Začnite písať

AKČNÉ TIPY CHOROBY

Slávka Gáborová: Najdôležitejším prvkom v prevencii je práve žena

Preventívne prehliadky. Mnoho žien sa tomuto termínu radšej vyhýba. Pri záplave povinností, ktoré máme s našimi ratolesťami, častokrát zabúdame riešiť vlastné zdravie. Zhovárali sme sa s hovorkyňou Všeobecnej zdravotnej poisťovne, Slávkou Gáborovou.

1. V tomto roku sa venujete intenzívne téme prevencia. Čo všetko je v rámci prevencie pre ženu naozaj dôležite?

Rok 2019 sa považuje za rok prevencie. Podľa čísiel, ktoré máme dostupné, je najdôležitejší prvkom v prevencii práve žena. Ako matka totiž manažuje a koordinuje zdravie celej detí, čiže nielen detí, ale aj manžela. V rámci podpory tohto faktu sme vytvorili v mobilnej aplikácii práve možnosť pridania detí, aby mohli mať ich zdravie pod kontrolou.

2. Vaši poistenci u vás môžu za preventívnu prehliadku vyhrať až 8 hodnotných zájazdov podľa vlastného výberu. Tomu sa už hovorí motivácia! Poviete nám k tomu bližšie informácie?

Sme presvedčení, že prevencia je základ, pretože včasné odhalenie chorôb vedie nielen k úspešnému vyliečeniu, ale aj k šetreniu finančných prostriedkov na liečbu. Preto sa snažíme ľudí presvedčiť, že každé euro investované do prevencie sa im niekoľkonásobne vráti.

Ročne takto motivujeme takmer 50 000 ľudí, ktorí urobia pre seba niečo navyše a preventívnu prehliadku absolvujú. Takto urobia niečo pre svoje zdravie hneď dvakrát. Dovolenka za 2000 eur podľa vlastného výberu môže byť splnením sna. A samotný fakt, že si človek vyvetrá hlavu od bežných problémov a príjemne zrelaxuje, vo veľkom prispeje k zlepšeniu jeho zdravotného stavu.

Prečítajte si aj prieskum, kam sa chystajú mamičky po skončení rodičovskej dovolenky

3. Ktoré vyšetrenia môže človek absolvovať v rámci všeobecného zdravotného poistenia?

Význam preventívnej prehliadky spočíva práve v tom, že sa včas dozvieme pravdu o svojom zdravotnom stave. Teda ešte v čase, keď nepociťujeme žiadne zdravotné problémy, ktoré by si vyžadovali návštevu lekára. Dodržiavanie pravidelnosti preventívnych prehliadok je preto veľmi dôležité.

Zo zákona má každý občan Slovenskej republiky právo na preventívnu prehliadku u všeobecného lekára pre deti a dorast, resp. všeobecného lekára pre dospelých, stomatológa, gynekológa, urológa a gastroenterológa. V priemere ich však využíva len okolo 25% ľudí.

4. Ktoré by ste odporúčali vy extra? Aký ponúkate nadštandard?

Jedným z najväčších benefitov, ktoré máme je práve naša mobilná aplikácia. Je to také „zdravie vo vrecku“. Okrem kompletného zoznamu vyšetrení na ktoré máte nárok vám ich aj pripomenie, prípadne dokáže pomôcť s výberom lekára. V rámci rodiny si viete zozdieľať recepty, alebo nájsť lacnejšiu alternatívu lieku. A okrem svojho zdravia máte pod palcom aj zdravie svojich detí, takže vás nič neprekvapí.

5. Na čo sa návštevníci môžu tešiť na podujatí PRE ZDRAVIE ŽENY v Košiciach? Čo všetko sa vďaka vyšetreniam a testom dozvedia?

Čas, ktorý u nás investujete do svojho zdravia sa vám naozaj veľmi vyplatí. Pre návštevníkov sme pripravili pestrý program, ktorý zabezpečujú odborníci, Pracujú s kvalitnými prístrojmi, takže sa na výsledky meraní môžete naozaj spoľahnúť.

Zároveň poskytnú návštevníkom rady, ako postupovať ďalej v prípade nie celkom priaznivých hodnôt pri meraní. Okrem toho máme pre každého návštevníka pozornosti a darčeky, ktoré mu určite pomôžu pri starostlivosti o jeho zdravie.

Na čo sa dámy môžu na konferencii Pre zdravie ženy v Košiciach tešiť?

Všeobecná zdravotná poisťovňa bude ponúkať tieto aktivity:

1. Analýza tela prístojom IN BODY – tento prístroj meria percentuálny pomer svalov, tukov, vody v organizme, segmentové rozloženie svalov a tukov, viscerálny tuk, hodnota bazálneho metabolizmu,
2. Meranie celkového cholesterolu – meranie hodnoty tuku v krvi diagnostickým prístrojom a prúžkami,
3. Spirometria – funkčné vyšetrenie pľúc – vďaka tomuto vyšetreniu zistíte aktuálny stav a funkcie dýchacích ciest
4. Prevencia rakoviny hrubého čreva a konečníka – edukácia, test na okultné krvácanie
5. Prevencia rakoviny prsníkov – edukácia – samovyšetrenie prsníkov

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár