Začnite písať

ZDRAVIE

Čo znamená harmonické stravovanie?

Antonia macingova

“Mali by sme sa hlavne sústrediť na potravu, ktorá má pôvod v našom pásme a bola čo najmenej priemyselne upravená.” Antónia Mačingová bude prednášať o harmonickom stravovaní

Každý z času na čas rozmýšľa, ako by zlepšil svoje zdravie alebo posunul ručičku váhy nadol. Vyznať sa v záplave “zaručených rád” a ešte ich prispôsobiť svojmu jedinečnému stavu sa javí ako herkulovská úloha. Autorka knižných bestsellerov Najedzte sa do štíhlosti Antónia Mačingová predstaví v utorok 14. mája v KC Dunaj svoj úspešný koncept harmonického stravovania. Jeho základ tkvie v tom udržať si príjem živín a vitamínov, postavu, nastoliť vnútornú pohodu a zmeniť svoj prístup k životu. Súčasťou inšpiratívnej prednášky bude ochutnávka harmonického stravovania. 

Čo znamená harmonické stravovanie pre vás?

Antónia Mačingová: Je to harmónia nielen na fyzickej, ale aj na psychickej úrovni. Teda spôsob stravovania, ktorý mi nespôsobuje estetický či zdravotný problém, a súčasne vo mne nevytvára výčitky a stres. To znamená, že ma v ničom neobmedzuje a som spokojná s výstupom. Alebo ešte inak povedané, nie som nútená stále dookola hľadať, čo by som zjedla, aby som nepribrala. (úsmev)

Stravovaniu a životnému štýlu sa venujete už pomerne dosť dlho. Ako ste sa k tomu vlastne dostali? 

Antónia Mačingová: Áno, je to viac ako 20 rokov. Bolo to moje osobné rozhodnutie prevziať zodpovednosť za svoj zdravotný stav. Uvedomila som si, ako sa u mňa z akútneho zdravotného problému postupne začali vytvárať nové problémy. A keďže som nechcela skončiť ako chronický odberateľ liekov, rozhodla som sa zmeniť to, čo bolo v mojej kompetencii. Začala som meniť stravu a niektoré mentálne vzorce. Prešlo 20 rokov, a stále je na čom pracovať. Takže chápem tých ľudí, ktorým stále robí problém zmeniť zabehnuté programy. Sami musia pochopiť, že tá vonkajšia zmena nastane až po ich vnútornej premene.

Jedna vec je riešiť stravovanie, zdravie a váhu v súkromnej rovine, iné je to rozviesť do profesie. Dá sa vo všeobecnosti pomôcť širokej skupine ľudí, keď sme každý iný? Na čom stojí váš prístup?

Antónia Mačingová: Mám vyštudovanú andragogiku.Tá sa venuje rozvoju rôznych stránok ľudí cez zmenu ich myslenia, návykov, poznávania, spôsobov učenia sa. Mojou doménou, ak to takto môžem označiť, ktorú roky študujem, pozorujem a mám aj praktické výsledky, je podpora v zmene osobnosti cestou zmien v stravovacích a mentálnych návykoch. Zmena návykov je cesta a rozvoj osobnosti je cieľ. Každý môže dospieť k cieľu inou cestou. Moje stravovanie je akoby štartovacia čiara, generálne upratovanie. Po jeho aplikovaní sa ľudia môžu rozhodnúť pre ďalšiu „nadstavbu“. Učím, ako postupne sebaregulovať svoje učenie a  natrvalo meniť svoje správanie a návyky, a tým aj kvalitu života. Môj príbeh je príkladom toho, že sa to dá a že to funguje. (úsmev)

Čítajte aj: Joanna: Ak chcete v živote niečo dosiahnuť, musíte na sebe pracovať, zatiaľ čo iní spia

S akými otázkami, problémami či požiadavkami chodia ľudia za vami najčastejšie?

Antónia Mačingová: Najčastejšie? Ešte stále je to o tom, čo majú jesť, aby chudli. Dosť často ešte pochybujú, že sa môžu aj najesť do sýtosti a aj nepriberať, a dokonca chudnúť a ešte si dať do poriadku zdravie. Sústavne sa opakujúce vzorce zlyhania a neúspechu s rôznymi diétami ich odrádzajú. Chýba im odhodlanie, vytrvalosť a disciplína. Pomerne častým problémom býva to, že ľudia nestíhajú variť. Dnes už tento problém odpadá aj preto, že si moje jedlo môžu objednať v krabičkách cez donášku až domov.

Diéty či stravovacie trendy tu boli stále, ale s rozmachom technológií, sociálnych sietí a online portálov sa môže zdať, že ľudí atakuje množstvo „zaručených“ rád. Často sa stáva, že jeden deň je daná surovina hit, na druhý deň už menujú jej zápory a zakaždým sa citujú akési štúdie, ktoré bežný človek nemá šancu poznať, ani si ich overiť. Vnímate medzi svojimi klientmi a čitateľmi, že sú z toho zmätení?

Antónia Mačingová: Áno. Stále čakáme, čo potvrdia „americkí vedci“ namiesto toho, aby sme zapojili zdravý rozum a prestali zo seba robiť pokusných králikov. Mali by sme sa hlavne sústrediť na potravu, ktorá má pôvod v našom pásme a bola čo najmenej priemyselne upravená. Takže viac spolupracovať s domácimi výrobcami a jesť čo najprirodzenejšiu stravu, zaradiť viac pohybu na čerstvom vzduchu a upraviť pitný režim. Toto je jedna z možných únikových ciest. (úsmev)

Má podľa vás vôbec zmysel dodržiavať diéty? Dá sa zmeniť svoj vzhľad či život za štyri týždne a potom pokračovať v starých koľajách?

Antónia Mačingová: Stále opakujem: nie diéta má jo-jo efekt. Jo-jo efekt sa vytvorí, ak sa po akejkoľvek zaručenej diéte vrátime k pôvodným, bežným, tzv. normálnym stravovacím návykom. Ak teda chceme trvalú zmenu, je logické, že potrebujeme aj trvalo zmenený vstup. A ak zmenu stravovacích návykov podporíme aj fyzickou aktivitou, nie je možné, aby sa za nejaký čas neprejavila pozitívna zmena toho nášho rozhodnutia. Stále platí: „To, ako momentálne vyzeráte a ako sa cítite je výsledok vašich doterajších volieb a rozhodnutí.“ Zmeniť to môžete iba zmenou vašich vstupov. Zmeňte vstup, zmení sa výstup.

Mgr. Antónia Mačingová

Vyštudovala odbor andragogiku na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika, ale celkovej zmene stravovacích návykov u žien aj mužov sa venuje viac ako 20 rokov. Vďaka úprave vlastného jedálnička a zmenou istých myšlienkových vzorcov prekonala závažnú chorobu a vyhla sa celoživotnému užívaniu liekov. Je držiteľkou viacerých úžitkových patentov. Svoju jedinečnú a predsa jednoduchú metódu zachovania zdravia a štíhlej línie do vysokého veku predstavila i v mnohých časopisoch a televíziách. Jej knihy sa stali u nás bestsellermi a boli preložené do viacerých jazykov.

14. 5. (utorok)

Štart: 19:00 hod.

Lístky: bit.ly/Stravovanie1405

Event: www.fb.com/events/1245827488898926

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár