Začnite písať

AKČNÉ TIPY

Zuzana Gabonová: Bábätko potrebuje potravu, teplo a lásku a všetky naraz mu ich dáva dojčenie

Počuli ste už o šperkoch z materského mlieka? Tento unikátny nápad vznikol u mamičky dvoch detí, Zuzky Gabonovej, ktorá sa s nami podelila o to, ako k nemu prišla.

Každá žena prežíva obdobie tehotenstva a dojčenia inak. Ja sama som si pri svojich deťoch zažila úplne odlišné tehotenstvá a pôrody. Prvé tehotenstvo ma zastihlo ako mladú študentku, ktorá sa však na dieťatko nevedela dočkať.

Porodila som prirodzene štvorkilového valibuka. Druhé tehotenstvo žiaľ nebolo úspešné, no napokon som sa dočkala a otehotnela som znova. Dievčatko, ktoré som nosila pod srdcom, sa narodilo neočakávane, predčasne a veľmi veľmi maličké. Práve v tom období som si uvedomila, aké zázračné vlastnosti materské mlieko má.

Maličké bábätko v inkubátore rástlo, napredovalo a robilo nám obrovskú radosť. V tom čase som pociťovala viac než inokedy, že by som chcela tieto momenty zhmotniť. Nechcela som zabudnúť na to, aké pokroky moja dcérka vďaka Bohu a jeho vynálezu – materskému mlieku robila.

Ako vznikli šperky z materského mlieka

Rozhodla som sa teda vyrábať šperky z materského mlieka. Prvé pokusy boli neúspešné a trvalo dlho, kým som ten pravý recept na ich výrobu objavila. Najprv som vyrobila perlu pre seba, no moje kamarátky z nej boli očarené. Neskôr som vyrábala šperky aj pre nich. Keďže tieto šperky chcelo vlastniť čoraz viac mamičiek, rozhodla som sa založiť si živnosť a ponúkať tieto šperky všetkým mamičkám na Slovensku.

Vyrábam šperky rôznych veľkostí, tvarov či farieb. Je možné do nich zaliať vlásky, text, látku, kvety, čokoľvek. Osádzam ich do chirurgickej ocele, striebra, medených ručne vyrábaných šperkov, či zlata. Práve preto vznikol aj názov – Mlieko nad zlato – novonarodené bábätko potrebuje len tri veci – potravu, teplo a lásku. Všetky tri mu bezvýhradne poskytuje dojčenie.

Šperky vytvárajú príbeh

Šperky z materského mlieka sú živé, vytvárajú príbeh, ktorý sa postupne mení. Presne tak, ako sa mení vzťah rodiča k dieťaťu. Časom vníma matka svoje dieťa a dojčenie inak a tým pádom mení aj význam šperku. Nechcem, aby sa zo šperku stala modla, ktorá vytvorí navždy pevné puto medzi matkou a dieťaťom, tak ako to je, keď je maličké.

Deti sme dostali do daru, aby sme ich vychovali a pripravili na samostatný život. S rokmi meníme svoj postoj, potreby a aj príbeh a význam šperku.

Mojou snahou je, aby tieto šperky boli odmenou pre matky. Odmenou za všetko, čo pre svoje deti v tehotenstve, pri pôrode a pri výchove robia. Obetujú svoje pohodlie, postavu, zvyky a mnoho viac, aby naplnili potreby svojho dieťaťa. Chcela by som, aby sa stali unikátnou spomienkou na obdobie dojčenia a prekrásnou ozdobou pre každú matku.

Každá pozitívna správa, každá recenzia a radosť mamičiek z týchto šperkov mi dáva krídla. Dáva mi nekonečnú chuť a elán do ďalšej práce, aby raz mohla takýto šperk vlastniť každá mamička.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár