Začnite písať

AKČNÉ TIPY ZDRAVIE

Opaľovanie a deti. Ako ich chrániť pred slnečným žiarením v lete?

opalovanie

Že sa máme vyhýbať dlhému pobytu na priamom slnku počas horúcich dní, vieme už hádam všetci. Ako je to však s ochranou tej najjemnejšej pokožky našich drobcov? A koľko minút na priamom slnku by sme si mali predsa len dopriať, aby sme rástli do krásy? Pýtali sme zakladateľky prírodnej kozmetiky Dulcia, Lucie Klebercovej.

 Ako chrániť pokožku bábätkám a starším deťom?

Maminkám by som poradila, aby svoje deti príliš nezaťažovali zbytočnou kozmetikou. Pokiaľ dieťa nemá problém s pokožkou, postačí jemné mydlo na umývanie tela aj vlasov. Ideálne prírodné a také, ktoré jemnú pokožku príliš nevysuší. No a teraz v lete postačí ľahký krém alebo balzam. Ak dieťa trávi viac času na priamom slnku alebo vo vode, je potrebné pokožku upokojiť kvalitným výživným balzamom. Pokožka sa upokojí, hydratuje a premastí. Balzam vytvorí ochrannú vrstvu proti strate vody. Týmto môžete natierať tvár, aj celé jeho telo.

Aký je tvoj názor na slnenie deti? Odporúčaš to?

Ja slniečko veľmi odporúčam a milujem ho. Tým ale nechcem povedať, že by som odporučila deti vystaviť celodennému slneniu. Slnečné lúče nám dopĺňajú prepotrebný vitamín D v jeho najprirodzenejšej podobe. Ale rovnako môžu byť škodlivé pre pokožku detí či dospelých. Vždy je potrebné myslieť na individuálne faktory a dispozície jednotlivých fototypov pokožky. Ak má dieťatko po rodičoch prirodzene tmavší pigment, môže sa na slniečku zdržať trošku dlhšie bez špeciálnej ochrany ako detičky so svetlým fototypom. Rovnako aj vek dieťatka má ovplyvňovať čas strávený na priamom slnku. Menšie deti samozrejme kratšie. V každom prípade ja neodporúčam konvenčné opaľovacie prostriedky, ktoré sú založené na chemických filtroch.

Prečítajte si aj: Bylinkový minimalizmus

V čom spočíva rozdiel medzi konvenčnými opaľovacími prostriedkami a prírodnou kozmetikou?

Chemické filtre fungujú tak, že sa vsakujú do kože, kde pohlcujú UV žiarenie. Žiaľ, tieto neostávajú len v koži, ale sú vstrebávané do krvi, a tak sú rozvedené do celého organizmu. Mnohé sú v nano časticiach, tzn. sú schopné prestupovať cez membránu buniek. Ja odporúčam chrániť seba a aj svoje detičky minerálnymi ochrannými filtrami alebo u detičiek ešte lepšie, oblečením. V dnešnej dobe sa dá kúpiť kvalitné plážové oblečenie ušité z materiálov, ktoré dokážu odraziť slnečný lúč tak, že na pokožku ani neprenikne.

V prírodnej kozmetike sa na ochranu pred UVA a UVB žiarením používajú minerálne alebo fyzikálne filtre. Tieto do pokožky neprenikajú, ale na povrchu pokožky vytvárajú tzv. zrkadlový efekt. Vytvoria na povrchu pokožky akoby zrkadlo a to slnečný lúč odrazí. Okrem toho takéto kvalitné prípravky obsahujú aj vzácne rastlinné oleje a iné botanické zložky, ktoré pokožke prospievajú a obohacujú ju.

Ako dlho by mali kvôli vitamínu D ostať deti na priamom slnku?

Odborníci uvádzajú, že stačí približne 20 minútový pobyt na slniečku, aby náš organizmus dostal dávku vitamínu D, ktorý je veľmi dôležitý napríklad na rast a aj metabolizmus kostí. No a okrem toho, slniečko a jeho žiarenie nám dodáva aj dôležitú dávku endorfínov – hormónov šťastia. Nech sa rozhodneme chrániť svoje detičky akokoľvek, doprajme im aspoň kúsok slniečka cez deň bez ochrany.

Ako si pomôcť, keď to s opaľovaním predsa len preženieme? Čo s bolestivou spálenou pokožkou?

Po spálení slniečkom sú výborné mastnejšie balzamy, ktoré ale obsahujú aj vodnú zložku – teda nie len čisté olejčeky. Vynikajúce sú prípravky s obsahom aloe vera alebo krémy, ktoré obsahujú hydroskopické zložky. Tie dokážu v pokožke udržať vodu a tým obnoviť jej regeneračné funkcie. Na schladenie pokožky či už detičiek, alebo aj dospelých, je fantastická mätová voda. Mätová kvetová voda sa získava z čerstvých listov mäty piepornej. Listy mäty obsahujú silicu, mentol a ďalších viac ako 40 látok, ktoré majú blahodarné účinky na pokožku. Pomáha eliminovať zápaly pokožky, upokojuje ju a revitalizuje. Príjemne ochladzuje a je vynikajúca v letnom období ako osviežujúce tonikum na pleť. Okamžite povzbudí a rozžiari. Jej úžasné ochladzujúce účinky pocítite po opaľovaní, ale aj napríklad po cvičení. Upokojujúce účinky mätovej vody ocení pokožka spálená slnkom (nastriekať na popálenú pokožku každých 30 minút), po holení, upokojuje svrbenie, štípance. Poslúži výborne aj ako repelent.

Ako si poradiť s potničkami?

Ak je bábätko ešte malinké a leží v kočíku, tak proti potničkám je úžasná ružová vodička. Je hypoalergénna, môžu ju aj malilinké bábätká. Pomôže ochladiť, osviežiť a svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami zastaví tvorbu potničiek. A ak sa predsa len náhodou bábätku urobia zapareniny v záhyboch, použite spolu s ružovou vodičkou zinkovú mastičku. Zvláčňujúca mastička pôsobí na pokožku upokojujúco. Pomáha pri rôznych typoch zaparenín, ale aj oparoch, ktoré môžu vzniknúť zo slnka. Je vhodná na veľmi jemnú pokožku a podporuje jej správne funkcie. Nedráždivé olejové zloženie krému chráni jemnú pokožku pred vlhkosťou a hojí jej podráždenie.

Zdroj: Dulcia.sk

Čo by sme určite nemali zabudnúť zbaliť v lete k moru, alebo do hôr?

Prírodný (hlavne naozaj prírodný) krém s ochranným faktorom. Na prvé opaľovanie s vyššou SPF ochranou okolo 30 a aj prípravok s nižšou SPF ochranou 10 – 15.

Kvalitný prípravok s vysokým obsahom aloe vera, mastnejší balzam pre detičky alebo kvalitný krém s vysokým obsahom provitamínu B5 – pantenolu. Osviežujúcu mätovú vodu. Klobúčiky a oblečenie so SPF ochranou pre deti. Nezabúdať na dostatočný pitný režim, aj kvôli pokožke.

Ako by sa mali chrániť v lete mamky? Čo poradíš na hydratáciu pleti a pokožky tela?

Ja odporúčam sa na leto začať pripravovať už od skorej jari. To platí nie len pre  maminky, ale pre celú rodinu.

Kvalitná rastlinná strava bohatá na antioxidanty pomôže ku krásnemu a zdravšiemu opaľovaniu. Skutočne ak si na jar zaradíme do svojho jedálnička viacej zeleniny bohatej na antioxidanty, ktoré majú pozitívny vplyv na stav našej pokožky, vytvoríme si vo svojej pokožke akoby vlastný filter, ktorý dokáže do určitej miery UV žiarenie pohltiť. Majú totiž prirodzenú schopnosť ochrániť pokožku pred nebezpečným UVA a UVB žiarením ,,zvnútra“. Najviac antioxidantov obsahuje farebné ovocie a zelenina.

Krásnej pokožke prospieva hlavne zelenina bohatá na karotenoidy, najsilnejší z nich betakarotén. Ten je obsiahnutý v červených a žltých druhoch. Dodávajú pokožke látky pre zachovanie jej pružnosti a podporujú tvorbu melanínu (kožného farbiva) a urýchľujú zdravé opálenie a aj jeho dlhšie trvanie. Kartenoidy sa ukladajú v koži a vytvárajú vrstvu pigmentu, ktorá chráni spodné vrstvy pokožky pre poškodením UV žiarením. Takto vzniká účinný filter, ktorý bráni preniknutiu škodlivých lúčov ku citlivým spodným vrstvám pokožky. Koža vďaka tvorbe pigmentovej vrstvy dostane krásne bronzové zafarbenie. Zeleninu odporúčam tepelne upravovať pre lepšie uvoľnenie prospešných látok.

No a v samotnom lete odporúčam hydratovať celý organizmus dostatočným pitným režimom. Pleť rovnako ako počas celého roka dôkladne, ale šetrne čistiť. V lete ešte o trošku viac citlivejšie a jemnejšie. Vynikajúci je gél z mydlových orechov, ktorý naozaj šetrne ale účinne pokožku vyčistí. Na dočistenie výživná čistiaca emulzia, ktorá obsahuje okrem iného vysoký podiel vitamínu E, ktorý je silný antioxidant. Krém si v tomto období vyberajte ľahší, menej hutný a ideálne nech má tiež vysoký podiel antioxidantov, aby dokázal vytvoriť na povrchu pokožky ochrannú vrstvu. Takýto je aj náš krém hydratačný s marulovým olejom a komplexom ceramidov. Tento vytvára na povrchu pokožky bezpečnú ochrannú vrstvu, ktorá účinne chráni pred vonkajšími vplyvmi prostredia. Veľmi dobré je nájsť si čas na pleťovú masku, ideálne hydratačnú, ktorá dostane do pokožky zložky, ktoré v nej udržia vlhkosť počas dlhých hodín a tým pomôžu regenerácii a obnove kožných buniek rýchlejšie.

Akú SOS lekárničku by si odporúčala mamkám?

Prípravky vhodné do domácej lekárničky môžete mať vždy so sebou na upokojenie rôznych poranení kože, spálenie od slniečka alebo uľavia po uštipnutí hmyzom. Mnohokrát je možné prijať prírodou ponúkané „výrobky“, ktoré poznali už naši predkovia a ktoré, ak sú správne použité, môžu tvoriť alternatívu alebo doplnok k moderným terapeutickým postupom. S láskou a veľmi úprimne odporúčam zinkovú masť na zapareniny, herpesy, potničky. Aloe vera gél s bylinkami zase pomôže po opaľovaní pokožku upokojiť, schladiť a pôsobí veľmi účinne na štípance, ale aj ako repelent proti hmyzu. Tieto zvláčňujúce prípravky pôsobia na pokožku upokojujúco, pomáhajú pri rôznych typoch zaparenín, akné, oparoch, ekzematických prejavoch pokožky detí aj dospelých, pokožku regenerujú a upokojujú svrbenie, pálenie.

Neprehliadnite: Delikátny problém v nohavičkách. Riešime ho správne? 

Čo nesmie chýbať v tvojej kabelke ako prvá pomoc? Čo by sme tam všetko našli?

V mojej kabelke nikdy nechýba v lete mätová vodička. Je úžasná na pleť, na vlasy a po dobrom obede si pár streknutiami osviežim aj svoj dych. A s radosťou s ňou striekam aj celú svoju rodinu a každého, kto sa okolo nás mihne (smiech). Okrem toho krém na ruky a voňavé esenciálne olejčeky na rôzne nálady. Náš olejový parfum mám po ruke vždy a z kabelky ho vyťahujem za deň asi 100x. No a nájde sa tam aj niečo na fintenie, väčšinou lesk na pery – ako inak, prírodný.

Tagy
Predchádzajúci článok

Zanechaj nám svoj komentár