Začnite písať

RECEPTY

Chlieb náš každodenný

domáci chlieb, pečenie chleba, kváskovanie

Inšpirovala sa u starej mamy, ktorá bola kľúčovou osobou jej detstva. Knižka Domáci chlieb a iné dobroty je len malou ochutnávkou toho, čo autorka Mária dokáže v kuchyni vykúzliť. 

Chlieb náš každodenný

Keď počúvam periférne o diétach tipu „zbavte sa pečiva“, omdlievam. Chlieb zbožňujem. Aj tie biele „nezdravé“ rošky, lekvárové buchty, makové rošky, croisanty, posúchy, trhance, pletence, bábovky a čerstvý, voňavý chlieb. Svoj prvý chlieb som si napiekla vďaka Maťke Beňovej a bol famózny. Žiaden kvások, len 500 g bieleho jogurtu. Múka, voda, soľ a všakovaké semiačka. Bol hutný a hlavne chutný.

domáci chlieb a iné dobroty

Foto: Martina Novotná archív. Odfotené: Huawei P30 Lite

Kváskovanie – žiaden nový objav

Potom som presvedčila mamku, aby „sme začali kváskovať“. Kváskovať začala pravdaže ona, ja som sa o kvások nedokázala postarať. Vždy som niekam odcestovala a bolo po kvásku. Mamka sa postupne vypracovala na kváskovú kráľovnú a keď som dorazila konečne po čase do Košíc, pustila som sa do svojho prvého kváskového chleba pod jej dozorom. Rozplývala som sa a nedokázala som prestať jesť. Chlieb s chlebom. Spomenula som si na svoje detské časy, keď ma mamka poslala pre chlieb a ja som doniesla domov len polovicu. Alebo ešte lepšie. Navonok vyzeral byť celý, ale polovica vydlabaná… (som v tom sama?:) Jedna z omamných vôni je pre mňa doteraz – vôňa čerstvého chleba.

Čítali ste už o potravinových intoleranciách? 

Dómáci chlieb a iné dobroty

Lieteratúry je aktuálne veľké množstvo. Knižka ktorá upútala mňa sa volá: „Dómáci chlieb a iné dobroty“. Obsahuje všetko podstatné a najmä, je veľmi názorná a explicitná, čo ja potrebujem. Ukázať, ako sa to viaže/ miesi, krok za krokom. Zároveň nerobí žiadnu vedu z kvásku. Kvások tu vždy bol. Návrat ku koreňom… Opisuje tradičné poctivé recepty, v ingredienciách nájdete  množstvo droždia, ktoré môžete nahradiť aj kváskom. Nebojí sa cukru, ktorý pravdaže môžeme novodobo nahradiť čímkoľvek, čo uznáme za vhodné…

domáci chlieb a iné dobroty

Upiecť chleba dokáže každý

Pri každom recepte pridáva svoje akčné tipy pre každú začínajúcu ale i pokročilú gazdinnú. Tvrdí, že pečenie chleba nie je žiadna čertovina, ale 12 jednoduchých krokov, ktoré zvládne i začiatočník. Ak túžite po knihe, ktorá vám vysvetlí úplné základy, pridá i vychytané rady ostrieľanej kuchárky a nehraje sa na žiadne bio, odporúčam Máriu Libor Tóth. Jej blog si číta denne tisíce ľudí aj napriek tomu, že žiaden instagram nemá.

Mimochodom všetky fotografie boli vyhotovené novým Huawei P30 Lite. Ideálny je pre každú akčnú mamu a na zachytenie všetkých krásnych okamihov a neposedných detí.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár