NAČÍTAVAM

Začnite písať

MAGAZÍN ZDRAVIE

Potraviny, ktoré nepatria deťom na tanier

Martina Juhas
Share

Základom detskej stravy je pestré a vyvážené jedlo. Detské telo je neuveriteľne funkčné, dokonale reaguje na pocity hladu a sýtosti. Preto im ho nekazme a dávajme deťom iba potraviny, ktoré podporia ich zdravý rast a rozvoj.

Na detský tanier a ani na tanier dospelých nepatria:

Sladkosti a sladené nápoje

Vieme, že nadmerná konzumácia sladkostí a sladených nápojov vedie k nadváhe až obezite u detí. Odporúčania World Health Organization (WHO) hovoria o maximálnej povolenej konzumácii cukru vo výške 5-10% celkového energetického príjmu dospelých i detí. Tento limit hravo dosiahnete u dieťata neriedeným pomarančovým, či jablkovým džúsom (0.5 l).

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Deťom radšej ponúkajte čerstvé ovocie bohaté na vlákninu, ktoré sladko chutí, cukor sa pomaly uvoľnuje do krvi vďaka vláknine a obsahuje aj vitamíny a minerály.

Sladkosti nahraďte pečením doma, kde máte plne pod kontrolou ingrediencie, ktoré do koláča dáte. Deti sa určite pridajú a mamine pomôžu. 

Zmrzlinu si urobte spoločne doma rozmixovaním zmrazeného ovocia, ktoré môžete zjemniť napríklad kokosovým mliekom. Takáto zmrzlina príjemne osvieži a je bez pridaného cukru. Moje deti domácu zmrzlinu zbožňujú a ja nemusím mať žiadne výčitky.

Vyprážané jedlá (hranolky, syr aj rezne)

Vyprážané čokoľvek skvelo chutí vďaka bohatej nádielke tukov. Takéto jedlo je energeticky bohaté, ťažké na trávenie a zvyčajne plné trans tukov, ktoré dokážu v našom tele urobiť riadnu paseku. Trans tuky dokážu poškodiť DNA buniek, čo môže viesť ku vzniku rakoviny. Chronické choroby ako obezita, diabetes, srdcovo-cievne ochorenia, rakovina sú úzko späté práve s konzumáciou vyprážaných jedál.

Ja viem, je to ťažké. Keď ideme na výlet a pozriem sa na stánky s občerstvením, málokedy tam nájdem aj niečo iné ako hranolky a vyprážané nugetky. Hlavne si tieto jedlá nedávajte ani vy ako rodičia, potom ich to nebude tak lákať.

Údeniny (šunka, párky, klobásy, paštéty)

Na konzervovanie a stabilizovanie údenín sa používajú dusičnany, ktoré neskôr v našom tele pôsobia karcinogénne.

Ak je to nevyhnutné, deťom podávajte iba kvalitnú vysokopercentnú šunku (s obsahom mäsa nad 92%) a aj tú iba zriedkavo. Šunky označené ako “detské” majú zvyčajne nižší podiel mäsa než štandardné šunky. 

Čítajte aj: Čo znamená harmonické stravovanie?

Ochutené, farbené a dosladzované jogurty

Ovocné jogurty bývajú často ochucované arómamy. Napríklad jahodová aróma môže obsahovať až 50 chemických prísad. Nízkotučné jogurty bývajú dosladené, aby sa kompenzovala chuť odstránených tukov. Medzi syntetické farbivá, ktorým sa treba vyhýbať patria aj takzvané azofarbivá:

  • E110 pomarančova žltá
  • E104 Chinolínová žltá
  • E122 Azorubín
  • E129 Allura červená
  • E102 Tartazín
  • E124 Košenilová červená 4R

Kupujte iba biele jogurty, ktoré si doma ochutíte čerstvým ovocím, orechami a v prípade potreby dosladíte medom. Detičky budú určite spokojné.

Sušené ovocie stabilizované siričitanmi

Siričitany sa často používajú ako stabilizátory sušeného ovocia. Patria medzi najhoršie konzervačné látky. Sú to alergény spájané s bolesťami hlavy, črevnými problémami, vyrážkami. A sú veľmi nebezpečné pre astmatikov.

Vždy si skontrolujte zloženie kupovaného sušeného ovocia, ktoré môže okrem siričitanov obsahovať aj glukózovo-fruktózový sirup (ďatle).

Tieto pravidlá neplatia iba pre naše deti, ale aj pre nás dospelých

Zdraviu zdar 🙂

Martina

Stretnime sa spolu na evente PRE ZDRAVIE ŽENY! 

Uverejnil používateľ akcnezeny.sk Pondelok 29. júla 2019

klub žien
Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *