, ktorú nám preukázali. Bolo neskutočné, ako nám pomohli rozšíriť našu značku hneď pár hodín po spustení e-shopu, kedy doslova zaplavili Facebook zdieľaniami. Boli a sú úplne super. Čo sa týka rodiny, tak tam to brali viac s rezervou, keďže hlavne moja mama má vždy zo všetkého prehnaný stres. Že, mami? Ale inak aj v rodine som sa stretol so 100 % podporou. Bez nej by to nebolo možné.

Marek: Rovnako aj u mňa. Rodina, samozrejme, mala mierne obavy, keďže sme sa púšťali do niečoho nového a bolo tam riziko, že to nevyjde. Napriek tomu za mnou stáli a naplno ma podporovali. Ostatní známi nám držali palce a doteraz nás podporujú.

InfiNuty ste založili ako dobrí priatelia. Nebáli ste sa, že v prípade neúspechu prídete o kamarátstvo?

Marek: Nad týmto som sa ani nezamýšľal. Na škole sme spolu prežili niekoľko rokov, ktoré boli niekedy naozaj ťažké, ale ani vtedy to naše kamarátstvo nenarušilo.

Ivo: Tohto som sa nikdy neobával. Mareka poznám niekoľko rokov a myslím si, že viem odhadnúť človeka. A hlavne, my InfiNuty neberieme ako biznis. Keby nám išlo o tvrdý biznis, tak veci robíme úplne inak a možno by sme boli niekde úplne inde. My to berieme skôr ako akýsi spoločný projekt. Niečo ako značku, ktorú spoločne budujeme od úplných základov. S Marekom sa navzájom super dopĺňame a myslím, že jeden bez druhého by sme nedokázali InfiNuty ťahať ďalej.

Je niečo, čo by ste teraz, s odstupom času, urobili inak?

Marek: Asi by som už dnes nešiel na lanovku s Ivanom. ? Haha, srandujem. Samozrejme, boli kadejaké problémy, byrokratické opletačky a podobne, ale všetko sme zvládli, takže nemám dôvod nič meniť.

Ivo: Ajaaaj, bolo by toho veľa, čo by som urobil inak. Ale presne o tom to je, že práve to, že sme začínali od nuly a sami sme nevedeli čo a ako, tak to nás s odstupom času posunulo ďalej. Asi by bolo iné začať s 50 000 eurami na účte od otca, ale bola by to nuda. Takže áno, určite by som niečo urobil inak, ale neľutujem nič z toho, čo sme urobili.

Čo by ste odkázali našim čitateľkám, ktoré majú takisto nápad na podnikanie, ale  stále váhajú?

Marek: Určite by som im odkázal hlavne to, že pokiaľ sú o svojom nápade presvedčené, tak nech do toho idú. Určite, neúspech môže prísť, ale je iba na danom človeku, či ten neúspech bude iba dočasný a v konečnom dôsledku ho využije vo svoj prospech. Aj my sme si zažili rôzne čiastkové neúspechy, ale ani raz sme nezapochybovali o tom, že to čo robíme, má zmysel. Takže určite choďte do toho.

Ivo: Hlavne si treba veriť a byť pripravený na to, že nie všetko vždy ide podľa plánu. Ale o tom to je, inak by bola v živote nuda.

Orieškové maslá nepatria k najznámejším potravinám. Je o ne záujem? Kto ich nakupuje najviac? Športovci?

Marek: Áno, zo začiatku ľudia naozaj nevedeli, čo to vlastne predávame. Ale postupom času vidíme, že záujem o ne stále rastie a ľudia si uvedomujú ich výhody.

Ivo: Keďže sa trochu pohybujem v športových kruhoch, kde sa orieškové maslá a celkovo orechy jedia na tony, tak som si myslel, že práve športovci budú naša cieľová skupina. Máme vo svojom portfóliu niekoľko vrcholových športovcov z rôznych odvetví, od plávania, cez karate až po kulturistiku. Na naše prekvapenie však okrem nich kupujú naše výrobky aj deti, mamičky, babky. Dokonca môj pes, keby dostával vreckové, tak by ho určite celé minul na naše arašidové maslo.

Máte vo vašich produktoch favorita? Ktorý vám chutí najviac? Čo u vás doma nesmie chýbať?

Marek: Moje najobľúbenejšie sú pravdepodobne mandle s kokosom, ČokoNuty a 100% pistácie.

Ivo: Nikdy som nebol veľmi na sladké, ale musím priznať, že ČokoNuty ma úplne dostala. Možno aj preto, že viem, že v tom nie je žiadny cukor ani iné zbytočnosti. No a okrem toho mám rád klasiku – 100% arašidové maslo a 100% mandľové maslo. U mňa každý deň padne za obeť minimálne jedno balenie.

Čo by ste na záver odporučili našim čitateľkám, v akom recepte chutia vaše maslá najlepšie?

Ivo: Túto otázku dostávame veľmi často. Odpoveď je veľmi jednoduchá – záleží naozaj iba na predstavivosti. Najčastejšie sa stretávame s tým, že orechy ľudia jedia priamo zo sáčku a orieškové maslá používajú najmä na raňajky, či už na pečivo, do ovsenej kaše, respektíve palaciniek. Ale je úplne bežné použiť ho aj napríklad na varenie, do omáčok k mäsu, do pesta na cestoviny a podobne, prípadne do koláčov.

Marek: U nás doma aj tak vyhráva možnosť „priamo lyžičkou z pohára“. Syn vždy keď sa vráti z tréningu, tak prvé, čo urobí, je, že si dá za lyžicu kešu masla alebo ČokoNuty na dobitie batieriek ?

Ďakujeme za rozhovor a tešíme sa na recepty od vás 🙂

Zdroj foto: Ivan Pózel

Tagy
Veronika Habovčíková

V živote zastávam viacero rolí, ale úloha matky je v mojom prípade najčerstvejšia. Mám malé bábätko, Adelku, o ktoré sa s láskou a rada starám na rodičovskej dovolenke.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár