Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY ZDRAVIE

Netrápte svoje trávenie a odhaľte vinníka včas

www.akcnemamy.sk: alergia

Možno už dlhšie premýšľate nad tým, kde sa vo vašom veku stále berie na tvári akné, bruško pravidelne oslavuje balónovú fiestu a tiež vás vie nepríjemne potrápiť nielen trávenie, ale aj bolesť hlavy?! Ak máte už nejaký ten piatok pocit, že je stále pondelok, cítite sa vyčerpane, bez energie, strácate chuť do jedla a najradšej by ste si ľahli do postele, asi za tým nebude iba jarná únava, zlý deň, či predmenštruačný syndróm.

Niekedy ide možno len o nepríjemný pocit, no v hre je najmä naše zdravie, ktoré môže časom „neodhalená problémová potravina“ vážne ohroziť a spôsobiť tak vznik rôznych chronických ochorení. Pozrite sa preto lepšie na to, čo máte denne na svojom tanieri.

potraviny, potravinové alergie

Zdroj: Pexels

Práve nesprávny výber potravín, môže byť jednou z hlavných príčin vašich zdravotných komplikácii.  Ťažkosti sa dokonca môžu objaviť až do 72 hodín po tom, čo si pochutnáte na nesprávnom jedle. Aj preto, je veľmi ťažké odhaliť konkrétneho vinníka a správne určiť diagnózu, čo nejde bez odbornej pomoci. Aj keď sa v poslednom čase čoraz viac hovorí o ochoreniach, súvisiacich s trávením, občas sa stáva, že niektorí si konkrétne ochorenia mýlia a nevedia tieto problémy odlíšiť. Ide najmä o potravinové alergie, oneskorené potravinové alergie alebo intoleranciu na histamín, laktózu, či lepok.  Ak chcete vedieť, aké sú medzi nimi rozdiely a čo sa skrýva za týmito pojmami, čítajte ďalej.

Alergia: viete o nej okamžite

V prípade, že máte alergiu na nazvime to „problémovú potravinu“, viete o tom okamžite. Váš imunitný systém na ňu zareaguje okamžite neprimeraným spôsobom  a vyhodnotí ju ako nechceného votrelca. Pomocou zvýšenej tvorby  IgE protilátok v krvi, sa v tele spustí  rad obranných procesov a začne sa prudko vylučovať histamín, ktorý je zodpovedný za prejavy vašej alergie. Ako je napríklad výsev malých červených vyrážok, pocit svrbenia, zvracanie, nebezpečný opuch jazyka a úst, či dokonca život ohrozujúci anafylaktický šok. Zvýšené množstvo špecifických IgE protilátok možno odhaliť aj jednoduchým odberom krvi. Ak sa však príčina problému nepotvrdí, je potrebné hľadať ďalej.  Medzi najčastejšie alergény možno zaradiť orechy, morské plody a pšenicu. U detí je to najmä vaječný bielok a bielkovina kravského pôvodu.

Zdroj: Pexels

Oneskorená potravinová alergia IgG: nemá nikdy naponáhlo

Zatiaľ čo pri „klasickej“, okamžitej potravinovej alergii IgE, vieme ihneď, že máme problém, pri oneskorenej potravinovej reakcii IgG je to o niečo zložitejšie. Prejavy nevidíme okamžite a ukážu sa až do niekoľkých hodín, či dokonca dní.  Aj keď ich poznáme skôr pod ľudovým názvom intolerancie, nejde o intoleranciu ako takú. Teda nie sú spôsobené nedostatkom enzýmov, či ich funkčnou poruchou. Veľmi často aj preto tvoria zvyšný, chýbajúci, no veľmi dôležitý článok v diagnostike, pri podozrení na „problémovú potravinu“. Prejavovať sa môže rôzne, najčastejšie však hnačkou, zápchou, nafúknutým bruškom, zhoršenou pleťou, migrénou, chronickou únavou, častými zápalmi či gynekologickými problémami. Najčastejšie problémové potraviny sú najmä mlieko, vajcia, kvasnice a orechy.

Čítajte aj: Zobuďme naše orgány jarným detoxom

A čo intolerancia?

Potravinová intolerancia, nemá charakter imunitnej reakcie. Ide o poruchu enzýmov, ich tvorbu v nedostatočnom množstve alebo funkčnú poruchu. Patrí sem napríklad histamínová intolerancia, ktorá vzniká pre nerovnováhu medzi príjmom histamínu a schopnosťou nášho tela rozložiť ho pomocou enzýmu, ktorý nazývame diamínoxidáza (DAO). Prejavy histamínovej intolerancie sú rôzne, medzi najčastejšie príznaky patrí nafúknuté bruško, bolesti brucha, hnačka, svrbenie, začervenanie kože, ale tiež únava alebo bolestivá menštruácia. Dôležité je situáciu riešiť okamžite a to vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu.

Ak máte ťažkosti s trávením a chcete sa uistiť, že sa nejedná o potravinovú alergiu, či intoleranciu, nečakajte a navštívte svojho lekára.

Zdroj foto: www.pixabay.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár