Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI

Kam na výlet s deťmi v Prahe?

Ak na výlet, tak do prírody. V Prahe sa dupľom vyhýbame zápcham, mestskému ruchu a opakovane sa vraciame na naše obľúbené miesta.

Prírodný park Šárka, oddychová Stromovka a popritom pridávame stále nové lokácie. Prvýkrát sme navštívili Pražskú botanickú záhradu. Pôvodný plán bol ZOO, ale dlhočizný rad dychtivých návštevníkov nás odradil. Otočili sme sa na opätku a zamierili opačným smerom, pár metrov obďaleč do Botanickej, kde čakalo na vstup len zopár dôchodcov a my.

Raj pre dôchodcov

Botanická záhrada v Prahe má jednu významnú pridruženú funkciu. V pekelných teplotách je každý kúsok tieňa vítaný. Ponúka ihneď viacero možností a prístreškov, kam skryť hlavu pred nečasom i pekelným slnkom. Ihneď pri vstupe vás upútajú starší pražáci v plavkách užívajúci si slnečné lúče. Pre dôchodcov je to očividne raj, kam sa chodia slniť, vyhrievať si telá na bielych plastových lehátkach. Prinesú si seriózne plavky a celý deň strávia v objatí fĺóry. Odpočinok v tichu je zvyčajne zaručený. Počas návštevy sme im to tam trošku oživili…

Foto: Martina Novotná archív, nafotené novým Huawei P30 Lite (no filter)

Foto: Martina Novotná, nafotené novým Huawei P30 Lite (no filter)

Z foto momentov som nadšená… Zachyniť neposedné motýle je umenie.

Nie vždy ideálne pre kočiar

Nechýbali makové hlavičky

Aj pre najmenšie deti

Viliam miluje rastliny a doma ho pasujem za hlavného záhradnika. Strihá, presádza, plie burinu, poctivo polieva. Z kvetín bol nadšený. Jonášom som si nebola istá, ale myslím, že si to tiež svojim spôsobom užil. Cesty k sklenníkom nie sú ideálne pre kočiare, aj keď ten náš už prežil hádam všetko, rátajte s tým, že vás kvalitne “vydrncá”. Jonáš hádam aj schudol z mliečnch líc.

Chcem sa vám tu ale pochváliť z našich foto úlovkov. Potešenie všetkých zmyslov som sa snažila zachytiť do okamihu. Nie, žiadna zrkadlovka, sú to mobilovky. Alebo teda “smartphónovky”. Nafotené novým Huawei P30 Lite.

Vonkajšie expozície ponúkajú až 15 000 druhov stromov a kvetín. Mrzí ma, že sme sa nedostali do Japonskej záhrady, ale nebola to posledná návšteva. Rastlinná ríša bola rozmanitá a povinne som musela Vilimu čítať všetky tie latinské názvy. Myslím, že si ich pamätá lepšie ako ja. Doteraz mi nejaké opakuje. Priradiť si ich k jednotlivým rastlinám spätne netrúfam. Tak sa len kochajte.

Trojská botanická záhrada je zasadená v prekrásnom prostredí, dlhých lánov vinnej révy. Vinnice sv. Kláry sú pamiatkovo chránené a hrozno sa oberá ručne. Súčasťou je i vinotéka s panorámou na celú Prahu, kam som sa pravdaže tiež nedostala.

Skutočná Fata Morgana – Ryby z tropických riek a jazier, či divoký vodopád

Za tropickým sklenníkom Fata Morgana sme sa pekne krásne prešli meter po metri po turbo skalnatom teréne. Jonáš si to v tichu odtrpel, ja hrdo a spoteno s papierovou mapkou pred očami (zvyčajne žiadne mapy ani navigácie nepoužívam, chodím intuitívne a najradšej sa každého vypytujem). Vybrali sme si tú najhoršiu trasu, keďže na papieri nám nenapísalo “update” a “stavebné práce” a “iná prístupová cesta”…V polovici trasy som si už ani nebola istá, či sa chcem skutočne dostať do cieľa. Aj keď bola záhrada poloprázdna, začala som v tej polovici uvažovať, že sme vlastne žiadneho smrtelníka na tej našej trase nestretli. Odmena však stála za to…Vykúpenie zo slnečných lúčov alebo ozajstná fatamorgana…

Skleník Fata Morgana

Sklenník zapustený do skalnatého terénu, prirodzene členitého povrchu skál, ktorá tvorí jeho zadnú stenu nám ponúkol chládok a občerstvenie (Konečne). Obrovská členitá expozičná plocha je rozdelená do troch samostatných častí s rozdielnou teplotou a vlhkosťou vzduchu s rastlinami tropického a subtropického pásma. V strednej časti sa dostanete do podzemia a po oboch stranách sú umiestnené veľké akvária s množstvom tropických rýb a iných živočíchov. Na vyhliadkovej terase možno opäť pozorovať vodný život zhora nad hladinou. Do uší sa pridáva šum vody (akože malý vodopád) a nadobúdate tak na malu chvíľku dojem, že ste v pralese.

Spokojnosť maximálna, prechádzka zaručená a keď chcete, zoberte si aj plavky a pridajte sa v tichu k múdrejším do oázy!

Všetky fotografie boli zaznamenané novým smartphonom Huawei P30 Lite a sú bez akejkoľvek postprodukcie/ filtra. Všetko, čo stíham, je rýchlo nacvakať a v druhom momente nahrávať na web. Ideálne pre akčné mamy. Ak chcete kvalitný fotoaparát a smartphone v jednom za priateľnú cenu, vrele odporúčam. Je skvelý na zachytenie momentov, ktoré inak popri deťoch ozaj nestíhate.

Čo ste si naposledy stihli zaznamenať vy?

Čítajte aj: Dokonalý fotoaparát za rozumnú cenu

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár