Začnite písať

RODIČOVSTVO

Ako zabiť zlého draka alebo ako ochrániť dieťa?

Moja priateľka Danka je šťastná babička. Nečakane mladá a agilná. Keď jej syn okrem čerstvého diplomu doniesol domov aj frajerku s bábätkom na ceste, nemala žiadne námietky. Práve naopak. Nadšene pomáhala kde mohla, lebo predsa mladí…

Teraz sedíme spolu pri fľaške vína a ona rozpačito krúti pohárom. Opatrne hľadá slová:
„Predstav si, tá moja nevesta doniesla od kamaráta z Butánu divný červený náramok pre malého. Vraj je to spoľahlivá obrana proti čiernej energii.“
Trošku ironicky ju podpichnem:
„A čo materinská láska?! Tá nestačí ? Veď si hovorila, že pravidelne medituje na podporu jej ochrannej sily?“
Ťažko vzdychne. „Ja neviem, asi nemám na tie veci bunky. Mňa tak akurát babka občas popľula, vraj nech všetko zlé ide z cesty! Viac nebolo treba.“

Ďalšia debata je trochu smutná. Predstava, že jej jediný vnúčik strávi detstvo spolu s magickými čarami ju vôbec netešila. No zároveň dobre chápala nevestu. Veď, kto by dokázal ignorovať všetky tie zázračné rady a zaklínadlá, ktoré všade ponúkajú, ako zaručený liek proti zákernému svetu. Predsa každá mama hľadá ten najlepší spôsob, ako ochrániť vlastné dieťa!

Silná viera rodičov a materializmus novej generácie

Cestou domov zamyslene spomínam na starých rodičov. V duchu vidím ich oči plné pokory pred krížom. Zrobené ruky zapletené v ruženci. Tiché modlitby, ktoré pomáhali prežiť, v čase, keď sily ubúdali. Mali v sebe prirodzenú vieru, že niekto tam hore, stojí pri nich.

foto: pixabay.com

Naša generácia chcela byť tak veľmi iná. Materialistická až na koreň, s červenou hviezdou pod zadkom. Magické sily, akoby stratili nárok. Ale život nás dobehol a my sme bezmocne pozerali na krutosť a nenávisť v čistej podobe. Sami a opustení. Žiadna naoko vznešená politická idea nám nepomáhala.

Raz darmo, zlo je tu stále prítomné. Pláva časom, v neuveriteľne pestrých podobách, natrvalo zakódované v ľudskom osude. Nikto nikdy nenájde spôsob ako ho vykoreniť a zničiť. Jeho semeno je zasiate v každom ľudskom srdci a zbytočné obavy mu pomáhajú vyklíčiť do netušenej podoby.

O čom boli rozprávky?

Staré rozprávky plné mocných príšer a drakov s desiatimi hlavami nám to nemilosrdne pripomínajú. Jednu odsekneš, druhá znovu narastie. Presne, ako v živote. Jednu katastrofu ako tak prežiješ, druhá čaká za rohom. No keď je naozaj ťažko, vždy sa v nich nájde mládenec s čistým srdcom. Často ten, na ktorého, ako sa hovorí, by nikto ani deravý groš nestavil. Statočne bojuje a za preukázanú odvahu sa mu pomoci dostane.
V podobe čarov, bleskov a dobrých víl. Nakoniec vyhrá krutý boj. A svet si zas, síce na chvíľu, ale predsa vydýchne.

Prečítajte si aj článok 9 chýb vo výchove, ktorých sa ako rodičia dopúšťame

Ako sa chrániť v súčasnosti?

Možno práve to je návod, ako naozaj ochrániť seba a svoje deti pred temnými silami. Ťažký, ale pravdivý. Amulety, zázračné bylinky, meditácie nestačia. Podstatná je naša vlastná odvaha, vyzvať zlo v nás, často skryté v maske strachu, na nemilosrdný večný súboj. Každý deň, zas a znovu, zabojovať o svoje lepšie ja, a dávať prednosť dobrému. Až potom, keď to dokážeme, bude tá večná sila medzi nebom a zemou na našej strane.

Katarína Gregorová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár