Začnite písať

CHOROBY ZDRAVIE

Viete, aké sú najčastejšie príčiny nepríjemnej bolesti bruška u malých detí?

Život je krásny, ale občas sa stránky knihy, ktorú píše, zaplnia nepríjemnými správami. Ešte horšie je to v prípade malých detí, ktoré si s bolesťou poradiť nevedia a nedokážu vám o nej ani povedať. Reč je o novorodencoch, ktorí veľmi často trpia dojčenskou kolikou, na ktorú dnes ale existuje niekoľko účinných a overených spôsobov, postupov liečby a opatrení.

Bohužiaľ, mnohým detským chorobám sa úplne vyhnúť nedá, pretože štrukturálne črty malého telíčka to jednoducho nedovoľujú. V takom prípade je najlepšia prevencia, ktorá eliminuje nástup sprievodných prejavov koliky. Poďme sa ale pozrieť na tento problém podrobnejšie.

Čo sú koliky, a prečo sa objavujú?

Kolika nie je choroba, vyskytuje sa u úplne zdravých detí, o niečo častejšie ňou trpia chlapci. Problém nastáva na pozadí zvýšenej tvorby plynov v črevách dieťaťa. Dôvodom je, že telo novorodeniatka sa začína prispôsobovať procesu prehĺtania a trávenia potravy, ktorý nemusí byť vždy plynulý. Prípadne sa môže objaviť intolerancia laktózy.

Čítajte aj: Ako správne dojčiť?

Hlavné príčiny koliky

Nesprávne pripojenie k hrudníku – ak dieťa počas dojčenia prehltne veľa vzduchu, ten sa nahromadí v žalúdku a robí neplechu v podobe nadúvania a bolesti.

Nedostatočné množstvo laktázy – tento enzým je potrebný na normálne trávenie laktózy, ktorá sa nachádza vo všetkých mliečnych výrobkoch. Na riešenie problému vám pravdepodobne lekár  predpíše enzýmy alebo vám poradí, aby ste prešli na umelé kŕmenie. Zmesí, neobsahujúcich laktózu je na trhu veľmi veľa, stačí si správne vybrať. Podobná patológia sa však vyskytuje iba u 1 dieťaťa zo 130 000 novorodencov.

Nesprávna strava matky – všetko, čo konzumujete, prechádza materským mliekom do čriev dieťaťa. Hlavnými provokátormi zvýšenej tvorby plynu sú kapusta, strukoviny, ovocie, mlieko, raž a otruby. Dodržiavaním pravidiel správnej životosprávy v prvých mesiacoch dojčenia, môžete častým bolestiam bruška predísť.

Prekrmovanie a dlhodobý pobyt v horizontálnej polohe – od narodenia musíte kontrolovať množstvo jedla spotrebovaného dieťaťom, denný režim, fyzickú aktivitu a správnu polohu pred a po kŕmení.

Urobiť si z niektorých vecí návyk a zaujať pritom deti správnym spôsobom, nebude vďaka obrovskému množstvu krásnych hračiek ani ten najmenší problém.

Kolika môže znepríjemňovať váš a život dieťatka aj niekoľko mesiacov, preto je nutné, aby ste hneď na začiatku poznali nielen jej príčiny, príznaky, no aj samotné spôsoby liečby. Najlepšie je poradiť sa s pediatrom a venovať pozornosť tomu, čo denne počas dojčenia konzumujete.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár