Začnite písať

Uncategorized

Včelárové deti – nie len o včelách a deťoch

Príbeh včiel v našej rodine začal písať dedko. Alebo lepšie povedané náš otec, svokor a dedko. K včielkam sa dostal celkom neobyčajne. Mnohí by predpokladali, že za tým stojí rodinná tradícia, ale v skutočnosti ho k včelám priviedla zvedavosť. 

Ešte ako dieťa sa so starším bratom prihlásil na včelársky krúžok. Oboch ich to chytilo a tak im na záhrade pribudli úle. O včielky sa starali spolu so svojou mamkou.

U nášho deda však táto zvedavosť prekvitla v akúsi lásku a vášeň k včelám a tak máme teraz na záhrade 14 úľov. To ale našim mužom a dedkovi nestačilo, pretože od Vianoc poctivo makali a zbíjali ďalších 20 úľov. Čo viac k tomu dodať? 

Včely – jediný hmyz na zemi, ktorý vyrába jedlý produkt pre človeka


Pravdupovediac hmyz nás od malička fascinoval. Včielky sú zo všetkých druhov hmyzu najpracovitejšie, najvytrvalejšie, najoddanejšie a sú jedničkou nielen v dodržiavaní pravidiel, bezchybnej koordinácii a fungovaní v kolektíve ale aj vo výrobe medu. Veď sú jediným hmyzom na zemi, ktorý vyrába produkt jedlý aj pre človeka. A to už je teda prvenstvo! 

Ako vznikli včelárové deti

Naše deti a včielky boli spúšťacím mechanizmom. No a keď sa k tomu pridajú ešte dve matky na materskej dovolenke, ktoré majú silnú potrebu sebarealizácie, veľa nápadov, kvalitný fotoaparát a dve neskutočne prenádherné a fotogenické deti, tak vznikne projekt Včelárové deti. 

 

Význam včiel, ekológia a klimatické zmeny

Pôvodne sme chceli začať s ozajstným blogom, ale akosi sme sa k tomu nevedeli dokopať a tak sme začali s instagramom. Cieľom je vyžiť sa virtuálne, keď už kávu pijeme zásadne ľadovú a tiež jemným spôsobom šíriť povedomie o význame včiel, včelárstva a s tým súvisiacej významnej témy klímy. Takže všetko sú to pálčivé otázky (áno aj deti sú pálčivou otázkou). Pridaná hodnota nášho instagramového konta je o živote s ohľadom na životné prostredie. Nechceme znieť ako maniačky do včiel s pochopením pre vlastnú pravdu a obdivom len pre vlastné nazeranie. Sme jednoducho dve švagriné, ktoré sa už poznajú z obdobia, keď čierna bola základná farba šatníka a maturita najväčší strašiak našej existencie, ale život a naši muži nás dali dokopy už navždy. Nemusíme žiadnej inej matke asi vysvetľovať, že “ve dvou se to táhne líp”. Spolu sa odreagujeme, ťaháme, rozširujeme si obzor a deti sa už konečne aj spolu zahrajú.

Neskrývame sa za prácu našich mužov

Náš spoločný Instagram nie je len o našich mužoch-včelároch. Je aj o nás, našich pocitoch, názoroch, našich deťoch, jednoducho o všetkom čo nás baví, čo nás napĺňa a čo je našim životom. Keďže tej práce okolo včiel veľa nevykonávame a nechceme sa skrývať len za prácu našich mužov, snažíme sa šíriť väčšie povedomie o dôležitosti a nenahraditeľnosti včiel.

Recepty s medom

Aby sme ale prispeli k tomuto konceptu viac, pravidelne vymýšľame a skúšame nové a nové recepty s medom a preplietame ho životom matiek na materskej dovolenke. Nejedna mater by povedala, že materská nie je med lízať. 🙂 Keďže je med neodmysliteľnou súčasťou včelárstva, snažíme sa toto tekuté zlato využívať čo najlepšie, najkreatívnejším a čo najchutnejším spôsobom. Tak sa nakoniec stalo, že doma sladíme už poväčšine len medom, do koláčov a rôznych receptov vnášame namiesto rafinovaného cukru med, menej sladíme, žijeme zdravšie a berieme ohľad na prírodu, vďaka, ktorej tento úžasný produkt máme. 

Hoci populácia včiel za posledný rok, dva narástla o 8%, stále je včiel žalostne málo oproti predchádzajúcim desaťročiam. Preto pokladáme za dôležité šíriť povedomie o význame tohto, síce malého ale nesmierne dôležitého hmyzu. Čím viac sa ľudia dozvedajú o včelách, tým viac ich to zaujíma. Platforma Instagramu je skvelá môžnosť na šírenie povedomia a zároveň interakcie. Ľudí zaujíma, čo robiť v prípade, že nás pichne včela, ako a prečo sa včely roja, čo robiť ak nájdeme vyrojené včely, na čo všetko sa používa med, aké sú jeho liečivé účinky, atď… 

Viete, aký je rozdiel medzi včelou a osou?

My sme sa naopak vďaka Instagramu dozvedeli, že veľa ľudí nevie rozoznať včelu a osu… 😉 Nuž človek sa stále učí. Nemyslíme si o sebe, že vieme všetko o včelách a dovolím si tvrdiť, že toho nevieme ani z ďaleka toľko,  koľko by sme vedieť mali… Ale ak už niečo vieme, radi sa s našimi vedomosťami a zaujímavosťami podelíme. Naopak, ak niečo nevieme radi si to zistíme, vygooglime, prečítame v odborných časopisoch alebo knihách a v neposlednom rade je pre nás najlepším zdrojom informácii  dedko včelár. 😉 

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár