Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE

Petra Siažiková: Ako som napísala knihu

Keď sa tak pozerám na foto z detstva, vidím, že sa ani tak veľa nezmenilo. Širáky nosím stále a stále si aj čmáram do zošita. Vždy som mala rada písanie. Písať som vedela ešte pred prvou triedou. Z tvorivých aktivít je písanie najjednoduchšia a najmenej finančne nákladná forma sebavyjadrenia.

Vo veľkej skrini mám desiatky zošitov so svojimi básňami, denníkmi a inými prozaickými útvarmi.
Už veľmi dávno som túžila napísať knihu. Potrebovala som však impulz a ruku, ktorá by ma sprevádzala na tejto ceste.

Volám sa Petra Siažiková. MačkoVtáky sú mojou prvou knihou. Ako som sa dostala do tejto úlohy?
Začiatkom minulého roka som sa prihlásila na kurzy písania. Vždy sa je v čom zdokonaľovať. A odvtedy sa mi zmenil život. K lepšiemu.

Námety na knihu som nosila v hlave alebo som ich mala rozpísané v tej hŕbe zošitov. Začala som súčasne písať kriminálku a detskú knihu. Dosť rozporuplné, pravda? Ja stále hovorím, že každý má svoju svetlú, ale i temnú stránku. Kriminálku píšem ďalej. Bude to veľmi ponuré dielo s depresívnymi básňami, textami piesní a mojimi obrazmi. Jej posolstvo bude zahŕňať tému ochrany duševného zdravia.

Detská kniha je už napísaná. Hovorí o láske k zvieratám a ochrane prírody. Je nežným pohladením pre dušu a poučným sprievodcom v ríši zvierat a ich ochrany. Chýbajú však posledné kroky, aby sa naplnil cieľ a tým je vydanie knihy. Potrebujem vašu pomoc, pretože som sa rozhodla knihu vydať bez vydavateľstva. To ale vôbec neznehodnocuje moje dielo, na ktorom sa podieľali aj iní ľudia, ktorí mi pomáhali.

Na kurzoch písania som spoznala Soňu Borušovičovú, ktorá láskavo-kritickým očkom hodnotila môj rukopis a pomocou jej vedenia je detská kniha už napísaná.

Každá kniha potrebuje ilustrácie, preto mi do života prišla Sylvia Pabst. Jej realistické maľby podčiarkli poučný charakter knihy.

MačkoVtáky sú prijateľné pre detského čitateľa na prvom stupni základnej školy. Kniha má výchovný charakter nielen z hľadiska ochrany prírody, ale i života ako takého.

Všetko ale čosi stojí. Čo potrebujem od vás je to, aby ste mi prispeli hoci aj malou čiastkou na tlač knihy, grafiku, ilustrácie… Už teraz si môžete objednať knihu MačkoVtáky, ktorá vyjde na jar. Môžete si objednať aj darčeky. Darčeky sú v podobe omaľovánky podľa realistických malieb a pexesa zvieracích hrdinov z knihy.

Podporte tento krásny projekt v Starlabe!

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár