Začnite písať

RECEPTY ZDRAVIE

Najlepší cícerový prívarok – ako na to?

Cícer je u nás doma varený pečený. Ide o nutrične super bohatú potravinu, vďaka ktorej môžete mať istotu, že vaše deti dostanú potrebnú dávku vlákniny, bielkovin i sacharidov. 

Cícer dokáže neskutočne zasýtiť. Vedeli ste o tom, že napomáha paradoxne aj pri znižovaní telesnej hmotnosti?

Jedna dávka prívarku vás príjemne zasýti až do večere. Zároveň nepotrebujete pripravovať dve jedlá, prívarok úplne stačí. Okrem spomenutého obsahuje cícer dôležitú zložku mangán a selén. Zmierňuje akné a pôsobí tiež ako prirodzený antioxidant. Doplníte si ním rovnako zinok a meď. Jeho príjem vďaka obsahu spomenutej vlákniny podporuje aj trávenie. 

Čo potrebujeme k cícerovému prívarku?

  • cícer
  • cesnak je základ
  • olivový olej
  • morská soľ
  • vegeta bez glutamanu
  • korenie podľa chuti (my pridávame aj kurkumu)
  • smotana (nemusí byť)
  • voda
  • cibuľa (nemusí byť)

Ako na cícerový prívarok?

Balenie cíceru si necháme cez noc namočené vo vode, vodu príp. dolievame. Ráno ho nasypeme do hrnca a uvaríme domäkka. Časť cíceru oddelíme a dáme na extra panvicu spolu s kurkumou/červenou paprikou a soľou trošku opražiť do chrumkava. Z toho potom robíme ozdobu pri podávaní, alebo využijeme večer ako pochúťku namiesto chipsov.

Do cíceru v hrnci, ktorý najprv mierne orestujeme na olivovom oleji, pridávame postupne prevarenú vodu, korenie, soľ, vegetu podľa chuti. Cesnak, prip. aj cibuľku si môžeme orestovať vedľa na panvici, ale pre úsporu a rýchlosť času úplne stačí pretlačiť/popučiť cesnak priamo do hrnca. Po uvarení cícer rozmixujeme na hladkú kašu, príp. podľa preferencie (niekto má radšej hrudkovitú konzistenciu.

Prečítajte si aj recept na výborné rizoto ako z Talianska

Zahustenie: Pri využití celého balenia cíceru bude prívarok zaručene hustý. Ak však preferujete zjemniť chuť smotanou, pridajte ju. Alebo v nej rozmiešajte aj za lyžicu múky a zahustite tak ešte prívarok, budete ho mať aj na tri dni:)

Ozdoba: Na obrázku je vajíčko uvarené na tvrdo, ktoré nikdy doma nesklame a jemne orestovaná parmská šunka. Ozdobiť však môžete čímkoľvek. Ja zvyknem využívať aj zmes semien (slnečnica/ tekvica/sézam), ktoré vopred orestujem na olivovom oleji a sú príjemne teplé a chrumkavé. Prívarku neublíži ani poctivá klobáska, či iný kúsok mäsa. Rátajte však s tým, že na obed vám takáto porcia vynahradí polievku i druhé jedlo.

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár