Začnite písať

ROZHOVORY

Eva Prnová: Vždy som detičky milovala a rada s nimi trávila čas

Trojnásobná mamina Eva Prnová bola Majsterkou Slovenska v spoločenských tancoch, a vyštudovala dve vysoké školy. Pracovala v korporáte a potom si založila rodinu, čo ju priviedlo k unikátnemu nápadu boxu pre novorodencov. A tak vznikol jej projekt Slovak Baby Box.

Povedz nám niečo o sebe, čo si pôvodne študovala a kam tvoje kroky viedli bezprostredne po škole.

Veľká časť môjho okolia ma pozná ako bývalú tanečníčku. Práve tanec bol obrovskou súčasťou viac ako polovice môjho života. Popri tanci som vyštudovala politológiu. Tá však nesplnila moje očakávania, tam som sa nenašla. Po škole som začala pracovať v korporáte a zároveň študovať manažment, ktorý mi dával omnoho väčší zmysel aj v súlade s prácou.

V práci som spoznala môjho partnera Tomáša, a po pár rokoch som šla na materskú, kde som už takmer 6 rokov. Vždy som detičky milovala a rada s nimi trávila čas. Už pri dcérke som absolvovala niekoľko kurzov Montessori pedagogiky, viedla som rôzne kurzy pre detičky, momentálne som pomerne čerstvá „mama na tretiu“. Všetko teda začína dávať väčší zmysel a zapadá do seba. Aj oblasť, v ktorej som začala podnikať.

Dlho si sa venovala spoločenskému tancu, prezraď nám, aké boli tvoje úspechy?

Tancovala som od 8 rokov a v Trenčíne, kde som vyrastala, si ma takmer každý, kto ma pozná, spája práve s tancom. Medzi moje najväčšie tanečné úspechy patrí napríklad víťazstvo Slovenského pohára, víťazstvo Akademických Majstrovstiev Slovenska. A napriek tomu, že sme sa venovali najmä štandardným tancom, najväčší triumf bol, keď sme sa stali Majstrami Slovenska v 10 tancoch. Po skončení aktívnej súťažnej kariéry som si dala potrebnú pauzu.

Po čase som dostala možnosť tancovať v divadelnej tanečnej show Just Dance, ktorá premiérovala na Novej Scéne v Bratislave. Tým som si splnila taký svoj malý veľký sen, a následne som črievičky pomyselne zavesila na kliniec. Teraz si rada a veľa potancujem s deťmi doma.

Show Just dance – Eva na fotografii vpravo, zdroj: webnoviny.sk

Čo je pri profesionálnom tanci to najťažšie, a naopak, čo máš na tanci najradšej? Aký bol tvoj naobľúbenejší tanec?

Tanec je ako každý iný vrcholový šport. Je potrebné maximálne nasadenie, veľa odopierania, prísny režim. Aj na strednú školu som chodila na športové gymnázium, kde sme mávali dvojfázové tréningy zaradené do vyučovania. Veľmi intenzívne som to vnímala ako tínedžerka, kedy počas roka nebolo voľného víkendu, ktorý by som sa mohla len tak „poflákať“ so svojimi rovesníkmi. Vždy sme boli na cestách buď na súťaže, alebo na tréningy v zahraničí. Žila tým celá rodina, okrem mňa tancovala aj moja sestra. O finančnej náročnosti ani nehovorím.

Avšak mojimi najbližšími sa stali práve ľudia z tanečnej rodiny. Kamarátstva, ktoré pretrvávajú dodnes a neľutujem ani jeden moment, ktorý som tancu venovala. Milujem pohyb a hudbu a ten pocit nechať sa ňou unášať. Naopak súťaženie a politika, ktorá je asi všadeprítomná, bola tá časť, ktorá ma postupne od tanca odohnala. Aby som to ukončila pozitívne, mojím naj tancom bol radostný veselý rýchly quickstep. Myslím, že s ním mám čo to spoločné…

Ako a kedy vznikol nápad na založenie Slovak Baby Box?

Evka pri skladaní Slovak Baby Box

Bolo to počas môjho druhého tehotenstva, keď sme čakali Jakubka. Tomáša na služobnej ceste do Fínska nadchol Baby Box. Komerčný výrobca mal práve reklamu v magazíne v lietadle. Postupne sme zistili, že vo Fínsku koncept Baby Boxov- materských balíčkov funguje už 80 rokov. Čerstvé mamičky si môžu vybrať medzi príspevkom pri narodení dieťaťa 170 EUR, alebo Baby Boxom. Drvivá väčšina si vyberá práve Baby Box. Takže je to vlastne obdoba príspevku, ktorý pri narodení dieťaťa dostávame na Slovensku.

Nám sa box veľmi páčil, a tak sme si jeden pre Jakubka zadovážili. Kúpili sme ho v Anglicku. Tento koncept je totiž veľmi rozšírený už po celom svete a Britský box sa nám páčil viac. Ihneď si našiel svoje miesto v obývačke na gauči, kde sme ho denne využívali ako hniezdočko pre Kubka. Mali sme ho tak neustále pri sebe, v bezpečí a pohodlí. Bol tiež skvelou zábranou pred vtedy 3-ročnou Kristínkou, ktorá by svojho bračeka najradšej rozpučila od lásky a stále ho bozkávala. Box sa nám teda veľmi osvedčil, a preto sme sa začali zamýšľať nad tým, ako ho priniesť na Slovensko a pomôcť tak mnohým mladým rodičom.

Prezraď nám, z čoho je vytvorená táto unikátna krabica pre bábätko a na čo je určená?

Samotný box je vyrobený zo zdravotne nezávadných materiálov – kartón ošetrený špeciálnymi, pre dieťatko bezpečnými farbami a lakom. Obsahuje tiež kvalitný matrac a plachtičku, oboje vyrábané na Slovensku. Plachtičky nám vyrába chránená dielňa, z čoho máme veľkú radosť.

Prečítajte si aj článok o tom, ktoré potraviny nepatria deťom na tanier

Spolu teda tvoria bezpečné a pohodlné miesto, kde môže dieťatko oddychovať. Niekomu slúži ako veľmi praktické prenosné hniezdo, iní využívajú vrchnák spolu s matracom ako prebaľovací pult. Vo Fínsku je Box bežne prvou postieľkou pre bábätká.

Obrovská výhoda je, že keď doslúži ako postieľka, môže byť využitý na skladovanie hračiek, prípadne ako spomienková krabica plná fotografií a voňavých vecičiek, ktoré po rokoch pripomenú tie krásne, neopakovateľné chvíle. Môže sa využiť aj ako hračka, kedy sa z neho dá pri troche fantázie vyrobiť autíčko či lietadlo. V neposlednom rade je možné ho, na rozdiel od iných postieľok či hniezdočiek, veľmi jednoducho zrecyklovať.

Okrem toho, že sa dá využiť na spanie, obsahuje aj kvalitné produkty. Čo všetko v nej rodičia nájdu?

Slovak Baby Box

Je to balíček výbavičky, kde čerstvé mamičky nájdu všetko dôležité pre prvé mesiace so svojim bábätkom. Od oblečenia, ktoré je vyrábané na Slovensku, cez hygienické pomôcky, bambusové plienky a zavinovačky, rôzne pomôcky na starostlivosť o dieťatko až po hračky. Všetko kvalitné produkty od spoľahlivých výrobcov.

Všetky sú neutrálne ladené, takže sú vhodné rovnako pre dievčatko ako pre chlapca. Sú skvelým darčekom na Baby Shower. Mnohé mamičky si ale rady ušetria čas a namiesto prácneho hľadania a zháňania tých pravých vecí do výbavičky siahnu po našich Baby Boxoch.

Keďže veríme, že na Slovensku je množstvo šikovných, kreatívnych ľudí, dávame priestor rôznym spoluprácam s lokálnymi výrobcami, či handmade tvorcami. Mladí rodičia môžu tak spoznávať kvalitné slovenské produkty a značky od útleho veku ich dieťatka.

Čo je podla teba najťažšie pri začatí podnikania?

Dostať sa do povedomia a nenechať sa znechutiť, ak nejde hneď všetko podľa predstáv. Urobiť si reálnu predstavu o všetkých počiatočných výdavkoch pre niekoho, kto s podnikaním nemá najmenšiu skúsenosť, je veľmi náročné ak nie nemožné. Preto môžu nastať naozaj náročné chvíle.

Ako riešiš marketing, čomu venuješ najviac času?

Momentálne využívame na marketing najmä sociálne siete Instagram a Facebook. Využívame aj platené reklamy na Facebooku. Veľmi dôležité sú však kvalitné pekné fotky a práca s influencermi. Vlastný video obsah je niečo, čomu som v poslednej dobe začala venovať viac času a vidím skvelé výsledky a veľký potenciál.

Slovak Baby Box

Slovak Baby Box

Aké máš ďalšie plány do budúcnosti? Čo je tvoj najväčší sen?

Plánujeme uviesť nové výbavičky, ktoré budú trošku odlišne vyskladané a mohli by teda osloviť ďalšiu časť zákazníčok. Určite chceme pokračovať vo výrobe oblečenia pod vlastnou značkou, ktoré sa teší veľkému úspechu. Mám radosť, že v dnešnej dobe čoraz viac ľudí inklinuje k produktom vyrábaným na Slovensku, a podporujú tak lokálnych producentov. Určite chcem pokračovať aj v budovaní dobrého mena eshopu s detskými vecičkami, ktorý sme popri Baby Boxoch spustili.

Zdroj foto: Mária Alkhimová

Zanechaj nám svoj komentár