Začnite písať

Uncategorized

Neškôlka: Ako mamy otvorili v Petržalke vlastný lesný klub 

Pyra a Janka si na materskej uvedomili, že nemajú v Petržalke škôlku, akú si predstavovali pre svoje deti. Spojili svoje nadšenie, energiu a skúsenosti a vytvorili lesný klub Neškôlka, ktorý má za sebou prvý rok fungovania a novú sezónu otvára už s dvoma skupinami detí.

O čom je vaša Neškôlka?

Pyra: Je hlavne o prírode, ktorú deti denne zažívajú na vlastnej koži. Sme veľa v lese, kde deti objavujú všetko, čo im frnkne do nosa 🙂 V predškolskom veku tvorí základ detského rozvoja pohyb a my sme si povedali, že im ho v Neškôlke doprajame vo veľkom, takže môžu behať, skákať, preliezať koľko potrebujú. My ich podporujeme v objavovaní a učení sa toho, čo ich zaujíma tak, aby to bolo pre nich bezpečné. Neškôlka je aj o komunite rodičov, ktorí sa pozerajú na výchovu podobne a záleží im na tom, aby im doma vyrastal spokojný, sebavedomý a slobodný človiečik, ktorý rozumie hraniciam, ktoré treba dodržiavať. 

Ste v Petržalke a veľa chodíte do lesa? Kam?

Stretávame sa v Starom háji a v lužných lesoch okolo Draždiaka. Nemáme k dispozícii ozajstný les Malých Karpát a Neškôlkári tu nikdy nestretnú ozajstnú srnku, ale je to ten najlepší les, aký máme k dispozícii a užívame si ho 🙂

Máte za sebou prvý rok fungovania. Ako ho hodnotíš?

Pyra: Veľa sme sa naučili ako rodičia, koordinátori aj sprievodcovia. Konečne tu môžeme robiť to, čo nám v iných zariadeniach chýbalo a dostávame na to veľmi dobrú spätnú väzbu. Rodičia oceňujú našu komunikáciu, ktorá je veľmi otvorená a hlavne neformálna. Sme partneri, ktorí spolu riešia, ako postupuje adaptácia detí, recepty na jedlá, ktoré deti naozaj jedia, ale bavíme sa aj o konfliktoch či problémoch, s ktorými potrebujú deti pomoc. Ako rodičia sme si napríklad zorganizovali kurz detskej prvej pomoci, či šli na pár dní na spoločný výlet. Toto je komunita, ktorú sme sa snažili vytvoriť a veľmi sa teším, že sa nám to podarilo. Deti sú po Neškôlke vyšantené, lebo mali možnosť riadne sa vybehať a užiť si kamošov. Sú oddýchnuté, lebo príroda je ten najlepší relax a každý deň prichádzajú domov s niečím novým, čo sa naučili. O zvieratách, o tom ako povedať, čo sa mi ne/páči, alebo o tom ako sa posielajú listy či cestuje vlakom.

Čítajte aj: Ako sme našli škôlku snov alebo kozy v Prahe

Bratislavské lesné kluby sú plné. Keď je o ne taký záujem, prečo ich je tak málo?

Je veľmi náročné rozbehnúť takýto projekt a ešte ťažšie je robiť to dobre 🙂 Chce to odhodlanie, odvahu tvoriť aj napriek chybám a podporu zapojených rodičov. S lesným klubom sú spojené nemalé náklady, ktoré treba rozumne pokryť tak, aby si to rodičia mohli dovoliť a zároveň nebol projekt stratový. My v Neškôlke sme si napríklad povedali, že urobíme všetko pre to, aby boli naši sprievodcovia odmenení čo najlepšie ako sa dá, lebo si uvedomujeme, že práve s nimi strávia naše deti najviac času a chceme aby boli spokojní, mali chuť vymýšľať s deťmi nové veci, ale aj rásť a zlepšovať sa.

Aké sú vaše ďalšie plány?

Tento rok otvárame dva programy – Neškôlku s každodenným programom pre deti vo veku 3-6 rokov a Neškôločku s programom na tri doobedia pre deti vo veku 2-3,5 roka. Chceme tieto dve skupiny zastabilizovať a rozvíjať a keď bude záujem, aj otvárať ďalším nadšencom 🙂 V blízkej dobe ideme hľadať nové priestory, ktoré budú ešte bližšie k prírode. Náš sen je spraviť z Neškôlky komunitné centrum, ktoré bude cez deň slúžiť deťom a podvečer a cez víkendy nadšeným mladým, rodičom aj seniorom. Chceme vytvoriť priestor, kde bude radosť tvoriť, rozvíjať sa aj oddychovať.

Ako je možné podporiť vás?

Veľmi nás teší každý mail či správa o tom, že nám ľudia fandia. Je skvelé stretávať sa s ľuďmi, ktorí hľadali práve niečo ako Neškôlku. Aktuálne nevieme naplniť potreby všetkých našich fanúšikov a preto sa snažíme šíriť naše know how, aby lesných klubov vznikalo čo najviac. Veríme, že každé dieťa si zaslúži objavovať svet a rozvíjať svoj potenciál v zdravom, inšpiratívnom a bezpečnom prostredí. Kto tiež fandí našej filozofii, inšpiráciu na našu podporu nájde na našom webe .

Zdroj foto: Neškôlka

 

 

Máte pre nás tip na akčné mamy? Napíšte nám na redakcia@akcnemamy.sk alebo na našom Facebooku.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár