Začnite písať

AKČNÉ TIPY RECEPTY ZDRAVIE

Ako si pripravíte najlepší slepačí vývar?

Moj ocko mi odmalička opakuje: „Polievka je gurnt a mäso len špunt“. To je naša domáca mantra. Kráľovnou všetkých polievok je pre mňa slepačia. Občas z nej žijeme doslova celý týždeň. Vývar je možné následne využiť na všakovaké ďalšie spôsoby.

Najlepší slepačí vývar urobíte zo sliepočky

Ako inak. Sliepočku si naporcujete na menšie kúsky. Nebojte sa ponechať kožu, vývar bude silnejší, polievka bude „mať oči“. Mäso zalejeme studenou vodou, tak, aby chuť mäsa ostala vo vývare. Ak by ste ju dali do horúcej vody, nemala by tak výraznú chuť. Mäso dáme variť na veľmi miernom ohni. Pridáme celú cibuľu, ideálne ju necháme aj v žltej šupke. Ja pridávam aj cesnak (2 – 3 strúčiky), soľ, celé čierne korenie, nové korenie. Možno netradične, ale zvyknem pridať aj trošku kari a kurkumu. (Ideálne nastrúhať čerstvý koreň) a nechať úplne pomaličky variť.


Čo všetko k tomu potrebujete?

So spísaním receptov mám stále problém, pretože varím vždy z toho, čo mi špajza ponúkne. Pri slepačom vývare je ale predsa dobré dodržať suroviny a tiež množstvá. Keď pridáte viac mrkvi, vývar bude sladší. Zabudnete na zeler? Bude vám tam niečo podstatné chýbať.

Potrebné suroviny:

1 ks sliepka
4 ks mrkvi podľa veľkosti
1 ks kaleráb
3 ks petržlen
1 ks zeler (ak je veľký použijem polovicu)
1 ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
celé čierne korenie
nové korenie
2 ks bobkový list

Kedy pridať koreňovú zeleninu?
Koreňovú zeleninu pridávame až pred koncom na 7 – 10 minút, aby nestratila na hodnotách a ostala trošku chrumkavá.
Pridávame aj karfiol / brokolicu podľa chuti.
Extra tipy na najlepší slepačí vývar

  1. TIP: Zeleninu nakrájať na drobno, aby sa zjedlo všetko.
  2. TIP: Ak máte malinké petržleny/ mrkvy je skvelé ich len ošúchať čistou drátenkou, aby vám z nich ostalo čo najviac.
  3. TIP: Koreňovú zeleninu, najmä z vňaťou nechávam chvíľu namočenú vo vode, aby sa poriadne očistili od hliny.
  4. TIP: Nebojte sa čiernej alebo žltej mrkvi. Vývar sa vám trošku zafarbí, pre deti sú farby zábava.
  5. TIP: Je dobré nechať cca 1,5 cm z vňate, je v nej najviac vitamínov.
  6. TIP na netradičný vývar: Nebojte sa experimentovať – Ak chcete obzvláštniť vývar, pridajte doň zopár húb – napríklad na malinké kúsky nakrájané kuriatka. Vývar zrazu naberie úplne nový rozmer.
  7. TIP: Chcete alternovať cestovinu? Pridajte namiesto nej chrumkavé klíčky bohaté na vitamín C.
    Do vývaru nedávam, ani všeobecne nevyužívam cestovinu, preto nakrájam následne zeleninu čo najdrobnejšie. Napriek tomu v nej lyžica stojí:-)

Na čo všetko následne využijem vývar?

Úprimne, na všetko, čo varím nasledujúce dni. Vývar je základ mojej kuchyne. Zvyčajne je základom nedelnajšieho obeda a následne ním zalievam/ mixujem každú ďalšiu polievku, všetky omáčky, strukoviny, cestoviny, ryžu. Občas mixujem aj zeleninu a zakaždým vznikne niečo nové zaujímavé.

Vývar – ideálny základ detského príkrmu

Aktuálne pri varení nepridávam ani soľ, pretože z polievky rovno odoberám pre drobca a následne primiešaním a zmixovaním mäsa, zeleniny či akejkoľvek obilniny vzniká hodnotný príkrm.

Pre lenivé kuchárky

Lenivé pravdaže len v dobrom a praktickom myslení. Nie každý deň je nedeľa a chce sa nám variť. Naporcujte si polievku do sklenených pohárov ešte za horúca a uskladnite v mrazničke na horšie časy. Šikovný výmysel pre drobcov a tvorbu príkrmov je aj zamrazenie čistej polievky do ľadových kociek, z ktorých následne len vylúpnete potrebnú detskú porciu.

Máte tiež vychytávky alebo tajný tip, ako uvariť ten najlepší slepačí vývar? Pridajte nám ich do komentára.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár