Začnite písať

SPOLOČENSKÉ HRY

Vymyslela som Cieľožrúta.

Vedeli ste o tom, že stanovovanie si cieľov má zmysel už pre školákov na prvom stupni základnej školy? Takáto aktivita u nich totiž podľa viacerých výskumov rozvíja rôzne užitočné schopnosti, napríklad zodpovednosť či kreativitu.

Mnoho rodičov ale nevie, ako deťom vysvetliť, čo to znamená “mať ciele” a “byť zodpovedný”. Nehovoriac o tom, že deti sa v tomto veku namiesto učenia radšej hrajú. A presne preto vznikol Cieľožrút, rodinná aktivita, ktorá spája zábavu so vzdelaním!

Spoznajte Cieľožrúta

Cieľožrút je kreatívna sada pre tvorbu nástenky cieľov a vízií, ktorá deti usmerní na ceste za ich snami. Dáva im príležitosť rásť a učí ich rozpoznať, na čo sa sústrediť a zamerať. 

Rodičom Cieľožrút pomáha odhaliť talenty a potenciál dieťaťa a správne ho viesť. Sada zároveň hravou formou prehlbuje vzťah dieťaťa s rodičom, pretože do aktivity zapája aj rodičov. Ale určite sa zabaví aj babka alebo starší brat. 

Aké vlastnosti Cieľožrút u detí rozvíja?

  • zodpovednosť – stanovením si cieľov dieťa prevezme zodpovednosť za svoje rozhodnutia,
  • cieľavedomosť – dieťa pochopí čo to znamená „mať ciele“ a ako byť zdravo cieľavedomé,
  • kreativita – veľkú časť sady dieťa dotvára s pomocou rodiča, a teda má príležitosť kreatívne tvoriť,
  • inšpiratívnosť – aktívnou prácou na svojich cieľoch a snoch dieťa objavuje svoje talenty a získava motiváciu zlepšovať sa,
  • zlepšenie pozornosti – ak má dieťa stanovené ciele, venuje oveľa viac času a energie zmysluplným veciam a viac sa na ne sústredí,
  • učenie sa z chýb – nesplnené ciele učia dieťa pochopiť, aké chyby na ceste za nimi spravilo, čím prispievajú k tomu, že dieťa bude v budúcnosti neúspech vnímať ako príležitosť na zlepšenie sa,
  • zlepšenie schopnosti riešiť problémy – proces stanovenia si cieľov a práca na nich vedie deti ku kritickému mysleniu a zlepšuje ich schopnosť plánovať.

Ako to funguje?

Jedinečný obsah

Všetky materiály, ktoré sadu tvoria, boli vytvorené v spolupráci s detskou psychologičkou, učiteľmi na základných školách a rodičmi školákov. Cez zábavné úlohy sa deti učia spoznávať svoje talenty a zamerať ich správnym smerom. Rodičia získajú konkrétny prehľad o tom, ako ich dieťa napreduje a zlepšuje sa.

Stále na očiach

Cvičenia si dieťa môže zavesiť či prilepiť úplne kdekoľvek – od obyčajnej nástenky, cez stôl, až po dvere od izby či chladničku. Princíp spočíva v tom, že svoje sny a ciele má stále na očiach, s pomocou pracovného zošita a podporou rodiča sa k nim pravidelne vracia a vymieňa už splnené za nové.

Použité nevyhodíte

Každé cvičenie sa po splnení cieľa dá použiť znovu. Sada sa totiž skladá z pevných a vymeniteľných častí – nálepiek, ktoré, ak už nie sú aktuálne, jednoducho prelepíte novými. Cieľožrút je teda aktivita, ktorú môžete ako rodina plniť dlhodobo, niekoľko mesiacov či rokov, je to len na vás.

Čo všetko Cieľožrút obsahuje?
V sade Cieľožrút nájdete:

  • 6 rozvojových cvičení pre dieťa
  • 30 nálepiek k cvičeniam
  • Ako sa stať Cieľožrútom – pracovný zošit pre dieťa
  • Ako vychovať Cieľožrúta – príručka pre rodičov
  • Knižka cieľov – 60 príkladov cieľov a snov
  • Knižka hier a aktivít – 10 rozvojových hier a aktivít
  • Mapa nástenky – príklady rozloženia cvičení

 

 

 

Kto sme a prečo to robíme?

Projektu Cieľožrút sa venuje skupina vysokoškolákov, ktorí majú skúsenosti s prácou s deťmi v letných a zimných detských táboroch či na doučovaniach. Myšlienka projektu spočíva v tom, že deti hravou formou pripravuje na budúcnosť. Hraním sa so sadou si deti budujú odvahu skúšať nové veci, ktorú tradičný vzdelávací systém nepodporuje. Okrem toho, Cieľožrút do aktivity zapája aj rodičov, ako príklad pre deti. Projekt rozvíjame najmä preto, že učenie sa príkladom dáva deťom nenahraditeľnú skúsenosť, z ktorej budú čerpať aj v dospelosti.

Majte Cieľožrúta doma aj vy!

Zatiaľ má Cieľožrúta doma iba niekoľko rodín, ktoré sadu testujú. Projekt chceme dostať do rodín po celom Slovensku, avšak na to potrebujeme vašu pomoc. Podporte nás v crowdfundingovej kampani a Cieľožrúta získate za zvýhodnenú cenu medzi prvými! Viac na stránke: www.startlab.sk/cielozrut

Ďakujeme 🙂

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár