Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Elena Varšaviková: Je pre mňa veľká česť, že som mohla namaľovať obraz do Paláca mieru v Haagu

Elena Varšaviková vyhrala v súťaži Čo dokáže mama prvé miesto za najkrajší handmade výrobok maminy. Je maminou troch detí a okrem folklóru miluje svoje zvieratká.

Kedy ste začali venovať maľovaniu?

Kresliť som začala ako 13-ročná a k maľovaniu som sa dostala pred siedmimi rokmi.

Ako vyzerali vaše prvé maľby? V čom sú iné tie súčasné?

Moje prvé maľované obrazy boli insitné, to znamená že boli neškolené, maľovala som ich ako som to cítila. Bola to príroda, či žena v podobe prírody. Teraz maľujem realistické portrétne a figurálne maľby.

Maľovanie je vaša hlavná náplň, alebo záľuba? Venujete ešte niečomu inému?

Snažím sa maľovaním “preraziť“, ale je to ťažké, ale každým rokom sa to zlepšuje. Milujem aj zvieratá, takže doma ich máme hojne.

Nedávno ste vyhrali v súťaži Čo dokáže mama o najkrajší výrobok mamy. Prekvapilo vás to?

Tak to ma veľmi prekvapilo. Bola to náhoda, prišiel mi mail zúčastniť sa tejto súťaže a ja som vedela, že keby bola nejaká súťaž, tak by som do nej poslala obraz SÚČASNÁ MINULOSŤ. Asi to tak malo byť.

Je to portrét mladej ženy v kroji, čo alebo kto vás inšpiroval?

Inšpirovala ma naša kultúra a originalita. Naše kroje sú tak odlišné, folklór tak spontánny, že mi nedalo namaľovať tento obraz.

Skúšali ste uspieť v minulosti aj v iných súťažiach?

Samozrejme, to skúša asi každý. Pravidelne sa zúčastňujem súťaže Výtvarné spektrum a skúšala som aj v zahraničí.

Máte tri deti, ako sa vám darí zosúladiť svoju prácu a rodinu?

Keď boli detičky maličké, tak som maľovala, keď poobede spinkali. A teraz, keď sú školáci, mám celé doobedie na maľovanie. Keď mám toho veľa, tak aj poobede maľujem.

Čo považujete pri výchove za najťažšie?

Najťažšia je asi puberta :-D. Treba znova deťom stanoviť, kde sú hranice, a čo je dôležité v živote a čo nie.

Ako vyzerá váš bežný deň?

Ráno vstať ísť s deťmi do školy, dať papať všetkým zvieratkám vonku. Potom hodím niečo do pračky a idem maľovať. Na obed idem znova po deti, čaká nás obed, domáce úlohy. Potom niečo robím ako napr. varím, pečiem, či spravím nákup. Večer sa povenujem zvieratkám, čo máme doma, morčiatkám a papagájovi, to je taký môj druhý relax. Večera, zakúrim v peci, čo ma tiež baví. A večer si pozriem s manželom dobrý film. A ideme spať. Toto je taký bežný zimný deň.

Čo považujete za svoj najväčší úspech?

Úspechom je pre mňa to, že mám milovanú rodinu, zvieratká a ešte k tomu môžem aj maľovať. Ale ak myslíte v maľovaní, tak asi výhra v tejto súťaži, a že som mohla namaľovať obraz do Paláca mieru v Haagu v Holandsku, je to pre mňa veľká česť. Ale dúfam že tie najväčšie úspechy ma ešte len čakajú (úsmev).

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Moje plány sú, maľovať obrazy pre ľudí, aby som ich mohla potešiť. A vystavovať, či už tu na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár