Začnite písať

Uncategorized

Populárne plávanie s bábätkami – je pre naše deti bezpečné?

www.akcnemamy.sk: plavanie babatiek

Mamičky dnes vyhľadávajú také voľnočasové aktivity s bábätkami, ktoré by prirodzenou cestou rozvíjali ich psychomotorické schopnosti. K obľúbeným kurzom patrí plávanie dojčiat a batoliat. Pýtali sme sa odborníkov, či pobyt vo vode pre naše deti neznamená zdravotné riziko.

Lekári sa zhodujú na viacerých pozitívach, ktoré plávanie prináša našim deťom už od malička. Upozorňujú však na dodržiavanie hygienických noriem zo strany prevádzkovateľa, čo by malo byť samozrejmosťou každého takéhoto zariadenia

„Som veľmi rada, keď detičky po 4. mesiaci (to už majú za sebou prvé očkovania, ktoré nabudia vlastnú imunitu) chodia plávať. Samozrejme za dodržania všetkých hygienických podmienok zo strany dieťaťa a prevádzkovateľa,“ hovorí pediatrička z Bratislavy, Ľubica Šašková. Plávanie podporuje aj lekárka z Košíc, Jana Snopková: „Hlavným prínosom plávania v rannom veku je pozitívny vplyv na vývoj motoriky bábätka. Plávanie je jedným z najefektívnejších pohybov, keď sa do tejto činnosti zapájajú všetky svaly, a tým sa podporuje svalový tonus detičiek.“

Zdroj: Denisa Pavelka

Plávanie s bábätkami nepredstavuje žiadne vyššie riziko

Vlhké prostredie či spoločné hračky by mohli byť živnou pôdou pre rôzne vírusy či baktérie. Či to tak naozaj je, sme sa opýtali priamo lekárky mikrobiológie v laboratóriu Medirex, Emílie Mikovej: „Dojčatá a batoľatá by mali mať samostatný bazén určený na plávanie. Existujú rôzne spôsoby, ako ošetriť vodu a uspôsobiť prostredie práve na tieto účely. Z mikrobiologického hľadiska by takto ošetrené prostredie nemalo predstavovať vyššie riziko pre deti v porovnaní so situáciami vyskytujúcimi sa v bežnom živote.“

Všeobecne sú podľa laboratórnej lekárky s návštevou kúpalísk či plavární spojené infekcie vonkajšieho ucha, tzv. plavecké ucho, hnačky, alebo bradavice na chodidlách.

„Mikroorganizmy sú všade okolo nás. Boli tu dávno pred nami, sú tu s nami a budú tu aj dlho po nás. Každé takéto zariadenie, či už kúpalisko alebo plaváreň, má vypracovaný hygienicko-sanitačný plán, podľa ktorého pravidelne ošetruje povrchy a v prípade bazénov sa ošetruje aj voda. Rovnako dôležité je, ako sa správajú osoby, ktoré vstupujú do bazéna. Mnohé mikroorganizmy do bazéna prinášajú práve ľudia. Do bazéna by mali vstupovať iba osoby bez príznakov infekčného ochorenia a určite treba absolvovať aj krátku sprchu pred vstupom. Spoločné hračky nie sú špecifikom iba pri plávaní, tie majú predsa deti k dispozícii v každom kolektívnom zariadení.“

www.akcnemamy.sk: plavanie babatiek

Zdroj: Denisa Pavelka

Dodržiavanie hygienických zásad je nesmierne dôležité

„Hygienické zásady sa majú dodržiavať tak zo strany zariadenia, do ktorého dieťa chodí, ako aj zo strany rodičov dieťatka. Voda by mala byť hygienicky nezávadná, primeranej teploty a pravidelne kontrolovaná. Rodič, ktorý je s bábätkom vo vode, by taktiež nemal zabúdať na to, že kvalitu vody ovplyvňuje aj on,“ pripomína lekárka Jana Snopková.

Každý klub, či prevádzkovateľ  bazéna, musí  mať povolenie od RUVZ  a voda musí spĺňať  prísne kritériá, predovšetkým pri organizovaní kurzov baby plávania. Kvalitu vody a prostredia určujú Podľa Denisy Pavelky z Marine Swim Academy aj zákony a vyhlášky. „Nepoznám nikoho, komu by mohol pobyt vo vode ublížiť. Nie je dôvod, aby mali maminy obavy o zdravie svojich deti. Práve naopak, zo zdravotného hľadiska pravidelný pobyt prináša väčšiu odolnosť voči chorobám. Primeraná námaha pozitívne ovplyvňuje srdcovo-cievny systém. Keď pokožka pocíti chladnejšiu vodu, cievy sa zúžia a organizmus zvýši aktivitu na produkovanie tepla. Tým dieťa otužuje a posilňuje si imunitu.“ Denisa Pavelka  je presvedčená, že práve plávanie je jednou z najkomplexnejších a zdraviu prospešných aktivít, ktorá má pre bábätko blahodarné účinky.

Baby plávanie – kedy s plávaním začať?

Podľa inštruktorky plávania Denisy Pavelky je možné s plávaním začať už od 6. týždňa .V tomto veku je dobré dopriať drobcovi prvý kontakt s vodou vo vani. Samozrejme sú dnes možnosti „plávať“ aj pod odborným vedením inštruktorky. Je to tvz. vaničkové plávanie, ktoré prebieha v špeciálnych vaniach.

„V Marine Swim Academy môžu deti začať plávať od 4.mesiaca, resp. ak už držia hlavičku samé bez opory. Vtedy už dieťa absolvuje lekcie v bazéne , v kolektíve detí. Výhoda začať plávať v tomto veku je, že dieťa nemá zábrany voči niečomu novému, nepozná strach a vie inštinktívne zadržať dych a otvoriť oči – tvz. potápačský reflex. Tento reflex sa však vekom oslabuje a podľa odborníkov sa do 6 mesiaca úplne vytratí. Preto je škoda ho nevyužiť.“

Zdroj: Denisa Pavelka

 

Desatoro plávania s bábätkami

  1. Overte si kvalitu poskytovateľa takejto aktivity. Pýtajte si skúšobnú lekciu.
  2. Spoznajte aj inštruktora. Zistite si referencie.
  3. Ak dieťa chodí, používajte šľapky počas pobytu v šatni, pred vstupom do bazéna aj v spoločných sprchách. Nezabúdajte tiež na seba.
  4. Nenúťte dieťa robiť vo vode aktivity, ktoré sú mu nepríjemné. Doprajte mu čas.
  5. Pred vstupom do bazéna sa osprchujte. Infekciu do vody nemusia zaniesť len deti, ale aj rodičia.
  6. Používajte plienky do vody.
  7. V mokrých plavkách neostávajte zbytočne dlho. Ak si chcete dať dlhšiu pauzu (alebo sa opaľovať), prezlečte sa do suchých.
  8. Po plávaní sa poriadne osprchujte a osušte – telo aj vlasy.
  9. Šetrne osušte aj ušká a vyfúkajte nos, aby voda nezostávala vo zvukovode resp. v nose dlho po doplávaní.
  10. Neodchádzajte hneď preč. Vyčkajte určitú dobu, kým vyjdete von, v závislosti od počasia.[/su_note]

Skúsenosti s baby plávaním akčných mám

Barbora Čujová

Plávať chodíme od 4 mesiaca, malý si to neskutočne užíva, socializuje sa medzi deťmi, je to dobré z hľadiska pohybového na správny vývoj svalstva keďže sa precvičujú rôzne partie taktiež sa podporuje imunita a v neposlednom rade kontakt voda a správanie sa v bazéne . ja si to neviem vynachváliť.

Maťulík Babej Kotyrová

Máme doma predčasniatko a s tým spojené mnohé problémy.  Ako napr. so svalovým hypotonusom, brušné šikmé svalstvo… V 5. mesiaci sme začali chodiť na baby plávanie a to bolo jedno z naj rozhodnutí. Malá miluje vodu, pláva pod vodou, neboli sme chorí. Po plávaní máme saunu, posilňovanie imunity. Chodíme už 1,5 roka.

Marcela Kušnieriková

Moja skúsenosť je pozitívna. S dcérou plávame od 4 mesiacov . Vidieť na nej, že je aktiívnejšia. Prospieva to aj na motoriku. Tým, že sa vo vode posilňujú svaly, je omnoho zdatnejšia. Je medzi ľuďmi a hlavne s deťmi a v tom vidím skvelé prostredie pre ňu. Medzi ostatnými detičkami sa snaží spievať ,vlastne bľabotať..Ale aj pozoruje ostatné staršie deti a snaží sa ich napodobniť. Podľa mňa je to skvelý strávený čas.

Jana Moravčíková

Môj syn začal plávať ako trojmesačný a máme len pozitívne skúsenosti, dnes má 5 rokov a v plaveckých tréningoch bez prestávky pokračuje. Je to jeho a ockova spoločná aktivita.

Tagy
Veronika Habovčíková

V živote zastávam viacero rolí, ale úloha matky je v mojom prípade najčerstvejšia. Mám malé bábätko, Adelku, o ktoré sa s láskou a rada starám na rodičovskej dovolenke.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár