Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI RODIČOVSTVO ROZHOVORY

Malý cestovateľ: hravý zemepis pre najmenších

Maly cestovatel

Spoznajte trojmamu a veľkú cestovateľku. Túžila po tom, aby sa deti o svete učili hravou formou. Prividelo ju to k projektu vytvoriť malého cestovateľa. 

Za akčnou mamou Andreou Borušovičovou sa skrýva aj podporujúci manžel, ktorý jej celú myšlienku zrealizoval do krásnych príbehov.

Ste pekný pár a tvoríte aj náučné knižky pre deti. Ako vznikla myšlienka na „Malého cestovateľa – Európa?“

Myšlienku som mala v hlave už dávno, keďže sa venujem cestovaniu s deťmi. Chcela som spojiť cestovanie a učenie o svete s detskými príbehmi. Myslím si, že aj malé deti už môžu vedieť, odkiaľ pochádzajú, aké je naše hlavné mesto, aké hlavné mestá majú niektoré európske krajiny, aké majú zaujímavosti, alebo akou rečou sa kde hovorí. Deti sú úžasné v tom, že dokážu všetko veľmi rýchlo absorbovať, vrátane cudzích jazykov. To sme chceli využiť a tak vznikla táto ilustrovaná rozprávková kniha.

Maly cestovatel

Najlepšie je vzdelávať ich hravou formou. S deťmi sa veľmi fajn rozpráva, pretože sú od prírody zvedavé. Keď to premietneme do príbehov a rozprávok, deti otvoria svoju fantáziu a pritom sa aj niečo naučia.
No ale aby som vysvetlila, nápad je jedna vec, realizácia druhá. Práve môj manžel je ten, kto má cit pre pero. Z jeho dielne sú všetky tieto pekné príbehy. Písal už od mala.

Ako si delíte s manželom prácu? Dokážete sa dopĺňať?

My máme každý svoju prácu. Ja sa venujem hotelom pre deti, tvorbe brožúr, marketingu a robím už tretí rok Diár pre mamu. Manžel je technický typ a pracuje v nadnárodnej firme, orientuje sa na automobilový sektor. Úplne iné, ako knižka pre deti, však?
Toto je taký náš druhý svet. Keď príde nápad, ja tomu dám predstavu a manžel ju premietne do príbehov. Navzájom si potom zhodnotíme, čo kto vytvoril. Stáva sa, samozrejme, že spolu nesúhlasíme a musíme nájsť kompromis. Okrem toho máme aj ďalších „kritikov“, naše deti. Sú však aj našim motorom, lebo ich to veľmi baví.

Spoznajte 5 originálnych tipov, kam v Krakove s deťmi

Sama ste akčná trojmama. Mnohé maminy majú dilemu pri cestovaní s deťmi. Ako sa vám darí úspešne cestovať s troma?:) Máte nejaké tipy?

Nie sme rodina, ktorá sa vezme a ide napríklad do Vietnamu s deťmi (aspoň zatiaľ). Cestujeme do bližších destinácii, vždy chceme skombinovať spoznávanie nových miest s oddychom.

Maly cestovatel

Ja by som povedala, že cestovať sa netreba báť. My sme napríklad ešte donedávna riešili na každej dovolenke teploty alebo choroby niektorého z našich detí. A to pravidelne. Teraz už našťastie podrástli. Odstupom času si pamätáme len to pekné a nikdy nás to neodradilo. Rodičia mávajú z cestovania s deťmi niekedy väčší strach, ako to nakoniec aj v skutočnosti je. Veď deťom je fajn na akejkoľvek dovolenke, na Liptove, vo veľkých mestách, alebo pri mori. Určite je im treba určité aktivity prispôsobiť, aby sme ich po pár dňoch „nezničili“ spoznávaním pamiatok. Základný tip je teda – nebáť sa a skúšať.

Aká je vaša spoločná obľúbená destinácia?

Vždy chodíme na iné miesto. Práve preto, aby sme spoznali niečo nové. Veľmi sa nám však páčila dovolenka na výletnej lodi po Stredozemnom mori, tam sme toho spoznali ozaj veľa a deti boli nadšené. Výborný bol aj Cyprus, kde sme pochodili všetko krížom-krážom.

Čo vás inšpirovalo k napísaniu knižky, vďaka ktorej deti spoznajú Európu?

Jednoznačne deti a cestovanie. Aby si deti nespájali cestovanie iba so stavaním hradov z piesku pri mori alebo zábavnými centrami, ale aby spoznali aj to, kde sú na dovolenke, aký národ tam žije, alebo čo je pre nich typické. Myslíme, že aj pre nich to je zaujímavé. Možno niečo z toho časom zabudnú, ale môže sa im to vynoriť neskôr, keď to budú potrebovať.

Maly cestovatel

Čo všetko sa deti dokážu vďaka knižke naučiť?

Naučia sa hravou formou to, odkiaľ pochádzame, čo je to tá slávna Eiffelovka, aké sú hlavné mestá Európy, aké autobusy jazdia v Londýne, alebo prečo sa Amsterdamu vraví aj Benátky severu. Pomocou príbehov sa deti dostanú do vybraných miest, spoznajú zvyklosti, pamiatky, históriu. Všetko jednoduchou a hravou formou, pomocou dobrodružstiev malého chlapca Petríka a jeho nerozlučného kamaráta psíka Ťapka.
K tomu tu deti nájdu detskú mapu Európy, vlajky krajín, mapky, kde sa konkrétne mesto v štáte nachádza, alebo aj pozdravy v danom jazyku.

Pre aké veľké deti je knižka určená?

Kniha je určená deťom od 4, do asi 10-12 rokov. Každé dieťa si nájde to, čo ho zaujíma. Menšie si vyberú pekné príbehy a učia sa jednoduchšie veci, staršie sa naučia viac o hlavných mestách a ich histórii. Pre všetky vekové kategórie je to zrozumiteľné a jasné.

TIP: Kam na výlet s deťmi v Prahe?

Ako vznikali ilustrácie?

Ilustrácie sú v knižke veľmi dôležité. Nakreslila ich Martinka Egedová, šikovná mladá ilustrátorka, s ktorou už roky spolupracujem na rôznych projektoch, hlavne pre hotely. Ona moje nápady pretavila do realistických kresieb, ktoré často povedia viac ako slová. Sú naozaj nádherné.

Ako ju môžu akčné mamy získať?

Malého cestovateľa sa snažíme vydať prostredníctvom Startlabu. Kniha Malý cestovateľ bude odmenou pre všetkých podporovateľov. Stačí kliknúť na ich stránku a podporiť projekt výberom knižky, alebo knižky s pexesom hlavných miest Európy. Takto môžu v predstihu získať knihu Malý cestovateľ – Európa, ktorá sa k nim dostane hneď po tlači. Vopred ďakujeme všetkým podporovateľom.

Zdroj foto: Andrea Borušovičová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár