Začnite písať

ZDRAVIE

Dajte si šálku kávy. Chutného nápoja, vďaka ktorému omladnete

Povinností v živote nás mamičiek je naozaj veľa a zvládnuť ich všetky akčne a vždy s plným nasadením je naozaj ťažké. To však ešte nie je dôvod na to, aby ste všetko odkladali na zajtra. Prokrastinácia v živote neveští nič dobrého, pretože už zajtra sa k starým povinnostiam pridajú tie ďalšie, na ktoré nemáte čas ani energiu. 

Mnohé popri deťoch neúnavne rozbiehate svoje podnikanie, pracujete, či dokonca študujete. Dobrá káva je vašou každodennou kamarátkou, chvíľkou pre seba popri deťoch alebo práve vtedy, keď potrebujete nakopnúť pri premýšľaní. Výčitky si robiť nemusíte, kofeín je nie len obľúbeným stimulantom, jeho priaznivé účinky boli preukázané už dávno. A pokiaľ to s ním nebudete preháňať, určite prospeje aj vám a v pravú chvíľu pomôže pri vypracovaní zaujímavej seminárnej práce alebo inej viac či menej tvorivej činnosti, ktorá vás obohacuje. Pozrieme sa spolu na výhody jedného z najobľúbenejších nápojov, vďaka ktorému môžete dokonca aj omladnúť.

Životabudič a elixír mladosti

Kofeín a najmä kávové zrná obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú nášmu telu bojovať s voľnými radikálmi. Nič nenasýti ľudské telo antioxidantmi tak, ako káva. Dokonca aj zelený čaj je v tomto prípade štyrikrát slabší, ako káva. Kávové antioxidanty sa navyše ľahšie absorbujú.

A vďaka nim pôsobí káva na telo svojím omladzujúcim účinkom. V tomto prípade je ale lepšia zelená káva, kde je proces spracovania kávových zŕn jednoduchší a nepodlieha procesom praženia, pri ktorom sa mnohé z prospešných látok vytrácajú, alebo sa ich účinok eliminuje na minimum.

Kvalitnú zelenú kávu si môžete kúpiť v eshope Ebenica, kde si zo širokého sortimentu určite tú svoju najobľúbenejšiu vyberiete.

Riešenie na psychické problémy

Piť dobrú kávu môžete nielen na zlepšenie fyzického, ale aj duševného výkonu. Vďaka vedeckému experimentu sa preukázali výhody kávy aj pri zlepšení mentálnych schopností. Dôvodom je fakt, že káva a jej primeraný prísun (1 až 4 šálky denne) môže zvyšovať vašu odolnosť proti stresu a depresii.

Prevencia pre lepšie zdravie

Iba 2 šálky kávy denne znižujú riziko rakoviny pečene, pankreasu, hrubého čreva a konečníka. Káva znižuje aj riziko rozvoja Parkinsonovej choroby, riziko vzniku ďalších chorôb, ako je hypertenzia, astma, migréna, cirhóza, srdcový infarkt a ateroskleróza. Výskumy uvádzajú, že kofein dokonca zlepšuje reprodukčnú schopnosť mužov.

Recept na rýchle chudnutie

Výhody kávy sú veľmi dobre známe tým, ktorí chcú prísť o nadbytočné kilogramy. Iba 1 šálka kávy sa postará o to, aby bola intenzita cvičenia o tretinu silnejšia než obvykle. Okrem toho sa káva často používa na zlepšenie trávenia, pretože v niektorých prípadoch pomáha vstrebávaniu jedla.

Výhody kávy sa prejavili aj v medicíne

Kofeín sa používa na liečbu chorôb, ktoré tlmia centrálny nervový systém. Napríklad pri otrave drogami a jedmi, infekčnými chorobami, nedostatočnosťou kardiovaskulárneho systému a vazospazmom. Kofeín je  dokonca jednou zo zložiek mnohých liekov a má svoje pozitívne účinky.

Pozor na množstvo

Všetko s mierou platí aj v tomto prípade. Kofeín zrýchľuje srdce a zvyšuje krvný tlak. Preto by tí, ktorí trpia hypertenziou, nemali tento osviežujúci nápoj piť vo veľkom množstve. Okrem toho ľudia, ktorí pijú viac ako 6 šálok kávy denne, majú zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb približne o 70 %.

Je potrebné si uvedomiť aj fakt, že silná káva vypitá na lačný žalúdok zvyšuje kyslosť žalúdočnej šťavy a narúša vstrebávanie vitamínov. Preto je lepšie piť kávu po jedle a vo chvíli, kedy si ju môžete naozaj dokonale vychutnať.

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár