Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Čo má vedieť každá mama o otravách

Detský vek je spojený s množstvom nástrah, ktorým my, mamy, čelíme. Jednoznačne k nim patria situácie, keď dieťa prehltne, čo nemá a môže dôjsť až k otrave. V tom okamihu musí byť každá z nás akčná, vedieť, na koho sa obrátiť a poskytnúť čo najlepšiu prvú pomoc. Čo by teda každá z nás mala vedieť?

Život s malým dieťaťom

Na začiatok pár faktov:

  • Dieťa vzhľadom na jeho výšku a spôsob pohybu má úplne iný pohľad na veci. Vidí, čo my nie.
  • Čas potrebný na naše zohnutie sa je podľa mojich odhadov asi trikrát dlhší ako čas, ktorý potrebuje dieťa na strčenie si tej veci do úst.
  • Odporná chuť, nepríjemný zápach ani ohavný vzhľad neodradí dieťa do približne 2,5 roka, aby niečo zjedlo.
  • Niekedy je ľahšie zobrať psovi kosť z papule ako vybrať drobnosť z úst dieťaťa.
  • Musíte spoznať charakter vášho dieťaťa čo najskôr. Niektorým poviete „Nechytaj!“ a ono naozaj nechytá, iným po tom istom výraze zablysnú oči a označená vec sa stane cieľom číslo jedna na najbližšie dni. (Asi viete, ktorý typ mám doma…).

Čo určite odstrániť z dosahu detí

Pekný prehľad rizikových látok vyšiel v časopise Pediatrie pro prax v článku Otravy dětí od MUDr. Hany Rakovcovej. Nástrahy sa líšia od veku. Od jedného do dvoch rokov hrozia najmä otravy bežnými vecami v domácnosti, ako sú čistiace prostriedky alebo kozmetika. Od dvoch rokov sa schopnosti dieťaťa zlepšia natoľko, že je schopné dostať sa k veciam viac skrytým a pridávajú sa k prvým dvom kategóriám aj otravy liekmi. Najrizikovejšou skupinou sú deti od 1 do 3 rokov, ale ani potom nesmieme prestať myslieť na prevenciu.

Čítajte aj: Ako sa z jednej mamy Mama vo forme stala

Podľa frekvencie hlásenia otráv v Českej republike sú najčastejšie otravy liekmi, potom nasledujú čistiace prostriedky, pracie a dezinfekčné látky. Treťou skupinou sú otravy rastlinami a nesmieme zabudnúť ani nehody spôsobené požitím organických riedidiel, hnojív, pesticídov a olejov do aromalampy. Predpokladám, že situácia na Slovensku bude veľmi podobná.

Z uvedeného vyplýva, že nech sa snažíte akokoľvek, vaše dieťa môže prehltnúť, čo nemá. Každá robíme maximum, čo je v našich silách, dbáme na prevenciu, ale stať sa môže.

Kde hľadať pomoc

Nech máte akékoľvek dobré vedomosti z chémie, ak ide o vaše dieťa, radšej si situáciu prekonzultujte s odborníkmi. Ak sa stane nehoda, máte dve možnosti: buď bežíte na pohotovosť, ktorú máte do pár minút od domu alebo voláte naše Národné toxikologické informačné centrum (NTIC). Odporúčam v každom prípade aj tak začať tým telefonátom.

V Národnom toxikologickom informačnom centre pracujú ľudia s množstvom skúseností v tejto oblasti a navyše majú k dispozícii databázy produktov dostupných na našom trhu. V nich vedia vyhľadať zloženie a vyhodnotiť riziko pre zdravotný stav.

Počas telefonátu vám vedia povedať, do akej miery je to pre dieťa či dospelého rizikové, akú prvú pomoc máte podať a či je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Informácie poskytujú ako laikom tak aj zdravotníckym pracovníkom.

Konzultačná služba pri akútnych intoxikáciách

+421 2 54 774 166

Každému rodičovi odporúčam prečítať si aj informácie na ich webovej stránke: www.ntic.sk

Ako správne používať čierne uhlie

Častokrát je odporúčanou prvou pomocou podanie čierneho uhlia. Preto pre každý prípad majte doma aspoň jedno celé balenie a berte si ho aj na dovolenky.

V pribalenom letáčiku (odborne v písomnej informácii pre používateľa lieku) je písané, že sa môže používať od 3 rokov. To je pre prípad liečby hnačky. Pri prvej pomoci po otrave ho dajte aj mladšiemu dieťaťu.

Čierne uhlie sa vždy podáva rozdrvené na čo najjemnejší prášok a rozmiešaný v tekutine, ideálne vode. Dieťa by to malo všetko vypiť, ale to sa nie vždy dá dosiahnuť. Snažte sa, aby toho vypilo čo najviac, ale keď veľmi bojuje, nestrácajte zbytočne veľa času a choďte k lekárovi čo najskôr.

Zvracanie: kedy a ako

Zvracanie je v niektorých prípadoch nutné, v iných zas stav môžete ešte zhoršiť. Radšej preto volajte na NTIC a postupujte podľa ich rád. Ak treba, tak zvracanie u malých detí nevyvolávame pomocou slanej vody, ale dieťa si položíme bruškom cez kolená, strčíme mu prsty do úst a dráždime koreň jazyka.

Ako cestovať s dieťaťom do nemocnice vlastným autom

Nie vždy je rýchlejšie čakať na sanitku. Niekedy je lepšie ísť na pohotovosť svojím autom. Pri otrave vždy hrozí riziko zvracania a následne, vdýchnutia zvratkov do dýchacích ciest. Riziko sa ešte zvyšuje pokiaľ ste dieťaťu podali čierne uhlie, pretože to po vdýchnutí vie stav ešte skomplikovať.

Dieťa preto v tomto prípade nevezieme do nemocnice sediac v autosedačke, ale ležiac na brušku, prehnuté cez naše nohy. Ak by aj zvracalo, tak  vdýchnutie nehrozí. Samozrejme, jazdite opatrnejšie.

Rada na záver…

Otrava dieťaťa je určite stresujúcou situáciou pre každého rodiča. Lenže panikárenie to ešte zhorší. Snažte sa zostať čo najviac v pokoji, aj keď ľahšie sa to povie, ako spraví. V strese robíme chyby, strácame čas a dieťa vystrašíme viac, ako treba. Takže, ak dôjde k otrave, nádych/ výdych a riešime situáciu s chladnou hlavou.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár