Začnite písať

ROZHOVORY

Joanna: Ak chcete v živote niečo dosiahnuť, musíte na sebe pracovať, zatiaľ čo iní spia

www.akcnemamy.sk: Joanna

Sú mamy, ktorých deň nemá len 24 hodín, ako to poznáme my ostatní. Svedčí o tom množstvo aktivít, ktorým sa popri starostlivosti o deti stíhajú venovať. Jednu takú sme našli pod Tatrami – Joannu.

Ak chcete Joannu stretnúť osobne, určite príďte 23. marca do Popradu na event Akčné ženy pod Tatrami – jarná edícia. No a pred tým si prečítajte rozhovor s touto inšpiratívnou čerstvou mamičkou, podnikateľkou a odborníčkou na ajurvédu a jogu. A vlastne na množstvo ďalších vecí.

[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Jana Gurníková alias Joanna

Joanna pochádza z podtatranskej dediny Batizovce, ale vysokoškolské roky strávila v Nitre, kde som študovala Dejiny umenia a estetiku. Posledný, magisterský ročník, vyštudovala v Prahe, kde ako stážistka študovala bohemistiku na Katedre bohemistiky a literárnej vedy. Okrem literárno-vedne zameraných predmetov navštevovala aj hodiny indických náboženstiev a indickej literatúry, čo ju neskôr inšpirovalo k tomu, aby sa kultúre a poznatkom pochádzajúcim zo starej Indie venovala viac. Dnes má 29 rokov a je profesionálna lektorka jogy a poradkyňa na výživu z pohľadu ajurvédy, starobylej indickej medicíny. Pod Tatrami sa však venuje aj rodinnému podniku Tatranské čokolády a fermentovanému čajovému nápoju ChaCha Kombucha.[/su_note]

Vieme o Vás, že ste mimoriadne akčná žena pod Tatrami. Venujete sa viacerým aktivitám, no tou najdôležitejšou je pravdepodobne Vaše malé bábätko ? Prezradíte o dcérke niečo viac?

Áno, moje bábätko je teraz to najdôležitejšie J Na Vianoce 2018 sa nám narodila dcérka Rebeka, takže momentálne nemá ešte ani 3 mesiace. Mám však pocit, že mi ten čas od jej narodenia nejako rýchlejšie beží. Akoby to nebolo len 10 týždňov, čo je tu medzi nami. Rebeka je dnes mojou neoddeliteľnou súčasťou a ako mama viem, že to už tak bude navždy J A je to zlatíčko, necháva ma spať, necháva ma pracovať a je to celkovo veľmi pokojné dieťa. Možno k tomu prispela aj joga, ktorú sme ešte do deviateho mesiaca tehotenstva spolu precvičovali.

www.akcnemamy.sk: Joanna

Joga bude teda pravdepodobne Vašou druhou veľkou vášňou. Ste certifikovanou lektorkou. Ako ste sa k joge dostali? A ako dlho sa jej venujete?

Pre jogu som sa nadchla v Prahe, kde som ostala po skončení vysokej školy žiť. Bolo to približne pred piatimi rokmi, keď som tam žila veľmi aktívny a rýchly život – v skutočnosti som bola na full-time zamestnaná v hotelovej reštaurácii v centre Prahy, bola členkou profesionálnej tanečnej skupiny Siderea a umeleckého zoskupenia Ilusias / UV Light & Fire Show a študovala ájurvédu. Joga mi pomohla môj život držať v rovnováhe, i napriek pracovnému či tanečnému vypätiu. Vedela som, že je to cesta, ktorou sa budem ďalej uberať, preto som v Prahe absolvovala rôzne školenia: jogu pre tehotné, aerojogu pre lektorov, či intenzívne kurzy jogy. Samotný lektorský výcvik zameraný na Hatha a Ashtanga jogu som ale absolvovala v indickom jogovom ášrame Association for Yoga and Meditation v Rishikeshi, hlavnom meste jogy pod Himalájami. Po návrate z Indie som sa presťahovala naspäť domov pod Tatry a založila projekt Ájurvéda Jóga Tatry.

O ajurvéde je v poslednom čase počuť stále viac a viac. Ak sa s touto klasickou indickou medicínou niekto stretne, zväčša ho veľmi zaujme. Čím je táto disciplína taká zaujímavá? Aké vo Vašom živote zaujíma miesto?

Áno, ajurvéda je starobylá indická medicína, ktorá sa, podobne ako joga, dnes teší veľkej obľube. Prekladá sa ako „veda o živote“ a zameriava sa ako na prevenciu chorôb, tak na liečenie osobnej nerovnováhy človeka prostredníctvom vhodnej výživy, správnych stravovacích návykov, životného štýlu, prírodných výživových doplnkov, detoxikácie a podobne. Je to liečebný systém, ktorý vychádza z poznania, že každý človek je jedinečný a preto i k riešeniu jeho problémov pristupujeme veľmi individuálne. Vďaka ajurvéde som si napríklad uvedomila aj to, prečo moji blízki obľubujú rozličné jedlá, preferujú iné chute. Zistila som, že je to tak v poriadku a vlastne správne. Myslím, že aj vďaka ajurvéde som chápavejšia a tolerantnejšia. Ajurvéda tak nielen nasmerovala môj život profesijný, ale určite ovplyvnila i ten súkromný. K týmto poznatkom som sa dostala po skončení vysokej školy, keď som v Česku začala navštevovať trojročnú Školu ajurvédskej medicíny Pavla Hlôšku. Pavol Hlôška, popredný český ajurvédsky terapeut, bol môj prvý a najdôležitejší učiteľ ajurvédy. V roku 2017 som sa stala najmladšou absolventkou tejto školy. Medzitým som ešte v roku 2016 vycestovala do Indie, kde som v rishikeshskom Hemadri Ayurveda Centre absolvovala Kurz ajurvédskych terapií, učila sa základy ajurvédskej masáže, očistných techník, či to, ako pripraviť chutné ajurvédske pokrmy.

Pomáhate ajurvédou aj ľuďom okolo vás? Ako na ajurvédu reaguje Vaše okolie? Ste svojím spôsobom liečiteľkou? Alebo ako by ste to charakterizovali?

Keďže ma moje okolie vníma najmä ako lektorku jogy, dostávam sa prirodzene medzi ľudí, ktorých zaujíma aj ajurvéda. A zvyčajne dostávam otázky, čo to tá ajurvéda vlastne je. Preto som sa rozhodla, že skôr, než si otvorím vlastné jogovo-ajurvédske štúdio, budem chodiť prednášať o ajurvéde po rôznych mestách. So záujmom o takéto moje semináre som sa stretla napríklad v Prešove, Banskej Bystrici, Zvolene, Nitre, Prahe, niekedy i opakovane a občas takýto seminár spájam s hodinami jogy, či možnosťou využiť moje masérske služby. Ajurvédska masáž je totiž nenahraditeľnou súčasťou tohto holistického prístupu ku zdraviu a som rada, že je o ňu čoraz väčší záujem. Necharakterizovala by som ale samu seba ako liečiteľku – ja ľudí neliečim, len im ukazujem cestu, ako sa môžu vyliečiť sami. A skutočne ma teší, keď si ľudia na základe mojich prednášok ujasnia to, ako si môžu (často veľmi jednoduchými krokmi) zakomponovať ajurvédske princípy do svojho každodenného života.

www.akcnemamy.sk: joga

Čo je väčšou vášňou? Joga alebo čokoláda, ktorú vyrábate? ? Prezraďte trochu viac, kde sa dá kúpiť, čo ponúkate. A prečo ste sa rozhodli vyrábať vlastnú čokoládu. Čím je výnimočná?

V prvom rade musím podotknúť, že okrem toho, že som akčná mama, tak som aj dcérou akčnej mamy. A je to práve moja mamka, ktorá sa už pred niekoľkými rokmi rozhodla podnikať v „čokoládovom biznise“. Naša spoločnosť Tatranské čokolády s.r.o. je spájaná so sloganom – Špecialista na firemné čokolády. Boli to totiž firmy a väčšie spoločnosti, ktoré s cieľom o zaujímavejšiu sebaprezentáciu prejavili záujem o čokoládové prezenty s vlastným logom. Tento trend pokračuje – a zároveň sa neustále rozširuje. Dnes vyrábame nielen firemné čokolády, ale tiež rôzne personalizované čokolády s vlastnou fotkou klienta, s jeho vlastným návrhom či nápadom. Nielen pre firmy, ale i pre jednotlivcov. U nás si môžete objednať dokonca len jednu jedinú čokoládu, nie ste limitovaní odberom minimálneho množstva. Ponúkame aj gravírované čokolády, svadobné čokolády, čokolády pre mestá a obce, čokolády na plesy či akúkoľvek udalosť, na ktorej vám záleží. Keďže sú naše čokoládové výrobky takto špecifické a vyrobené „na mieru“ pre každého jedného klienta, realizácie sú len na zákazku. Všetky ručne vyrábané.

Keď sme pri chutných produktoch, vieme o vás, že vyrábate aj zdravý nápoj ChaCha Kombucha. Prezradíte jeho receptúru? V čom je prospešný pre náš organizmus? A, len pre zaujímavosť, ako vznikol jeho názov?

ChaCha Kombucha je ďalší potravinársky produkt našej spoločnosti. Kombucha je fermentovaný čajový nápoj. Znamená to, že vstupnými ingredienciami na výrobu kombuchového nápoja sú len osladený čaj a kvasinková kultúra, známa tiež ako „huba kombucha“. Následne prebehne kvasný proces a keď dosiahne požadovaný stav, nápoj sa uzavrie do fliaš a je pripravený na priamu konzumáciu. Fermentované potraviny sú vyhľadávané pre ich zdraviu prospešné účinky, najmä čo sa tráviaceho systému týka. Fermentované výrobky vytvárajú v črevách zdravú mikroflóru, čo následne ovplyvňuje celkové zdravie tela a imunitný systém. A ako vznikol názov nášho nápoja? Chceli sme vytvoriť produkt, kvasený – živý nápoj, ktorého názov by bol trefný a ľahko zapamätateľný. Nakoniec sme sa s mamkou zhodli, že naša kombucha bude úsmevná „chacha kombucha“, ale aj živá „čača kombuča“, ako to niektorí vyslovujú 🙂

Sú tieto Vaše „koníčky“ zároveň Vašou prácou? Vaším živobytím?

Áno, naplno. A som skutočne rada, že mám prácu, ktorá ma baví a zároveň živí.

Ste ukážkovým príkladom toho, ako sa dá hobby premeniť na podnikanie. Zdá sa, že to, čo Vás živí, robíte s veľkou láskou a chuťou. Je ešte niečo, čo sme zatiaľ nespomenuli?

Väčšinu svojho života sa riadim mottom: „Ak chcete v živote niečo dosiahnuť, musíte na sebe pracovať, zatiaľ čo sa tí ostatní bavia.“ Počas materskej zisťujem, že by som toto heslo mohla obmeniť na „…zatiaľ čo tí ostatní spia“. A hoci mám skutočne zlaté dieťa, objavia sa dni, keď nestíham. Bábätko vyžaduje moju pozornosť, je nutné ísť k doktorke, treba navariť… a na „moje“ veci už čas nezvýši. Tak sa im venujem v noci. Lebo viem, že najlepšou investíciou je investícia do seba, a baví ma to. Aj teraz sa neustále vzdelávam, snažím sa nasať čo najviac informácií, aby som mohla ponúkať naozaj kvalitné služby a produkty. Plánujem tiež napríklad v Tatrách organizovať ajurvédsko-jogové pobyty, počas ktorých by sa účastníci oboznámili so základnými princípmi ajurvédy, praktizovali jogu, zažili ajurvédsku masáž, či si uvarili chutné indické jedlo.

Spoluorganizujete event Akčné ženy pod Tatrami (ako to stíhate? ?). Na čo sa v tejto jarnej edícii môžu návštevníci tešiť? A čo je podľa Vás na ňom najzaujímavejšie?

Novembrové podujatie Akčné ženy pod Tatrami malo úspech a myslím, že jarná edícia je ešte lákavejšia. Mám radosť, že pozvanie prijali inšpiratívne ženy, ktoré vystúpia ako spíkerky a ich témy budú rôznorodé.  Teším sa, že témou krásy a zdravia nás prevedie MUDr. Tatiana Hudáková, korektívna dermatologička kliniky ENVY. Tipmi, ako začať podnikať, nás oboznámi Viktória Pagurková. Majiteľky eventovej a animačnej agentúry NEJA, mladé podnikavé ženy Nena Rothová a Janka Gažurová nám porozprávajú o svojej podnikateľskej ceste. A o tom, že dobrý nápad na úspešné podnikanie nestačí, nás presvedčí Zuzana Činčurová, ktorá nám poskytne uchopiteľné a pragmatické tipy, ako podnikať efektívne a zmysluplne. Účastníčky sa môžu tešiť na večer plný motivácie, ale tiež networkingu, vzájomného spoznávania sa, predstavenia svojich projektov a spájania svojich podnikateľských či iných záujmových činností. Event totiž nie je len pre tie, ktoré už podnikajú, ale pre všetky podtatranské ženy, ktoré majú nápad, ktoré sa chcú niečomu venovať, ktoré si chcú plniť sny, chcú pre to niečo podniknúť, a ktoré, v neposlednom rade, chcú stráviť príjemný sobotný podvečer v kruhu akčných žien.

Chystáte sa na event Akčné ženy pod Tatrami aj Vy? Na čo z programu sa tešíte najviac? Dajte nám vedieť na Facebooku.

Zdroj foto: Joanna

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár