Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Má vaše dieťa problémy s dýchaním? Skúste kúpeľnú liečbu

www.akcnemamy.sk: Lucivna

Pomohli už viac ako 90 000 deťom a sú najväčšie a najmodernejšie na Slovensku. Pozreli sme sa, ako to vyzerá v Podtatranskom raji, kde každý nádych lieči. Navštívili sme Klimatické kúpele Lučivná.

Na kúpeľnú liečbu máte nárok zo zdravotného poistenia

Ochorenia horných dýchacích ciest, zápaly priedušiek, laryngitídy, angíny, chronický kašeľ, astma. Každá mama sa už s problémami s dýchaním u svojich detí stretla. Ak sa často opakujú a neustále vracajú, opýtajte sa pediatra na možnosti kúpeľného pobytu pre vaše dieťa. Ak ho následne odporučí odborný lekár (alergiológ, ORL špecialista, pľúcny lekár), váš potomok môže absolvovať pobyt v kúpeľoch, napríklad aj v Lučivnej. Hradia ho všetky tri zdravotné poisťovne. Ak treba, uhradia pobyt aj so sprievodom rodiča.

www.akcnemamy.sk: kupele

zdroj: www.pixabay.com

Ochorenie na ústupe a pod kontrolou

„Areál kúpeľov sa rozprestiera na viac ako 47 hektároch lesoparku, je plný atrakcií, zdravia a moderného vybavenia v rodinnej atmosfére,“ hovorí primárka Tatranských kúpeľov Lučivná, Slávka Bucová. Efekt kúpeľnej liečby podľa jej slov dlhodobo sledujú a monitorujú.

„Napomáha stabilizácii a zlepšeniu základného ochorenia, zníženiu jeho komplikácií, poklesu frekvencie akútnych ochorení, skráteniu doby liečenia, zníženiu potreby antibiotickej a ďalšej farmakologickej liečby a počtu hospitalizácií. V prípade malých detí môže takáto prevencia zabrániť rozvinutiu ochorení, na ktoré je dieťa predisponované.“

Odborníci odporúčajú kúpeľnú liečbu podstúpiť viackrát, ideálna je periodicita raz ročne. Výhodou opakovanej návštevy je odsledované zlepšovanie zdravotného stavu dieťaťa na dlhší čas. Dieťa sa naučí správne dýchať aj cvičiť a pobyt v kúpeľoch ho „zásobí“ dávkou zdravia a energie na nadchádzajúce obdobie.

www.akcnemamy.sk: kupele Lucivna

Zdroj foto: FB Kúpele Lučivná. Autor foto: Miroslav Jurčo

Dieťa so sprievodom, aj bez

Do kúpeľov môžu ísť deti, ktoré dovŕšili 3 roky a aj tie, ktoré v čase pobytu neprekročili hranicu dospelosti – 18 rokov. Zaužívanou praxou však je, že bez sprievodu rodiča prichádzajú deti od 6 rokov. V liečebných domoch sú ubytované podľa pohlavia, veku, druhu ochorenia alebo aj osobnej preferencie. Rodičia sa o bezpečnosť detí nemusia báť. V areáli je k dispozícii nonstop zdravotná služba, je tu tím lekárov, zdravotných sestier, aj animátorov, ktorí spríjemňujú pobyt detičkám všetkých vekových kategórií.

Počas školy či v čase prázdnin

Ak deti prichádzajú do kúpeľov počas školského roka, školopovinné deti navštevujú súkromnú základnú školu s kúpeľným vyučovacím režimom (4 vyučovacie hodiny denne). „V prípade záujmu rodiča je možné zabezpečiť priamu komunikáciu s kmeňovou školou dieťaťa, napríklad ak ide o písomky či testy. Stredoškoláci, ktorí už nepodliehajú povinnej školskej dochádzke, fungujú na princípe individuálnej prípravy. Zabezpečená je aj výučba cudzích jazykov,“ hovorí Dr. Denisa Foldeš z lučivnianskych kúpeľov.

Zábavný ako letný tábor. Navyše však liečivý

Život v areáli, aj jeho 50 atrakcií pre deti,  je neustále monitorovaný bezpečnostnými kamerami. Všetky športové aj relaxačné aktivity poskytujú v Lučivnej svojim klientom zdarma. Napríklad wellness s liečivými saunami, jaccuzzi a masážami, krytým bazénom a relaxačnou zónou.

Liečebné procedúry sú zostavené tak, aby počas 21 – 28 dní kúpeľnej liečby uľavili detským klientom od respiračných problémov čo najviac. Výborné výsledky má napríklad floating. Ide o metódu relaxácie,  počas ktorej strávi dieťa 60 minút v špeciálnom tanku naplnenom vodou so soľou z Mŕtveho mora. Telo sa nadnáša a imituje sa stav beztiaže. Slané prostredie prečistí organizmus  a uvoľnenie zas zlepší stav pohybového aparátu, zmierni bolesti kĺbov a zvyšuje ich pohyblivosť.

Procedúr a atrakcií nájdete v areáli omnoho viac. Podrobnejšie ich majú rozpísané na svojej webovej stránke. Deti sa počas pobytu nenudia a čas im plynie rýchlo. V Lučivnej sa starajú o ich pestrý program v zime aj v lete. Presvedčte sa sami, vyberáme zopár ukážok z ich stránky na Facebooku:

 

Článok bol pripravený v spolupráci s Kúpeľmi Lučivná.

Máte skúsenosti s kúpeľnou liečbou s vaším drobcom? Podeľte sa s nami o skúsenosť na Facebooku. 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár