Začnite písať

Uncategorized

Čo čaká ženy po skončení materskej alebo rodičovskej dovolenky?

Veľa žien má posledné mesiace pred ukončením materskej alebo rodičovskej dovolenke stres. Čo bude potom? Na niektoré z nich ešte pôvodné miesto čaká, ale u väčšiny sa situácia na bývalom pracovisku zmenila – buď sa ich pracovné miesto zrušilo alebo nastala iná „reorganizácia“ a radšej im ponúknu odstupné.

Alebo mamičky prestáva lákať predstava, že budú musieť zvládať pracovné nasadenie, starostlivosť o škôlkara či školáka, nákupy, domáce úlohy a popritom cestovať každé ráno do práce a ledva ledva stíhať vybrať dieťa zo škôlky. Navyše, pre viacerých rodičov je prakticky nemožné vykryť 90 dní voľna, ktoré majú školopovinné deti. Aj keby si obaja rodičia vybrali svojich 5 týždňov dovolenky a pri deťoch sa striedali a neboli by ani jeden spolu ako rodina na dovolenke, stále nepokryjú celé prázdniny.

Akčná mama Linda Mikešková urobila zaujímavý prieskum. V období od novembra 2018 do konca apríla 2019 som zbierala formou dotazníka odpovede na viaceré otázky. Celkovo sa zapojilo 452 mamičiek. Tu sú výsledky prieskumu:

Čo budete robiť po materskej?

Prvou a najzásadnejšou otázkou bolo smerovanie mamy po skončení materskej dovolenky. Aké majú slovenské maminy plány?

Vyše polovica z opýtaných si chce nájsť novú prácu. Tretina sa plánuje vrátiť do pôvodného zamestnania a 14% túži podnikať.

 

 

 

Čo je pre ženy v práci najdôležitejšie?

Keďže väčšina sa plánuje odznova zamestnať, je zaujímavé zistiť, čo je pre mamy v práci najdôležitejšie.

Väčšina mamičiek túži robiť prácu, ktorá ich bude napĺňať. Pre pätinu je najdôležitejším faktorom finančné ohodnotenie. A niektoré kladú na prvé miesto dobrý kolektív a priateľských kolegov.

Prečítajte si aj: Time management na materskej – mamy, ako to stíhate?

 

 

Aká je ideálna pracovná doba?

Mamy sa mali možnosť vyjadriť aj k tomu, akú by si želali pracovnú dobu. Asi nie je prekvapením, že väčšina uprednostnila skrátený úväzok na 6 hodín. To sa však na Slovensku veľmi ťažko hľadá. Obyčajne chcú zamestnávatelia vykryť celých 8 hodín, čo však vyhovuje sotva pätine žien.

Vzdelávanie na materskej dovolenke

Ak si žena túži nájsť novú prácu, zrejme je dôležité aj to, či sa niečomu počas materskej stihla venovať. Aké sú odpovede mamičiek? Doplnili si svoje vedomosti alebo zručnosti?

Takmer dvojtretinová väčšina žien priznala, že pri dieťati sa sebarozvoju či vzdelávaniu nestíhali venovať a starostlivosť o dieťa ich naplno vyťažovala. Tretina opýtaných to už riešila a dokonca sú v kontakte so zamestnávateľom. A tie, ktoré túžia po podnikať, už taktiež na sebe začali pracovať. Je ich však len 7 percent.

 

Celý prieskum nájdete na stránke sikovnamamina.sk

Zanechaj nám svoj komentár