Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE RODIČOVSTVO

Máte doma prváka? Čo je pre neho dôležité, aby zvládol 1. ročník?

zrelosť

Možno sa to zdá byť ako banálna vec, ale pre deti je to veľká zmena nastúpiť do školy. Oproti škôlke im pribudne nielen viac povinností, ale sú vystavení aj hodnoteniu a čelia zmenenému režimu dňa. Ako im tento prechod uľahčiť?

Spánkový režim

V škôlke sú deti zvyknuté na to, že majú poobedný spánok. Nástupom do školy začnú celý deň ťahať bez prestávky. Preto dbajte na to, aby večer išli spať minimálne o hodinu skôr. Pre 7-ročné deti sa odporúča denne spať 10 hodín, to znamená, že ak vstáva o siedmej, malo by ísť do postele maximálne o deviatej.

Ide aj o kvalitu spánku, takže malo by zaspávať v približne rovnakom čase, pred spaním by nemalo byť vystavené rušivým vplyvom (veľa televízie), miestnosť na spanie by mala byť dobre vyvetraná.

Skrátiť čas strávený v škole

Ak pracujete, je tento bod náročnejšie splniť. Vo všeobecnosti sa odporúča, aby dieťa neostávalo v škole pridlho, a ak sa dá, nenechávať ho tam až do piatej poobede. Po škole nie je vhodné hneď začať robiť úlohy, ale počkať, kým si dieťa zo školy trochu oddýchne.

Ani preťažovať prváka krúžkami nie je príliš vhodné, keby mal mať každý deň niečo iné, preťažovalo by ho to. Ideálne, keď ma do týždňa 2-3 krát pohybovú aktivitu.

foto: pixabay.com

Tréning jemnej a hrubej motoriky

Veľa detí ma problém v prvých mesiacoch školy nielen s jemnou motorikou, ale aj v hrubou. Na to je dobré skúšať kresliť a vystrihovať. Ak je ľavák, mali by ste mu kúpiť ľavácke nožnice. Dobré sú aj omaľovávanky, kde by sa dieťa malo snažiť vyfarbovať obrázky tak, aby nepresiahlo okraje. Z internetu sa dajú stiahnuť rôzne pekné motívy, keď zadáte výraz „coloring pages“.

Hrubá motorika sa trénuje napríklad hádzaním lopty, preskokmi na švihadle, skákaním na jednej nohe, pohybom po značkách.

Pomôcky na správne držanie ceruzky

Deti majú často chybné držanie prstov pri úchope ceruzky. Na to je dobré používať napríklad trojhranné ceruzky, kde sa tento úchop lepšie nacvičí. Taktiež sú na to určené ceruzky z výrezmi, avšak treba brať do úvahy, či ide o ľaváka alebo praváka.

Pracovný stôl

Dieťa by pri robení domácich úloh malo mať svoj vlastný kútik, kde sa môže plne sústrediť na svoju prácu. Ideálne, keď má vlastný pracovný stôl a aj stoličku, ktorá je nastavená presne podľa jeho výšky.

K tomu dostatočné svetlo, nielen prístup denného svetla z exteriéru, ale aj dobrú lampu na večer, ktorá dobre osvetlí žiacky stôl.

Foto: pinterest.com

Strava a pitný režim

Veľa rodičov ráno nestíha deťom pripraviť raňajky a ešte aj desiatu. Ak nestihnete vaše dieťa zjesť ráno raňajky, dbajte, aby malo dostatočne sýtu desiatu. Nezabudnite prichystať aj fľašu na pitie. Ideálna je čistá voda.

Prvotné zmätky vášho prváčika sú bežné. Kým si zvykne na nové prostredie, chvíľu to potrvá. Dajte mu čas. Každé dieťa inak prežíva zmenu a vo všeobecnosti je to šesť týždňov až tri mesiace, kým si zvykne na nový kolektív, prácu a na školu.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár