Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Moja dcéra má prvé narodeniny. Darček pre ňu však vrátim a peniaze venujem niekomu inému

Dnes je to presne rok, čo je zo mňa mama. O 17:15 minulého roku sa môj život od základov zmenil. Nielen preto, že mám doma nádherné dievčatko, o ktoré sa s láskou starám. Ale preto, že ma Adelka robí lepším človekom.

Ako typická žena na materskej sa nemám čas venovať sebe ani aktivitám, ktorým som si krátila čas pred pôrodom. V obchode som nebola ani nepamätám. Človek by si myslel, ako dobre, veď tá ušetrí! Omyl. Prepadla som čaru nakupovania cez internet.

Nie som márnivá, len rada poteším druhých

Pred spaním si vždy pozriem, čo majú nové na mojich obľúbených e-shopoch. Toto sa mi páči pre krstniatko, toto pre druhé. Tamto pre synovcov, ale mám aj neterku! Tak hľadám čosi aj pre ňu. A hneď aj pre ďalšieho drobca, ktorý do rodiny príde v septembri. Dnes mi napríklad prišli ďalšie topánky pre moju Adelku, ktoré jej, samozrejme, netreba, keďže veci dedí po sesterniciach a bratrancoch. Ale keď už má tie narodeniny, tak kúpim…

Oslava narodenín po mojom

Tortu robím Adelke takú, ktorú môže ročné bábätko aj jesť. Maličkú, poschodovú, z jej obľúbených kukuričných a pohánkových chrumiek. S pudingom, jahôdkami a ríbezľami zo záhradky. Teším sa na to celý deň, ako jej tortu s jednou zapálenou sviečkou dáme a zaspievame pri tom „živió“. Pekná asi nebude (na výzdobu nemám ani nadanie, ani nervy), ale chutná bude na 100 %. Balím tašku plnú prekvapení a neviem sa dočkať hodiny sedemnástej. To už vstane po druhom spánku, snáď s výbornou náladou ako obyčajne. Tak si to plánujem.

www.akcnemamy.sk: narodeniny

Na súťaž tort to síce nie je, ale účel splnila na výbornú!

Dôležité je čosi iné

Zrazu som natrafila na video, ktoré môj deň osláv od základov zmenil. Je na ňom moja spolužiačka z vysokej školy Ivetka, ktorá hovorí svoj príbeh trojnásobnej maminy. Čo dieťa, to ťažká diagnóza. A Ivetka sa usmieva. Kde berie silu?

Zrazu som si uvedomila, že skutočne dôležité je čosi iné. Že Adelku tie topánky nepotešia, skôr ju zaujme krabica od nich. A že minuté peniaze napokon radosť neprinesú. Topánky vrátim a peniaze venujem niekomu, komu môžu pomôcť v rehabilitáciách, na liečení alebo len tak spríjemnia deň rodinným obedom či zákuskom v cukrárni. Tebe, Ivetka.

Nové pravidlo: oslavovať sa dá aj inak

Aj vy sa tak tešíte, keď darček, ktorý ste vybrali a venovali blízkemu človeku, urobí nesmiernu radosť? Ja ten pocit milujem a moja rodina to vie (myslia si, že to trochu s darmi preháňam). Robí mi to vlastne väčšiu radosť ako to, keď niečo kúpim sebe alebo niečo od niekoho dostanem. Jednoducho ma teší robiť radosť a pomáhať druhým, keď v tom vidím zmysel. Tak sa idem tešiť tým, že budem pomáhať pravidelne. A je to.

Pokorne ďakujem

Už 365 dní ďakujem Bohu za moju Adelku. Každý večer, hoc len bleskovou modlitbou sa poďakujem a pokorne prosím o jej zdravie aj naďalej. Babka naučila Adelku mávať Ježiškovi. Koľkokrát zbadá krížik pri vchodových dverách, toľkokrát máva. A ja sa usmievam, hreje ma to pri duši. A ďakujem. A prosím. Adelka je dnes zdravá, no čo bude zajtra?

Ivetka hovorí vo videu jednu vetu, pri ktorej mrazí. Že si vlastne ani neželá, aby bolo lepšie. Ona si len želá, aby nebolo horšie. Pri jej problémoch mi príde to, čo ja každodenne riešim, akosi absurdné.

Odkaz pre akčné mamy

Využívam možnosť prihovoriť sa vám, akčné mamy. Ako redaktorka nášho portálu verím v silu médií a takisto v silu akčnej komunity, ktorá veci nenechá len tak, ale posunie ďalej. Hádžem teda do pléna rukavicu – kto sa z vďačnosti za svoje šťastie a krásny život poďakuje tým, že pomôže druhým?

Život píše mnohé smutné príbehy. V poslednom čase ich je v mojom okolí akosi viac. Žiaľ, v mnohých prípadoch sa už pomôcť financiami nedá. V Ivetkinom však našťastie áno. Ak aj vy cítite, že máte čo (a z čoho) dávať, tak to tak, prosím, urobte. Rada s Ivetkou skontaktujem každého, kto by chcel individuálne pomôcť. Samozrejme, SMS zaslaná v tomto peknom projekte nadácie TA3, jej rodine takisto pomôže.

Sme akčné ženy. Robíme to, čo milujeme a čo nás robí šťastnými. Zároveň sa však navzájom inšpirujeme a pomáhame si. To je naše heslo. Tento príspevok sa nechcel chváliť (že niekomu idem pomôcť). Tento príspevok chcel inšpirovať a pomôcť v osvete Ivetkinho príbehu. Verím, že semienko padlo na úrodnú pôdu a za každú pomoc ďakujem.

Tagy
Veronika Habovčíková

V živote zastávam viacero rolí, ale úloha matky je v mojom prípade najčerstvejšia. Mám malé bábätko, Adelku, o ktoré sa s láskou a rada starám na rodičovskej dovolenke.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár