Začnite písať

ROZHOVORY

Ako sa z jednej mamy Mama vo forme stala

My, akčné mamy, si plníme svoje sny a robíme to, čo milujeme. Našli sme mamu, ktorá vás naučí milovať pocit, keď vystúpite zo svojej komfortnej zóny. Neveríte? Čítajte ďalej.

Anita Dienešová alias Mama vo forme je jednou z najinšpiratívnejších žien/mám, ktoré osobne poznám. Vďaka nej som uverila, že aj ja dokážem odolať tomu koláču od babky a že sa niekedy po tridsiatke konečne naučím robiť drepy.

www.akcnemamy.sk: Mama vo forme

[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Anita Dienešová

Je ambasádorkou ženského proteínu Fit Eat od Koliba Milk, online trénerkou a fitness blogerkou. Na jej blogu Mama vo forme vás určite nakopne k tomu, aby ste si tie svoje sny začali plniť tiež.[/su_note]

Anit, máš doma samých chlapov: dvoch krásnych synov a manžela. Aké boli ohlasy, keď si začala meniť svoje stravovacie návyky? Dotklo sa ich to vôbec?

Samozrejme! Každá zmena stravovacích návykov sa dotkne fungovania domácnosti. V začiatkoch chudnutia som varila zvlášť pre seba, pre najmladšieho syna (lebo len začínal s príkrmami) a ešte pre staršieho syna a manžela. Vyžadovalo si to viac času a trpezlivosti zo strany všetkých členov rodiny. Teraz je to už ustálenejšie, lebo väčšinou varím také jedlá, ktoré chutia aj deťom a s malou obmenou (napr. nahradenie prílohy zeleninou) ho v pohode bez výčitiek zjem aj ja. Začiatky však boli ťažké a treba sa tým len jednoducho “prebojovať”, kým si na to človek nezvykne. Výsledok však určite stál za to a tak sa na túto zmenu pozeráme pozitívne s celou rodinou.

www.akcnemamy.sk: mama vo forme

Čo predchádzalo tomu, že si sa rozhodla pre zmenu? Ako sa z jednej mamy stala Mama vo forme?

Po druhom pôrode som sa vo svojom tele prestala cítiť komfortne. Vedela som, že takto nedokážem fungovať. Cítila som sa veľká, neobratná, neatraktívna a celkovo nespokojná. Výzor samozrejme nie je všetko, ale to, ako vyzeráme, často vplýva na to, ako sa cítime a čo vyžarujeme. Keď sme so sebou spokojní, vysielame do okolia pozitívne vibrácie. Rozhodla som sa preto, že sa posnažím urobiť maximum pre to, aby som sa dostala do formy. Zmenila som stravu a začala som cvičiť. Najskôr len pár desiatok minút dvakrát do týždňa a keď som zaznamenala prvé pozitívne zmeny, tak som si povedala, že tentoraz to vydržím. Každá z nás už držala diétu, či začala cvičiť a určite veľa žien pozná výrok “Však ja som už veľakrát chudla a vždy som všetko pribrala naspäť.”. S prvými zhodenými kilami som si však povedala, že tentokrát po prvých úspechoch neprestanem, ale budem pokračovať s ešte väčším odhodlaním. Potom mi do cesty prišla súťaž Do formy s časopisom Muscle & Fitness, ktorú sa mi minulý rok podarilo vyhrať. Svojou zmenou životného štýlu a životného pocitu som bola taká nadšená, že som sa rozhodla o to podeliť prostredníctvom blogu Mama vo forme.

Zmena životného štýlu v tomto prípade znamená začať cvičiť a zdravo sa stravovať. Čo bolo pre teba náročnejšie?

Prvá prišla zmena stravy a až potom nasledovalo cvičenie. Aj jedno, aj druhé bolo výzvou. Dodržiavať stravu bolo náročné. Hlavne, keď prišiel hlad a popri deťoch som si nestíhala pripraviť niečo vhodné na jedenie. Naučila som sa však obklopiť sa rýchlymi zdravými snackmi ako sú orechy či tvaroh. Pri cvičení bolo najťažšie nájsť po celom dni s deťmi dostatok energie a večer si zacvičiť. Mala som však pred očami jasný cieľ a vždy som si pripomínala, prečo to robím. Ako motivácia určite poslúžila aj súťaž, ktorá mala daný dátum ukončenia. Vždy som si hovorila, veď už iba párkrát sa prekonáš a za chvíľu je koniec súťaže a potom môžeš zvoľniť. Počas toho ma však cvičenie začalo baviť natoľko, že v lete minulého roku som sa rozhodla absolvovať kurz fitness trénera a začala som nakrúcať videotréningy aj pre ostatné žienky a mamičky, ktoré by si chceli doma zacvičiť, ale nevedia, ako na to. Teraz sa už veľmi nemusím prekonávať, na cvičenie sa vždy teším a snažím sa všetko zariadiť doma tak, aby som si ten priestor pre seba našla.

www.akcnemamy.sk: mama vo forme

Asi menej sedím na gauči ? Je pravda, že menej oddychujem ako predtým, ale mám pocit, že tej energie je pritom viacej, tak asi aj preto. No a zmierila som sa s tým, že nie všetky veci budú v našej domácnosti dokonalé. Napríklad už nemávame tak krásne upratané ako predtým ?

Momentálne sa venuješ zostavovaniu tréningov a jedálničkov. Sú tvoje klientky výhradne ženy, alebo sa na teba obrátili už aj nejakí muži? Je medzi nimi nejaký rozdiel? V prístupe k tréningu, v požiadavkách a pod.?

Väčšinou ma oslovujú ženy. Ženské a mužské telo má určité odlišnosti, s ktorými treba počítať, ale pri chudnutí napríklad je základ vo vytvorení kalorického deficitu a princíp je rovnaký tak u mužov, ako u žien. Do postavenia žien a predovšetkým mamičiek sa však viem asi viac vcítiť, keďže som si tým procesom sama prešla a možno preto je mi to také bližšie.

súťažná premena

Na svojom YouTube kanáli Mama vo forme pridávaš videá s tréningami. Kde berieš inšpiráciu? Robíš niekedy videá aj na želanie?

Inšpiráciou sú mi predovšetkým moje vlastné tréningy, ktoré som si zostavila pre seba. Pri nich som mala pocit, že moje telo na ne dobre reaguje a majú dobrý efekt. Samozrejme, že sa často inšpirujem rôznymi cvikmi na internete a na sociálnych sieťach, ktoré si potom zaradím do tréningu, keď je to vhodné. Zostavujem často aj videá, ktoré vychádzajú špeciálne z potrieb klientok. Ak mám pocit, že by som do tréningového plánu mala klientke zaradiť určitý cvik, tak ho spracujem ako video.

Kde si čerpala inšpiráciu, keď si s cvičením začínala?

Veľa cvikov som poznala z minulosti, keďže som niekedy dávno precvičovala aerobic. Cvičenie som si však upravovala a pridala som viac silových cvikov s ťažšími váhami. Najčastejšie som hľadala inšpirácie na YouTube a na sociálnych sieťach.

Máš pre akčné mamy nejaký odkaz alebo odporúčanie, čo spraviť pre splnenie svojho cieľa? 

Dôležité nie je byť dokonalá, ale byť “lepšia” ako včera. Urobte každý deň aspoň malý krôčik v ústrety splnenia svojho sna. Ak je tým snom vyšportovanejšie telo, tak si odrieknite ten koláčik po kávičke. Namiesto výťahu použite schody. Choďte do práce pešo. Kto chce, tak si spôsob naplnenia svojho cieľa určite nájde. Kto nechce, ten si zase nájde tisíc dôvodov, prečo sa to dnes nedá. Ak ste sa dnes rozhodli svoje predsavzatie nesplniť, čo vám dáva istotu, že zajtra sa to zmení?

Zdroj foto: Anita Dienešová

Tagy
Monika Spurná

Keby som bola kvet, chcela by som byť púpava. Sila Zeme v koreni, pohladenie lúčmi z Neba, stonka, čo sa ohne, ale nezlomí.. A nakoniec si s ľahkosťou letí do sveta..

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár