Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI

Chystáte sa na dovolenku do Chorvátska? Petra vám poradí, ako si ju môžete užiť najlepšie

Chorvatsko

Chorvátsko je najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou našinca. Málokto však túto krajinu pozná tak dobre ako Petra, ktorá je jednou z mála úradných prekladateľov chorvátčiny na Slovensku. Poradí vám, kde sa oplatí ísť, v ktorý deň je najlepšie cestovať, ale aj to, čo by ste v Chorvátsku určite robiť nemali.

Topková sezóna v Chorvátsku zažíva v auguste svoj vrchol, no Slováci si dovolenku radi odkladajú aj na september. Ceny sú vtedy nižšie a turistov menej. Na špecifiká dovolenkovania v Chorvátsku sme sa opýtali expertky na túto krajinu, Petry Austovej.

Petra Austová[su_note note_color=“#c1b0bb“ text_color=“#333333″ radius=“1″ class=““]Petra Austová

Rodená Bratislavčanka vyštudovala Filozofickú fakultu Univerzity Komenského, prekladateľstvo a tlmočníctvo anglického a chorvátskeho  jazyka a literatúry. Už 20 rokov je úradnou prekladateľkou chorvátskeho jazyka, menovaná Ministerstvom spravodlivosti SR. S dcérou Saškou chodia pravidelne do Chorvátska za morom, oddychom a za množstvom priateľov, ktorých tu doposiaľ spoznali. Petra pracuje ako špecialistka na produkciu a marketing. Svoj voľný čas venuje dcére, prekladom, psíkovi Blackie a svojej záhrade.[/su_note]

Ako dlho sa venuješ prekladom z a do chorvátčiny? Prečo si sa rozhodla študovať práve tento jazyk?

Niečo som študovať musela (smiech). Prioritne som chcela študovať angličtinu, no musela som si zvoliť aj ďalší jazyk. Nemám predkov ani nič spoločné s Chorvátskom.

Kvôli čomu máš Chorvátsko ako krajinu najradšej?

Čo sa týka Chorvátska ako dovolenkovej destinácie, najradšej mám ich čisté more. Vyhovuje mi aj krátka cesta a keďže ovládam jazyk, cítim sa ako doma.

Ako často cestuješ s dcérou do Chorvátska? Vždy idete na overenú lokalitu alebo stále spoznávate nové miesta?

Každý rok tam ideme minimálne raz na letnú dovolenku. Inak na návštevu známych v Záhrebe. Keďže som 7 rokov pracovala na Chorvátskom veľvyslanectve, mám ich tam dosť.

Krk

Na letnú dovolenku cestujem vždy na overenú lokalitu. Počas svojho života som spoznala veľa prímorských destinácií Chorvátska, ale pred 15 rokmi mi učaroval ostrov Krk. Chodím na to isté miesto, kde sa cítim ako doma. Už tam doslova poznám každý kameň a nemôže ma nič prekvapiť. Veľa ľudí sa čuduje, či netúžim spoznávať nové miesta. NIE. AK chcem spoznávať, chodím na iný typ dovolenky. Na svojej oddychovej dovolenke chcem oddychovať. A neznamená to pre mňa, že ráno o ôsmej zbalím uterák a vyrážam obsadiť pláž. Niekedy dokážem stráviť celý deň „doma“, dám si čerstvý croissant z pekárne za rohom, posedím pri káve s domácimi, ktorí sa stali mojou rodinou. Viem o ich radostiach, trápeniach, deťoch, vnúčatách… V mojom dovolenkovom „dome“ ma každý rok čaká niečo nové. Nová kuchyňa, nové okná… teším sa z toho, akoby všetky tie veci boli moje. Keď vyrazím do mesta, všade stretávam známych. Nie tých zo Slovenska, ale Chorvátov, ktorí sa stali rokmi mojimi novými známymi a priateľmi.

 Brávaš na dovolenku aj psíka?

Blackinku – môjho labradora (ktorý je pravdepodobne kríženec s vydrou , tak miluje vodu), bohužiaľ, so sebou nemôžem zobrať. Tá jej láska k vode by asi viedla ku katastrofe. Takže ju nechávam u veľmi dobrej kolegyni, ktorá má obrovskú záhradu susediacu s krásnym lesíkom, neďaleko od Bratislavy. Tam je jej určite dobre.

 Ako sa zmenila táto krajina v tvojich očiach počas uplynulých rokov?

V mojich očiach sa nezmenila. To, čo som mala rada pred rokmi, mám rada aj dnes. Aj keď samozrejme v komplexnom meradle došlo k veľkému pokroku. Hlavne čo sa týka ciest a diaľnic.

Krk

Čo by si poradila dovolenkárom, ktorí sa do Chorvátska ešte len chystajú, na ktoré miesta sa oplatí ísť?

Ak chce človek leňošiť pri mori, je to otázka osobného vkusu. Veľa ľudí má pocit, že čím idú južnejšie, more je teplejšie. Moja teória je iná. Ak je miesto obklopené ostrovmi, na severe je niekedy teplejšie ako na juhu. Ak sa chce niekto zabávať, určite je to ostrov Pag so známymi diskotékami na pláži Zrće. Ak chcete spoznávať krajinu, je tu toho veľa. Kúpele, vínne cesty v okolí Zágrebu, nespočetné vodopády (a nemyslím tým len Plitvické jazerá),  Istria je miestom bohatým na históriu rovnako ako aj historický Dubrovník.

Chorvatsko

Čo by sme na dovolenke v Chorvátsku nemali robiť? Na čo sú domáci citliví?

Čo nemajú Chorváti radi? Prázdne uteráky na pláži, ktorými si mnohí turisti rezervujú miesto už deň vopred a potom v noci to vyzerá na pláži ako… neviem kde (smiech).

Ešte stále sa oplatí cestovať do Chorvátska „na blint“?

To záleží od osoby. Ja som plánovač a na blint by som určite nešla. Okrem toho, tie dobré miesta sú vychytané už rok vopred a na blint zostáva len to najhoršie. Ceny sú rôzne. Ale v zásade platí, že Chorváti majú kategorizáciu ubytovania, čiže si nevymýšľajú ceny sami. Takže ak chcete luxusné ubytovanie priamo na pláži, s moderným vybavením a veľkými priestormi,  je cena daná inak ako za ubytovanie v napr. „treťom“ rade od mora… Ja osobne chodím na 10 dní (7 je málo a 14 veľa) a vyjde nás to tak 250 € na osobu.

Prečítajte si aj, ako chrániť deti pred slnečným žiarením v lete

Máš nejaké vychytávky, ktoré si sa počas dovolenie v Chorvátsku naučila?

Za svoj najdômyselnejší  “vynález“ počas mojej dovolenky považujem to, že si vopred rezervujem ležadlo na celý pobyt a odpadá mi stres so spomínaným uterákom. Okrem toho, keďže je ležadlo v plážovom bare, mám tam full servis čo sa týka nápojov. A kávy! Bez ktorej neviem žiť. A ako sa hovorí: Zdražie pivo, padne vláda. V Chorvátsku asi platí: Zdražie káva, padne vláda. Mojím vynálezom č. 2 je nafukovačka so špagátom. Nie je nič príjemnejšie ako sa špagátom priviazať o bójku a opaľovať sa na vlnách mora. A POZOR! Nafukovačku nemusím každý deň vláčiť so sebou. Nechávam v bare na pláži.

Chorvatsko

Čo sa oplatí zbaliť si so sebou? Je niečo v Chorvátsku výrazne drahšie v porovnaní s cenami u nás?

Je vždy dobré si so sebou zobrať plavky (smiech) ­­– aby ste ich nemuseli hľadať tam a mohli sa ísť okúpať aj hneď po ceste. Aj keď kúpiť sa dá všetko. Nemyslím si, že by niečo bolo extrémne drahšie ako u nás.

Ako funguje zdravotný systém? Mala si skúsenosť, že si musela vyhľadať lekára?

Zdravotný systém funguje ako všade v Európskej únii. Najlepšie je mať doplnkové zdravotné poistenie. Veľa ľudí som „doprevádzala“ na pohotovosť hlavne s problémami so zápalom ucha. A moji domáci hovoria: čo si k moru prinesieš (myslia tým zranenia a pod.) to sa ti okamžite vylieči.

Ktorý deň sa oplatí cestovať, aby sme sa vyhli kolónam?

Všeobecne platí, že najhorší deň na cestovanie je sobota. Avšak niekedy sa tomu nevyhnete, pretože mnohé ubytovania majú turnusy od soboty do soboty. Kto cestuje cez Maďarsko, pre toho je vhodný deň nedeľa, vtedy nepremávajú kamióny. V piatok poobede sa začínajú presúvať Zagrebčania na svoje „vikendice“ pri mori. Takže pondelok až štvrtok je ok.

Diaľničné známky – koľko stoja a kde si ich treba kúpiť?

Mýto sa platí na jednotlivých mýtniciach, najrýchlejší spôsob je použiť platobnú kartu.

Keď už budeme v Chorvátsku, oplatí sa zájsť aj na výlet mimo chorvátskych hraníc? (napr. Slovinsko)

Ak sa človek neponáhľa k moru alebo od mora, tak áno. Slovinsko má nádherné rieky na rafting, jaskyne, hlavné mesto Ljubljanu… Ale nie som expert na Slovinsko, to by som nechala na iných 🙂

Zdroj foto: Petra Austová a www.pixabay.com

Tagy
Veronika Habovčíková

V živote zastávam viacero rolí, ale úloha matky je v mojom prípade najčerstvejšia. Mám malé bábätko, Adelku, o ktoré sa s láskou a rada starám na rodičovskej dovolenke.

  • 1

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár