Začnite písať

AKČNÉ TIPY RODIČOVSTVO

Obávané ukončenie dojčenia. Akčné mamy radia, ako sa im to podarilo

ukoncenie dojcenia

Naše bábätká ho milujú a väčšina z nich sa ho nechce vzdať. Materské mlieko chutí našim drobcom tak veľmi, že sa mnohé mamky boja momentu, keď dojčenie ukončia. Ako to urobiť, aby to prešlo hladko?

Dojčenie je dar. Viaceré mamky si ho užívajú tak dlho, ako sa len dá, až kým sa dieťa samo nerozhodne, že sa dojčiť už nechce. Mamy však z rôznych dôvodov prestávajú s dojčením aj skôr. Ďalšie tehotenstvo, dlhšie odlúčenie s bábätkom, užívanie liekov, ktoré by pre dieťa mohli byť nebezpečné. Alebo jednoducho pocit mamy, že už stačí. Dôvody na ukončenie dojčenia sú rôzne a je na rozhodnutí každej mamy, kedy, či a prečo k takému rozhodnutiu dospeje.

Na názor, ako čo najsprávnejšie ukončiť dojčenie, sme sa opýtali aj odborníčok z Mamily (o. z., ktoré sa venuje poradenstvu s dojčením, pozn. red.). Keďže ide o komplexnú a veľmi citlivú  tému, ich odborný názor vám prinášame v samostatnom článku. Každopádne Viera Červená z Mamily pripomína, že:

„Skoré odstavenie sa spája so širokou škálou emócií. Získajte psychologickú pomoc napríklad od laktačnej poradkyne MAMILY, aby ste mali možnosť otvorene a bez posudzovania hovoriť o svojich pocitoch z odstavenia.“

V prehľade názorov našich akčných mamičiek vám prinášame reálne skúsenosti tých mám, ktoré si „odstavením“ už prešli – úspešne a väčšinou bezbolestne 🙂 Veríme, že sa stanú inšpiráciou pre tie z vás, ktoré to ešte len čaká.

Nie tak často, až nakoniec vôbec

  • Tejto témy som sa veľmi obávala. Čítala som rôzne rady a tipy, ako drobca odstaviť od kojenia a keď som sa rozhodla, že to skúsim na konci leta, aby mal drobec dosť tekutín v horúčavách, tak sa on sám rozhodol, že mliečko už nechce. Začal ma hrýzť a odťahovať sa, tak som ho nenútila a hneď na začiatku leta, keď mal 1 rok, sme s dojčením prestali. Ku koncu som dojčila už iba 1x denne, a to večer, lebo bol z neho veľký jedák a viac môjho mliečka už nepotreboval. Je mi jasné, že nie každé dieťa reaguje rovnako a preto držím palce každej mamičke, ktorej to dieťa neuľahčí tak, ako to moje mne (Tatiana Masarova Marencakova).
  • Prvorodeného syna som po 10 mesiacoch postupne naučila piť mlieko z fľašky, kojila som čím ďalej tým menej, po pár dňoch len v noci, napokon aj to sme „zrušili“. Do 2 týždňov bol odučený. Druhorodený syn po presne 12 mesiacoch začal sám odmietať prsník, bojovala som s ním ešte týždeň, no ani za svet nechcel, takže u nás to bolo bez plaču u oboch. Jediný, kto plakal, som bola ja, keď má druhorodený syn odmietal 🙂 (Zuzana Bátorová Ormandyova).

Mama má bibi

  • Ja som malú kojila do roka a trištvrte s tým, že cez deň už ako ročná dostávala mliečko už len ráno, na obed, večer no a v noci sme to tiež postupne posúvali. V cca 1,5 roku som ju naučila, že nedostane mliečko skôr ako o 3 v noci, že to mliečko ešte nemám. Za dve noci si na to zvykla. Neskôr sme ju naučili rovnako, že mliečko mama ma až okolo 5 ráno. Keď som ju chcela už úplne odstaviť, dva dni som ju kojila už len ráno s tým, že mám už málo mliečka, že už je veľká baba a dostane zasa ráno mliečko. Na tretí deň nedostala už ani ráno s tým, že som jej vysvetľovala, že ma „cica“ bolí. Samozrejme, že chcela vidieť bibi, tak som si v čase kojenia vždy dala leukoplast na bradavky. Trvalo to opäť dva dni, kým si na to zvykla. Už nerobila vôbec žiadne scény. Sama povedala, že mama má bibi, pozrela sa, pritúlila ku mne ,keď to bolo pred spaním a tak zaspala. Vzala to perfektne, som na ňu hrdá (Lenka Kalafutová).

Samy si povedali dosť

  • Moja Tamča sa odstavila sama v 2,5 roku so slovami už si neprosím. Zrazu si neprosila vôbec (Zuzana Jendek).
  • Ja som dojčila dve deti. Prvý sa odstavil sám, keď mal 2 roky a 2 mesiace. Bola som tehotná a on si už nepýtal, tak som nenúkala. Nebol žiaden problém, aj mlieko sa prestalo tvoriť samé od seba. Druhú som dojčila 7 mesiacov. Nemala som mlieko, teda dostatok pre ňu, tak prešla plynule na umelé. A znova problém nebol. Ale ani jeden nezaspával pri dojčení, ani sa tým neupokojovali (Monika Bernatakova).

Zrazu nechutilo

  • Syna som odstavila v roku a pol s tým, že som si bradavky natrela citrónom. Potom to tuším chcel ešte raz skúsiť, znova som natrela a už viac si nepýtal (Martina Juhas).
  • Ja som pri odstavovaní od kojenia využila radu kamarátky a potrela si bradavky citrónom, že cica pokazená. Každý deň skúsil, či naozaj, pomrnkal a po troch dňoch to nechal tak. Len ešte pár mesiacov som nemohla nosiť výstrih, inak si spomenul a po dvoch-troch týždňoch, keď odmietol čajík v noci,, začal prespávať celú noc. No doteraz zaspáva s fľaškou s mliekom. Rituál musí byť (Jana Kucharikova).

Namiesto dojčenia iná aktivita

  • Dcéra nevedela zaspať bez kojenia. Keď mala 2 roky a 2 mesiace začala som s odúčaním. Namiesto večerného kojenia som jej čítala aj vyše hodiny knižky, kým nezaspinkala. Trvalo to 2 mesiace, prečítala som viac ako 100 kníh, ale podarilo sa (Andrea Keseyova Rypakova).
  • Naša dcérka mala 2 roky, odhodlávala som sa asi 2 mesiace, už som bola tehotná, nechcela som tandemovo kojiť a už mi to aj prekážalo. Svokor lekár mi poradil prestať kojiť, keď je spln. Vraj vtedy dieťa menej pije. Tak som sa fixovala na splny. Už pred otehotnením som obmedzila kojenie na zaspávania, hneď ďalší mesiac som otehotnela a o dva mesiace na to som prestala dojčiť. Dcérka to znášala zle, musela som jej mesiac aj viac spievať neuveriteľne veľa piesní, kým zaspala, musela som ju hladkať. Ale prešla si tým a keď sa narodil môj syn, na mliečko si ani nespomenula (Eva Kocunova Makovnikova).

Ako sa podarilo prestať dojčiť vám? Podeľte sa s nami o názor v komentári na Facebooku.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár