Začnite písať

CHOROBY

11 nebezpečných vecí pre deti, ktoré sa nachádzajú vo vašom byte

baby

Ak sme doma s deťmi, určite myslíte aj na bezpečnosť. Každá mama sa snaží pre svoje deti vytvoriť bezpečný domov. Ale nikdy sa nedá byť 100% všade a aj mama potrebuje niekedy navariť, ísť do kúpeľne a stane sa, že nechá na pár sekúnd svoje dieťa bez dozoru. Na aké nebezpečné veci v našej domácnosti by sme mali dávať najviac pozor?

1. Kapsule do práčky alebo umývačky riadu

Väčšina rodičov tých najmenších vie, že malé deti sú prieskumníci. Keď sa vyvíjajú, často sa učia dotykom a dávaním vecí do úst. Ľahké ciele sú napríklad pekne vyzerajúce tekuté podložky na pracie prostriedky, ktoré vyzerajú ako cukríky alebo hračky na hranie.

Tieto výrobky sú navrhnuté tak, aby sa rozpúšťali vo vode, a tak sa okamžite začnú rozpúšťať, keď prídu do kontaktu s mokrými rukami alebo ústami, čím uvoľnia toxický kvapalný koncentrát. Aby ste držali deti od nich v bezpečí, uložte ich mimo dohľadu a siahajte a držte ich v pôvodnom uzavretom obale.

2. Elektrické zásuvky a káble

Elektrické káble a elektrické zásuvky sú bežným zdrojom nehôd. Deti sú na tieto typy zranení náchylné najmä kvôli ich zvedavej povahe. Či už vkladajú veci do elektrických zásuviek alebo ponárajú elektrické zariadenia do vody, nerozumejú nebezpečenstvám, ktoré pre ne predstavujú.

Elektrické zranenia môžu viesť k popáleninám alebo dokonca k zástavu srdca, ak obeť nebude okamžite privezená do nemocnice.

Nepretržité používanie predlžovacieho kábla môže spôsobiť rýchle zhoršenie izolácie a spôsobiť nebezpečný elektrický šok a nebezpečenstvo požiaru. Predlžovacie káble každý rok spôsobujú v Amerike približne 3 300 požiarov v domácnosti, pričom zrania alebo zabijú viac ako 300 ľudí. Nezabudnite po každom použití odložiť aj predlžovacie káble. Ak budú deti bez dozoru, môžu predstavovať nebezpečenstvo aj uškrtenia alebo zadusenia.

3. Schody

Pády sú hlavnou príčinou nehôd v domácnosti. Podľa Národnej bezpečnostnej komisie sú tiež druhou príčinou úmrtí po autonehodách. Väčšina z týchto pádov sa vyskytuje, keď niekto spadne zo schodov alebo zakopne na podlahe s kobercami, kde sa môže zachytiť jeho noha.

Ideálne je nainštalovať dvierka na vrch a spodok schodov, udržiavať na schodoch poriadok a inštalovať a používať zábradlia. A pre všetkých členov rodiny je vhodné na schodisku nainštalovať svetlo, so spínačmi na ich zapnutie a vypnutie v hornej časti a aj v spodnej. Tak môžete zaistiť bezpečnú cestu nahor alebo nadol.

4. Guľôčky proti moliam

Tieto guľôčky už nie sú také bežné v domácnostiach, aké kedysi bývali, ale ak ich máte doma, mali by ste si byť vedomí nebezpečenstva, ktoré predstavujú. Primárnou ingredienciou je naftalén, ktorý „spôsobuje rozpad červených krviniek u detí“. Pediatri v austrálskom štáte požadovali zákaz naftalénu po tom, čo bol spojený so smrťou jedného dieťaťa a poškodením mozgu v dvoch ďalších. Ďalšou bežnou zložkou je paradichlórbenzén, ktorej požitie je spojené s nevoľnosťou, zvracaním, závratmi, únavou, bolesťami hlavy a podráždením očí a nosa u ľudí a poškodením obličiek a pečene u domácich miláčikov.

Ako alternatívu proti moliam – ak sú pre vás problémom – operte a osušte odev a pred odložením ho vytraste. Svoje oblečenie môžete tiež uložiť vo vzduchotesných obaloch. Okrem toho by ste mali pravidelne vysávať zásuvky a skrinky, aby ste zbavili oblasti potenciálnych lariev.

5. Detské hračky

Ako sa zdá, neškodné hračky mnohých detí môžu predstavovať nebezpečenstvo ohrozujúce život. Napríklad plyšové zvieratá môžu spôsobiť udusenie, ak sa nechajú tam, kde vaše deti spia alebo ležia. Bábätká a batoľatá môžu odtrhnúť malé kúsky – ako gombíky a oči – a tie ich môžu dusiť. Takže sa uistite, že sú bezpečné na všetkých hračkách.

Vypchaté zvieratá môžu tiež prenášať baktérie a hmyz, preto ich pravidelne perte. Navyše deti môžu byť vážne poškodené náhodným prehltnutím malých magnetov alebo bateriek v hračkách, ktoré sa napríklad pohybujú.

Americká komisia pre bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov v skutočnosti odporúča, aby sa hračky s magnetmi uchovávali mimo dosahu detí mladších ako šesť rokov. Vyhľadajte tieto hračky v detskej izbe a odstráňte ich, až kým ich dieťa nebude môcť bezpečne používať. Potenciálne nebezpečné môže byť aj lego, ktoré vlastní starší súrodenec. Malú súčiastku môže dieťa ľahko vdýchnuť.

Prečítajte si aj článok o 9 chybách, ktoré ako rodičia robíme vo výchove

foto: pixabay.com

6. Nezabezpečený nábytok

Takmer 13 000 detí je každoročne zranených v dôsledku zhodenia televízorov alebo iného  ťažkého nábytku. Rodičia by mali pripevniť všetky televízory a ťažký nábytok k stene, aby sa zaistilo, že pri lezení deťom nehrozí zranenie alebo smrť.

Spoločnosť CPSC nedávno spustila kampaň „Anchor It!“, Ktorá má zabrániť takýmto nehodám. Na ich webových stránkach nájdete podrobné informácie a návody na zabezpečenie všetkých druhov nábytku vo vašej domácnosti.

7. Nezaistené okná

Okná pôsobia bezpečne, ale sklo alebo sieťka proti hmyzu nie je dostatočne pevná, aby zabránila vypadnutiu ľudí alebo domácich miláčikov z okna. Aby sa tomu zabránilo, nainštalujte na okná v hornom poschodí ochranné okná s uvoľňovacími mechanizmami (v prípade požiaru alebo inej núdzovej situácie, v ktorej musíte okamžite uniknúť).

Tiež udržiavajte nábytok mimo dosahu okien, najmä v detských izbách, aby sa na neho nevyštverali. A vždy dávajte pozor na tých najmenších, aj keď nie sú blízko okna.

8. Hrnce a panvice na sporáku

Nie je prekvapením, že u žien a detí je najpravdepodobnejšie popálenie v kuchyni. Celkovo, väčšina popálenín sa vyskytuje doma a na pracovisku.

Aby ste predišli popáleniu, nenoste dieťa počas varenia pri sporáku v manduke alebo nosiči. Keď je to možné, používajte horáky na vzdialenejšej strane, takže sa k nim malé prsty pravdepodobne nedočiahnu a nehrozí, že sa sami dotknú a porania. Ideálne sú varné dosky na indukciu, ktoré vám reagujú iba pri dotyku hrnca.

Dávajte pozor aj pri príprave čaju. Horúcu konvicu nikdy nedávajte k okraju, alebo ju vždy majte na očiach. Dieťa sa ľahko môže obariť. Náš syn sa popálil práve tak, že sme horúci čaj v uzatvárateľnom termopohári položili na poličku v predsieni (muž si ho chcel vziať do práce). A náš jedenapolročný syn sa vyštveral na botník a zhodil ho. Skončilo to popáleninou na brušku.

9. Lieky

Každý rodič vie, že má držať svoje lieky ďaleko od detí, ale deti sa k nim dostávajú nezvyčajnou vynaliezavosťou. Podľa Národného toxikologického centra sú lieky proti bolesti jednou z najčastejších príčinou úmrtí detí. Deti sú náchylné k predávkovaniu liekmi, pretože lieky im pripomínajú cukríky kvôli svojej veľkosti a farbe.

Predávkovanie liekmi môže viesť k žalúdočným vredom, poraneniam čriev a otrave, ak sa včas nedostanú do nemocnice. Aby ste tomu zabránili, mali by ste lieky uzamknúť v bezpečných skrinkách, ďaleko od detí. Taktiež upozornite svojich hostí, aby svoje kabelky a tašky umiestňovali v miestnosti so zatvorenými dverami namiesto na podlahu, kde ruky malých detí môžu nájsť lieky.

lieky

foto: pixabay.com

10. Elektronika

Ak ste si niekedy vzali počítač alebo nabíjačku po dlhom nabíjaní, pravdepodobne ste si všimli, že je na dotyk horúca. Je to v podstate výsledok toho, že sa batérie vkladajú do čoraz menších priestorov, ktoré uľahčujú náš život na cestách.

Elektronické zariadenia ako váš smartfón a notebook majú tendenciu sa prehrievať, takže ak zostanú na nesprávnom mieste, napríklad na vašej posteli, toto teplo by mohlo spôsobiť požiar. Niektoré rýchle opravy zahŕňajú úpravu nastavení napájania, čistenie vetracích otvorov zariadenia alebo použitie chladiacej podložky notebooku.

11. Vane a bazény

Každý rok sa utopí v priemere 279 detí mladších ako päť rokov, uvádza správa PoolSafely.gov. Vane a bazény sú kvôli svojej veľkosti prvoradým cieľom, keď sú deti bez dozoru. Utopenie má za následok poškodenie dýchacích ciest v dôsledku preplnenia pľúc alebo dokonca smrť.

Národná aliancia pre prevenciu utopenia odporúča, aby všetky rodiny používali ochranné kryty na bazén. Vrátane alarmov a vysokých zámkov na dverách, ktorými sa vstupuje do oblasti bazénu, oplotenie bazéna oddeľujúce bazén od všetkých prístupových dverí.

Aj vane vedia byť mimoriadne nebezpečným miestom, určite sa oplatí investovať do podložky na kúpanie, ktorú dáte na spodok vane, aby sa dieťa nešmyklo. Vždy buďte pri kúpaní s dieťaťom, môže sa utopiť aj v plytkej, 20-centimetrovej vode. Ďalšie nebezpečenstvo môže nastať pri manipulovaní s vodou, nedávno bol medializovaný strašný prípad, kedy staršie dieťa obarilo horúcou vodou mladšieho súrodenca.

foto: pixabay.com

www.cheatsheet.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár