Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Mala chuť na koláč, no nebolo ho kde kúpiť. Tak si otvorila cukráreň

Milé mamky, rady pečiete? Inšpirujte sa Majkou a svoju záľubu premeňte na zárobok.

K pečeniu Majku priviedla mamka, odjakživa jej pomáhala pri domácom nedeľnom pečení. No dnes už mamka pomáha s pečením jej, v dcérinej ceukrárni. Mária Murinčeková sa okrem prevádzkovania Cukrárne u Kvetky (názov podľa šéfcukrárky, pozn. red.) v Rimavskej Sobote venuje aj pečeniu medovníkov. Objednávky na nevšedné 3 D medovníkové kúsky dostáva aj zo zahraničia. Dobré sa chváli samo – Majka si na svoju medovníkovú záľubu reklamu robiť nepotrebuje, už teraz má objednávok na niekoľko mesiacov dopredu.

[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Mária Murinčeková

Má 29 rokov. Študovala na Obchodnej akadémii v Rimavskej Sobote a potom na Vysokej škole bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Už rok prevádzkuje Cukráreň u Kvetky v Rimavskej Sobote, popri ktorej má aj malý obchodík s cukrárskymi potrebami. Okrem toho sa venuje aj medovníkom. Pečie a zdobí ich už 6 rokov.[/su_note]

Ako si sa dostala k pečeniu medovníkov?

Dostala som sa k tomu na Vianoce 2015, keď som si popri externom štúdiu nevedela nájsť prácu. Chcela som to len vyskúšať.

Čo je na ich výrobe najnáročnejšie?

Na medovníkoch je najnáročnejšie samozrejme zdobenie. To zaberie najviac času a trpezlivosti. Zamiesiť cesto a vypiecť nie je problém. Iné je, keď tým neživým tvarom chcete „vdýchnuť dušu“. A to je to, čo ma na tom najviac baví. Ďalšia neopísateľná vec je, keď medovníky odovzdávate a vidíte tú radosť v očiach malých aj veľkých.

medovniky

Je rozdiel medzi medovníkom a perníkom?

Medovník je medovník a perník je perník (smiech). Ale nie… Perník je taký ten zákusok s lekvárom a čokoládou na vrchu.

Poznáme recept na tie najlepšie medovníčky. Vyskúšajte ho aj vy

Aké najnáročnejšie zákazky si už ohľadom medovníčkov dostala?

Asi najnáročnejšia zákazka bol medovníkový transformer. Ale u mňa čím inakšie a bláznivejšie, tým to pokladám za väčšiu výzvu a tým viac sa na to teším.

medovniky

Kedy máš najviac práce? Na Vianoce?

Na Vianoce je to hotový blázinec. To musím začať už v septembri, aby som to nejak stíhala. Vtedy začínam robiť len tie veci, ktoré vlastne asi nikto nekonzumuje. Sú to medovníkové svietniky, 3D medovníkové gule a vianočné ozdoby na stromček. Ale robota je v podstate celý rok. Po Vianociach je Valentín, potom Veľká Noc, Deň matiek, koniec školského roka, začiatok školského roka a pomedzi to svadobná sezóna.

Je to záľuba, v ktorej sa vie podľa teba zdokonaliť pečeniachtivá mamička na materskej?

Určite áno, len tréning robí majstra. Keď vidím moje prvé medovníky, je mi do smiechu. Je kopec fór a skupín, kde sa dajú pozbierať veľmi cenné rady.

Okrem toho, že pečieš medovníky, si sa rozhodla podnikať. Otvorila si si obchodík s cukrárskymi potrebami a tiež cukráreň. Čím ste unikátni? Aké služby ponúkate?

Unikátni sme určite v ponuke aj sortimente. Každý deň máme okolo 20 druhov zákuskov, sú v ponuke bezlepkové, raw aj zdravšie verzie. Máme 40 miest na sedenie, takže tu usporadúvame aj oslavy a detské párty. Na svadby máme v ponuke rôzne candy bary.

Kto sú tvoji zákazníci? A ako sa k tebe dostali?

Na toto je jediná odpoveď: dobré sa predáva samo. Najprv známi, potom známi známych a ten kruh sa stále rozširuje. Veľmi silný propagačný nástroj je aj Facebook a Instagram, kde máme vytvorené účty a snažíme sa dávať stále viac príspevkov, aj keď je to dosť časovo náročné a veľakrát sa stane, že ani nestihnem odfotiť všetky tie výtvory.

Prevádzkovať cukráreň vo väčšom meste (Rimavská Sobota) musí byť náročné. Nebála si sa ísť do toho? Čo ťa najviac inšpirovalo, aby si sa pustila do podnikania?

Je to obrovsky náročné. Fakt, človek nevie do čoho ide. Cukráreň je otvorená 7 dní v týždni a je to „makačka“. Najviac ma inšpirovalo to, že keď som mala chuť na koláč, nemala som si ho kde kúpiť. Ja mám mlsný jazýček a margarínové koláče fakt nemusím.. My chceme  ísť cestou kvality: pravé maslo, klasický korpus, žiadne lacné práškové zmesi. Je to síce drahšia ponuka (ako sú tu ľudia zvyknutí), ale radšej si priplatia, aby mali naozaj dobrý koláč.

Čo by si na záver odkázala našim čitateľkám, ktoré majú záľubu, v ktorej sú dobré, ale s podnikaním stále váhajú?

Môj názor je taký, že všetko treba skúsiť. Podnikanie chce určite odvahu a trpezlivosť, nedá sa vybudovať niečo zo dňa na deň, ale treba do toho ísť. Kto neskúsi, nevie.

Ukážky marcipánových ozdôb z Majkinej predajne:

Zdroj foto: Facebook

Tagy
Veronika Habovčíková

V živote zastávam viacero rolí, ale úloha matky je v mojom prípade najčerstvejšia. Mám malé bábätko, Adelku, o ktoré sa s láskou a rada starám na rodičovskej dovolenke.

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár