Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Hovoriace knihy. Už ste ich skúšali?

hovoriace pero

Dostali sme na otestovanie celý rad hovoriacich knižiek. Úprimne, nesledujem, aké sú trendy a čo práve „fičí“, až neskôr mi bolo povedané, že je to momentálne veľký hit. 

Knihy milujeme. Často sa u nás číta dookola jedna knižka celý týždeň dvakrát denne, až ju ovládame naspamäť. Teda ja prekvapivo nie, lebo moja pamäť siaha len päť minút dozadu, ale detské hlavičky vedia byť geniálne. Však to poznáte, že?Pamätajú si, aj čo netreba.

Viliam je aktuálne už tretí týždeň doma. Až jeden deň bol v škôlke a o týždeň prišli kiahne… Nádherné spomienky z detstva ma popadli. Mala som jeho vek, chodila som zo závesom na hlave, hrala som sa na princeznú so závojom, no po pár dňoch som sa šla doškriabať, mrle v zadku, chcela som ísť von. Súcitím s ním veľmi.

Ako čerstvá dvojmama sa snažím vyčarovať si tretiu ruku a uvažujem, ako to celé zvládajú tie iné „mnohomatky“. Čítam knižku v jednej ruke, druhou dojčím. Teda držím druhý kúsok. Tabletu sa snažíme vyhýbať, TV nemáme, aktivity striedame. Prišli mi do ruky hovoriace knižky. Uvažujem, aké by to bolo, keby niekto čítal chvíľu za mňa. (Teda Vili ma vždy vzorne dopĺňa, ale potom musím vždy pokračovať. Pánbožkochráň, aby som čo i len slovíčko vynechala…). Keby som nemusela čítať siahodlhú knižku „o kazovi“ už tretíkrát za deň… Sen sa mi napĺňa. Hovoriace elektronické IRS pero fakt hovorí. Aj spieva. Aj cudzie jazyky vyučuje! Aj do zbláznenia opakuje. Šikovné je, akurátne do detskej rúčky.

Hovoriace knižky: https://hovoriaceknihy.sk

Vili má tri a pol roka a je to očividne vhodné pre jeho vekovú kategóriu. Knižky ho upútali a nadšene lúska jednu za druhou. Počúva názvy, zvuky, vysvetlenia a rieši úlohy. Vystačí si sám. Samostatný je aj pri iných hrách, ale páči sa mi, že tu sa v priebehu pár minút naučí časti ľudského tela, koncentruje pozornosť na úlohy a zabáva sa. Úprimne? Zabávam sa s nim. Hlášky sú vtipné a funguje aj ľúbozvučná slovenčina. To mi imponuje.

Funguje to tak, že keď priložíte pero na konkrétny obrázok, počujete konkrétny zvuk, názov danej veci, zvieraťa… Môžete si vypočuť aj doplňujúce informácie, pesničku, básničku, či vtipnú hlášku.

Prečítajte si aj ako deťom spestriť jedálniček? 

V čom vidím prínos hovoriacich knižiek okrem toho, že hovoria za mňa?

Na každej dvojstrane sú úlohy, ktoré treba splniť. Niekedy sa nám to podarí tak na štvrtýkrát. V každom prípade podporujú logické myslenie (a moju trpezlivosť). Deťom sa rozvíja slovná zásoba. (A mne obnovuje). Viem si predstaviť, že keď pôjdeme na dlhú cestu autom, tak strávime len polovicu spievaním „Dínom dánom“ a tú druhú časť vykryjú zázračné hovoriace knižky za mňa. Sú spratné, vmestia sa aj do detského ruksačika. Takže teraz už máme plán na najbližšie cesty.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár