Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako sa vychovávajú ratolesti na severe?

www.akcnemamy.sk výchova detí v Dánsku

Existujú výchovné metódy, ktoré fungujú na Slovensku, no v Dánsku sú nepredstaviteľné. Platí to aj naopak.Viete, ako vychovávajú ratolesti na severe?

Každý rodič potvrdí, že mať dieťa je jeden z najúžasnejších zážitkov na svete. Ale! Zároveň je to aj jeden z najnáročnejších záväzkov. Mať dieťa znamená starať sa oň, formovať jeho malú osobnosť, vychovávať ho. Ako na to? Sto ľudí, sto chutí. Univerzálny návod neexistuje. O Dánsku to platí rovnako.

Čím skôr, tým samostatnejšie

V Dánsku je bežnou praxou, že deti sú vychovávané k samostatnosti. A to už od malého mala, napríklad aj presťahovaním z rodičovskej spálne. Nie je ničím nezvyčajným, že ročné dieťa spí samo vo vlastnej izbe. K samostatnosti sa neskôr pridáva zodpovednosť a tak sa stáva, že obchody s potravinami často zamestnávajú mladých študentov, ktorí sú v ôsmej, deviatej triede. Mladí školáci si za kasou privyrábajú, aby mohli napríklad po skončení strednej školy na niekoľko týždňov až mesiacov vycestovať. Napríklad v devätnástich odísť na polroka do Austrálie, utriediť si myšlienky a možnosti. Dáni sa taktiež skoro sťahujú od rodičov, často už v dvadsiatke žijú sami.

www.akcnemamy.sk výchova detí v Dánsku

Zdroj: www.pixabay.com

Stop individualizmu

Už od škôlky sú deti zapájané do rôznych tímových činností a takto pokračujú celú strednú školu, dokonca aj na vysokej. Žiadny individualizmus, ale tímová práca. Fantasticky sa pri tom naučia spolupracovať, akceptovať a rešpektovať iný názor a zároveň sa zbavia strachu vyjadriť ten svoj, keďže bez toho sa k výsledku nedopracujú.

Prvé narodeniny v jasliach

Kým na Slovensku trvá materská spolu s rodičovskou tri roky, v Dánsku za ten čas stihnú mamičky materskú a dva roky odpracovať. Je bežné, že deti idú do jaslí okolo 11 mesiacov, niektoré už od šiestich. Mnohé Dánky sú presvedčené, že dieťa sa už doma s mamou nudí a jasle všetkým len prospejú. A nie je ničím nezvyčajným, že do jaslí idú aj deti, ktorých mamy nepracujú, prípadne pracujú doma alebo si prácu len hľadajú. Dlhšie ako rok je doma s deťmi máloktorá mamička.

V studenom počasí zdravý duch

Bábätká obedňajší spánok v Dánsku absolvujú v kočíkoch. Teda – terénnych kočiaroch. Dánske kočíky sú obrovské, hlboké terénne vozidlá, do ktorých sa musí ratolesť zmestiť približne do troch rokov. Keď som dánske uličky brázdila svojim slovenským kočíkom, cítila som sa asi ako vodič Smart-u. Ako som spomínala, dôvod, prečo sú kočíky nadrozmerné, je jednoduchý – deti v nich mávajú svoj obedný spánok. Na balkóne, pred domom, na záhrade či pred kaviarňou. Vidieť zaparkované kočíky nie je v Dánsku naozaj ničím neobvyklým. Mamy, ktoré sú ešte na materskej, ich často nechávajú zaparkované pred kaviarňami, nech sa dieťatko vyspí a ony si v pokoji vypijú kávu. Takto deti zvyknú spávať aj v jasliach. Teplý overal a perinka sú nevyhnutnou súčasťou povinnej bábätkovskej výbavy.

www.akcnemamy.sk výchova detí v Dánsku

Zdroj: Barbora Budzaková

Všeobecný lekár pediatrom

Jedna pikoška na záver – deti nemajú svojho pediatra. Pediatrom je matkin všeobecný lekár. K nemu chodia deti na kontrolu, očkovanie, či riešiť bežné choroby. Až všeobecný lekár posúdi, či dieťa poslať k pediatrovi, aj to už bude ale musieť byť závažnejší problém – čiže nie chrípka. Skôr problémy s rastom či hmotnosťou alebo problémy vo vývine. Na malých novorodencov inak dohliada zdravotná sestra. Každé bábätko má pridelenú „tú svoju“, ktorá ho chodí pravidelne domov kontrolovať až do približne ôsmich až desiatich mesiacov.

Či sa vám dánska výchova pozdáva viac alebo menej, povedala by som, že každá oblasť sa vyznačuje jedným základným bodom, ktorým by sme sa na Slovensku mohli inšpirovať – nestresovať sa, nič nesiliť a uvoľniť sa. Čo poviete?

Tagy
Barbora Budzaková

Najradšej na svete ľúbim svoju rodinu, píšem svoj blog, robím svoju prácu, cestujem, pečiem koláče a smejem sa na sarkastických vtipoch. Nuž a momentálne to robím v Dánsku.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár