Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Bylinkový minimalizmus

Vôňa a chuť byliniek patrí neodmysliteľne k letu. Ak si ale vyberiete na pestovanie správne druhy, pri troche starostlivosti si môžete dopriať voňavé bylinky aj v zime.

Nie každý má možnosť pestovať byliny vo svojej záhradke, ani nevie, kde ich má ísť do prírody hľadať. Našťastie bylinky sú väčšinou nenáročné rastlinky, takže si ich môžete pestovať aj v črepníku na balkóne. Aby ste sa dočkali očakávaného výsledku, predsa len existuje niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali dodržať.

www.akcnemamy.sk: bylinky

Zdroj: www.pixabay.com

Vyberte si menej náročné druhy

Jednoduchým tipom na rýchlenie v byte je petržlenová vňať. Získate ju vysadením zdravého koreňa petržlenu do črepníka.  Dariť sa bude aj pažítke, šalvii, tymiánu, bazalke, či rozmarínu.

Vhodná nádoba

Na pestovanie byliniek sú najvhodnejšie vzdušné hlinené črepníky. Ak bylinky pestujete na rozhorúčenom balkóne, vyhnite sa kovovým nádobám.

Drenážna vrstva a substrát

Bylinky sú citlivé na premokrenie. Črepník by mal mať preto odtokový otvor a na dno nasypte drenážnu vrstvu, napr. z drobných kamienkov. Substrát by mal byť špeciálne určený na bylinky, pretože substrát na kvety ich bude obsahom výživných látok podnecovať ku kvitnutiu.

Zistite viac o Žanetke Hrubej a jej Yharmony

Pestujte zo semienka

Ideálne je, ak si dopestujete priesady a z nich vlastné rastlinky. Budú už adaptované na konkrétne miesto a podmienky. Črepníkové byliny kúpené v obchode sú rýchlené a pestované pod umelým osvetlením. Sú určené na jedno použitie a pravdepodobne sa vám ich nepodarí rozmnožiť.

Vyvážená zálievka

Bylinky zalievajte, až keď zemina na povrchu obschne, nikdy nie do zásoby. Prebytočnú vodu z podmisky vylievajte, aby ste predišli hnilobe koreňov. Menej vody potrebuje napr. rozmarín.

Zdroj: www.pixabay.com

Pravidelne zberajte

Pri pravidelnom zbere sa dočkáte nových sviežich lístkov. Zberajte len vrcholky, maximálne 1/3 dĺžky výhonkov. Bylinky, ktoré využívate pre vňať, pravidelne zaštipujte. Bazalke týmto spôsobom podporíte jej rozkonárenie. Petržlenu odoberajte celé staršie listy.

Nedovoľte im rozkvitnúť

Tvorba kvetov a semien spôsobí, že živiny sa začnú koncentrovať v nich a listy budú strácať svoju silu. Mätu, medovku, či pažítku môžete zrezať úplne pri zemi, rýchlo sa vytvoria mladé chutné lístky.

Prezimovanie

Rastlinám sa darí na balkóne zhruba od začiatku mája do polovice októbra. Niektoré druhy, napr. rozmarín, tymián, mäta, prezimujú aj v chladnejšej, svetlej, nevykurovanej miestnosti. Najlepším miestom na zimné pestovanie byliniek je parapet južného alebo západného okna, ale nie priamo nad radiátorom.  Ak počas zimy bylinky nebudú vyzerať rovnako sviežo, neznamená to, že ich musíte hneď vyhodiť. Ak toto obdobie prečkáte, na jar budú zase pastvou pre oči a odvďačia sa vám neodolateľnou arómou i chuťou.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár