Začnite písať

RODIČOVSTVO

Kedy sme skutočne tie najlepšie mamy pre svoje deti? 

www.akcnemamy.sk: naj mama

Kedy ste najlepšou mamou pre vaše deti? Keď napečiete, navaríte podľa želania, kúpite novú hračku, alebo keď sa s nimi hráte a bláznite?

Pýtali sme sa vás, milé mamy, ako je to u vás doma. Každá z nás rieši dilemu: Ako byť tou najlepšou mamou pre svoje deti? Chceme deťom dať len to najlepšie. Starostlivosť, pestrú stravu, pocit bezpečia a pohody. Balansujeme medzi prácou, rodinou a všetkým ostatným, čo musíme a čo chceme.

Kedy sme skutočne tie najlepšie mamy pre svoje deti?

Najlepšie sme, keď sme šťastné a spokojné, súhlasíte? Podľa vyhľadávaného psychológa a vysokoškolského pedagóga Mareka Hermana hrá mama v živote dieťaťa tú najdôležitejšiu rolu. Aby bolo dieťa spokojné, potrebuje k tomu spokojnú mamu, čo je ale v dnešnom svete s prehnanými nárokmi na rolu mamy veľmi zložité.

Psychologička Martina Wäldl: Ak sa dieťa pýta, treba mu odpovedať

Instagram a módne časopisy nám dávajú zabrať

Aj vy máte svoje obľúbené mamičky influencerky? Sledujete dokonale upratané detské izbičky? Bio, eko navarené, oblečenie vyžehlené, deti usmiate a na cvakanie fotiek vycvičené? Ruku na srdce! Obdivujete aspoň jednu z nich a snívate o dokonalej domácnosti, teplej káve a dokonale vychovaných deťoch? Instagram je novodobá profesia, kde realita nehrá žiadnu úlohu. Vypnite siete, zavrite si oči a opýtajte sa samej seba. Kedy cítite, že ste najlepšia mama pre svoje deti?Stavím sa, že to nie je v momente, keď ich odháňate z cesty, aby ste mohli poupratovať, navariť alebo poriadok aspoň chvíľu udržať. Ani vtedy, keď ich vláčite po krúžkoch alebo rátate sekundy (minúty, či hodiny??), kedy ich konečne uspíte a na chvíľu si vyložíte nohy.

Je to vtedy, keď žijete s nimi v prítomnosti TU a TERAZ.V momente, keď sa s nimi bláznite, keď precitnete z povinností a toho, „čo by ste mali“ a prežívate s nimi naplno moment radosti alebo len tak ste. To „len tak ste“sa nestáva často, pravda? Neustále myslíte na to, čo treba urobiť, čo chcete stihnúť, čo navariť, čo naplánovať, čo vybaviť. Alebo hovorím len za seba?

Psychológ Marek Herman vysvetľuje:

Mamy si často zamieňajú materstvo za „uvarené – upratané – vybavené“.To je ale vždy cesta do pekla. Je veľmi dôležité vedieť to najpodstatnejšie: objaviť samú seba a nájsť „svoje doma“. Len potom môže mama nájsť vzťah aj k svojim deťom, naozaj až potom.“

My mamy sa sústredíme na to, aby sme sa postarali o všetkých a o všetko

Je dieťa v pohode? Nie je hladné? Nie je mu zima? Čím dnes nakŕmim rodinu? Musím zavolať rodičom. Ako sa majú? A čo môj muž? Je v pohode? Sú všetci okolo mňa ok? Marek Herman považuje za najdôležitejšiu v rodine mamu. Jeho cieľom je poukázať na to, že zo všetkého najdôležitejšie je to, ako sa cíti a ako sa má mama. Nie dieťa, ani partner. Nie jej mama. Ale jej schopnosť nájsť a sústrediť sa na seba samú. Na prvom mieste je totiž stále mama. Keď je mama spokojná, čerpá z nej dobrú energiu celá rodina. Zdôrazňuje, že dieťa dlho vníma seba a mamu ako jednu bytosť:

„Svet rozdeľuje na „JA“ (kam patrím ja a moja mama) a „NIE – JA“ (kam patria všetci ostatní). Postupne sa od mamy oddeľuje a objavuje seba samé.“

Čo je pre dieťa skutočne dôležité?

Pre každé dieťa je dôležité získať dôveru v seba a vo svoj život. Úlohou mamy je vytvoriť mu tzv. „most dôvery“. Keď sa to podarí, dieťa získa základný pocit dôvery v seba samo. Potom nadobudne pocit, že svet je v poriadku. Most dôvery objavujeme práve prostredníctvom svojej mamy: „Tým, že sa nám venuje, nasýti nás nehou, dotykmi, vľúdnosťou a pozornosťou. Práve preto je najdôležitejšie, aby v prvom rade každá mama dokázala ochrániť samú seba, aby bola oddýchnutá a spokojná. Len potom dokáže energiu a radosť ďalej rozdávať,“ dodáva Herman.

Vymyslela som Cieľožrúta.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár