Testovanie orieškov prebudilo kreativitu v kuchyni
Som veľký fanúšik orieškov. Keď sa na mňa usmialo šťastie v testovacej súťaži Akčných mám a bol mi doručený bohatý balíček od firmy Infinuty, poskočila som si skoro doslova meter dvadsať.
Čerstvé vlašáky sme chrúmali ešte ako deti. Sotva spadli zo stromu, ani sa nám nechcelo čakať, kým sa na povale poriadne presušia. Ich ďalší osud bol neskôr spečatený v sladkých dezertoch a tortách od babičky.
Dva orieškové týždne testovania
Aspoň 4 orechy denne, vraví sa… To pri tak čerstvej a kvalitnej nádielke, akú som dostala na testovanie, vôbec nebol problém. Navyše k orieškom chlapci z Infinuty pribalili aj 5 pohárov orieškových masiel. Tie pre mňa neboli novinkou. Keďže ako rodina milujeme ranné raňajkové rituály hlavne cez víkendy. Na stole nesmú chýbať lievance či palacinky. Práve na tie sa orieškové masla hodia úplne perfektne a v spoločnosti domáceho lekváru či lyžičky jogurtu vytvoria dokonalú harmóniu chutí.
V maslách Infinuty nie je nič navyše. Nie sú solené ani sladené, neobsahujú žiadne oleje. Nechávajú vyniknúť chuť kvalitných orechov spracovaných s láskou. Musím však povedať, že sa rýchlo míňajú, preto by som do budúcna ocenila na e-shope väčšie balenia ?
Prečítajte si aj to, ako vznikol nápad vyrábať orieškové maslá Infinuty na Slovensku
Oriešky v „slanom“ jedle? Výborné!
Nadšenie však bolo veľké a nechcela som svoje testovanie odbiť palacinkami. Zaujímalo ma, či by šlo použiť také orieškové maslo aj v slanej variante jedla. Skúsila som preto zamiešať dve lyžice mandľového masla do mojich obľúbených slaných krekrov od Hanky Zemanovej. Maslo ich povznieslo na ďalšiu úroveň a navyše im pozdvihlo i nutričnú hodnotu. Takže slaný variant – check 🙂
Slané špaldové krekry
- 250 g špaldovej celozrnnej múky
- 100 g masla
- 2 PL olivového oleja
- 2 lyžice mandľového alebo iného orieškového masla
- 100 ml vody
- 1,5 ČL soli
- hrsť sezamových semienok
Zo všetkých surovín okrem sezamu vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho na tenký plát medzi dvoma papiermi na pečenie, posypeme sezamom a valčekom ho zatlačíme do cesta. Nakrájame. Pečieme na 160 °C 15 až 20 minút (záleží na tenkosti cesta). Krekry necháme dobre vychladnúť.
Množstvo je na cca 2 plechy. Na posyp môžeme použiť aj bylinky (tymián, rozmarín), štipku papriky, parmezán, tekvicové semiačka atď…
Orieškový banánový chlebík
Aby som nesklamala priaznivcov sladkého, napadla mi kombinácia banánov s orieškami. Tak vznikol raňajkový banana bread. Taký krajec natretý hrubou vrstvou arašidového či lieskovcového masla zasýti až do obeda a rozhodne zaženie chuť na sladké.
Banana bread mojej maminy
- 150 g hl. špaldovej múky
- 100 g pšeničnej hladkej múky
- 1 vanilkový cukor
- 100 g trstinového cukru
- 100 g jogurtu
- 100 g rozpusteného masla
- 2-3 prezreté banány
- 2 celé vajcia
- štipka soli
- citrónová kôra
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL škorice
- 1 ČL medovníkového korenia
V miske zmiešame všetky suché ingrediencie. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, do nich primiešavame suchú zmes, pridávame jogurt, rozpučené banány a rozpustené vychladnuté maslo. Dobre premiešame. Pridáme citrónovú kôru a ostatné korenia, prípadne sušené brusnice, oriešky, kúsky čokolády.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne hodinu. Po vypnutí trúby necháme chlebík v nej ešte 10 minút postáť. Podávame s arašidovým maslom a plátkami čerstvých banánov.
Oriešky šup aj do polievky
Kedže som veľký milovník polievok a zároveň netradičných chutí, zaujala ma už dávnejšie Africká polievka podľa slovenskej blogerky Re-barbory. Príprava polievky je jednoduchá, suroviny sú zdravé a dostupné a chuť je jedinečná. S kvalitným arašidovým maslom dostala polievka nový rozmer. Odporúčam maslom nešetriť a k podávaniu určite nevynechať čiernu ryžu.
Raňajková kaša s orieškami
Občas má ráno človek naponáhlo a nie je čas stolovať. Preto 80 % našich rán zachraňuje ovsená kaša. Ak sa pošťastí, máme v chladničke domáce kokosové mlieko, čerstvé ovocie a ako „čerešnička na torte“ chuť krásne dotvorí opäť niektoré z orieškových masiel. Na stránkach Infinuty si môžete vybrať hneď z 11 druhov.
Osobná preferencia
Najviac mi asi zachutilo mandľové maslo. Konzistencia je hrubšia, ale chuť je úžasná, mandle sú pred mixovaním pražené, a práve preto chutia inak než maslá dostupné v obchodoch.
Po rozume mi chodí ešte sto ďalších možností, kde by sa dali oriešky a maslá použiť. Stačí trošku experimentovať a byť kreatívny. Tieto kvalitné produkty nás – gazdinky k tomu priam vyzývajú.
Foto a text: Lucia Kerida