Začnite písať

Uncategorized

Prečo by ste mali navštíviť Rhodos?

Odpočinok formou dovolenky je jednou z ciest ako načerpať dávno stratenú energiu. Energiu, ktorá vám umožňuje fungovať v práci a prekonávať menej alebo viac všedné zákonitosti života. Na každú formu relaxu je vhodné si nájsť ideálne miesto, na ktorom vás nebude nikto rušiť a kde zabudnete na všetky starosti. Takýmto miestom môže byť aj grécky ostrov Rhodos, o ktorom si v našom článku niečo povieme. 

Najvyšší čas na dovolenku

Závisí od toho, aké hodnoty preferujete a čo si pod pojmom ideálna dovolenka predstavujete. Ak hovoríme o peknej last minute dovolenke pri mori – stredomorské podnebie vám umožní relaxovať na gréckych ostrovoch od mája do konca októbra. 

Pokiaľ ide o ďalšie ročné obdobia, sú tieto oblasti ideálne na kultúrne cestovanie, pretože Grécko je skutočným strediskom múzeí a historických architektonických objektov. A možno to bude pre mnohých znieť zvláštne, ale v Grécku sú dokonca aj lyžiarske strediská a na zasnežených svahoch Grécka sú možné aj zimné aktivity. 

dovolenka na Rhodose

Dovolenka na Rhodose

Staré mesto RhodosZdroj

Mesto Rhodos (zapísané v zozname UNESCO) s ostrovom rovnakého mena, ktorého je zároveň hlavným  mestom, je ideálne na dovolenku pre všetkých. Ulice sú tu lemované kameňmi dláždenými uličkami, starými domami, palácmi a kostolmi, zaujímavými pevnosťami a bránami.

Mimochodom, pevnosť Rhodos je najdlhšia v Európe – meria 4 km, a aby ste sa dostali do centra mesta, musíte prejsť 11 hradnými bránami. Svojou architektúrou a pamiatkami je veľmi Grécko podobné Turecku s  minaretmi a maličkými domami, v okolí ktorých je počas dovolenkovej sezóny čulý ruch.

Priamo pred bránami Starého mesta je tiež veľmi známy prístav Mandraki, ideálny na prechádzky. Miestni obyvatelia tu majú milú tradíciu – každý večer si vyložiť stoličky pred dom a len tak sedieť, pozerať sa na okoloidúcich turistov alebo klebetiť so susedmi. Atmosféra peknej dovolenky na Rhodose však nie je iba o starobylých pamiatkach. Chceme sa predsa aj pekne opáliť a okúpať v teplom a čistom mori. 

Prečítajte si aj: Kam v Krakove s deťmi? Spoznajte 5 originálnych tipov

Dovolenke na ostrove Rhodos

Dovolenke na ostrove Rhodos

Pláže v Grécku

Všetky pláže v Grécku sú verejné a bezplatné (to sa však vždy nevzťahuje na ležadlá a slnečníky). Najkrajšie pláže sú spravidla umiestnené v zátokách, čo ich robí malebnými a zvodnými.

Predpokladá sa, že v Grécku sa nachádza množstvo najlepších pláží v Európe, pretože asi 400 z nich je ocenených modrou vlajkou, ktorú získať nie je vôbec ľahké, komisia je prísna a „vlajka“ sa udeľuje za čistotu a zachovanie prirodzenej rovnováhy v okolí pláže.

 

Pláží je tu naozaj veľa – kamienkové, dlhé piesočné, s bielym, zlatým, ružovým a dokonca sopečným čiernym pieskom. Nechýbajú bary, reštaurácie a možnosti vodných športov. Na spoznávanie Rhodosu si ale nezabudnite do kufra pribaliť aj príručnú tašku alebo pohodlnú koženú kabelku, do ktorej sa zmestí všetko potrebné.

Ak milujete na dovolenke súkromie, vyskúšajte niektorú z viacerých krásne čistých zátok. More je tu  krásne, čisté a príjemne teplé. 

Kuchyňa

Je rozmanitá a výrazná. Najznámejším gréckym jedlom je samozrejme grécky šalát, ktorého tajomstvom výbornej chuti je čerstvá zelenina plus dobrý olivový olej, syr feta a soľ.

Zdroj foto: aktuality.skĎalším obľúbeným a tradičným gréckymi jedlom sú tzatziki (omáčka na báze jogurtu s čerstvým cesnakom a uhorkami). Nechýba čerstvé ovocie, sladkosti a iné dobroty, ktorým by ste na dovolenke v Grécku nemali dlho odolávať, pretože aj tie patria k odpočinku. Odpočinku, ktorý vás privedie na iné myšlienky a umožní vám spoznať nových ľudí, ich kultúru a obľúbené miesta.

 

Zdroj foto: Tip travel

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár