Najlepší cícerový prívarok – ako na to?
Share

Cícer je u nás doma varený pečený. Ide o nutrične super bohatú potravinu, vďaka ktorej môžete mať istotu, že vaše deti dostanú potrebnú dávku vlákniny, bielkovin i sacharidov.
Cícer dokáže neskutočne zasýtiť. Vedeli ste o tom, že napomáha paradoxne aj pri znižovaní telesnej hmotnosti?
PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku
Jedna dávka prívarku vás príjemne zasýti až do večere. Zároveň nepotrebujete pripravovať dve jedlá, prívarok úplne stačí. Okrem spomenutého obsahuje cícer dôležitú zložku mangán a selén. Zmierňuje akné a pôsobí tiež ako prirodzený antioxidant. Doplníte si ním rovnako zinok a meď. Jeho príjem vďaka obsahu spomenutej vlákniny podporuje aj trávenie.
Čo potrebujeme k cícerovému prívarku?
- cícer
- cesnak je základ
- olivový olej
- morská soľ
- vegeta bez glutamanu
- korenie podľa chuti (my pridávame aj kurkumu)
- smotana (nemusí byť)
- voda
- cibuľa (nemusí byť)
Ako na cícerový prívarok?
Balenie cíceru si necháme cez noc namočené vo vode, vodu príp. dolievame. Ráno ho nasypeme do hrnca a uvaríme domäkka. Časť cíceru oddelíme a dáme na extra panvicu spolu s kurkumou/červenou paprikou a soľou trošku opražiť do chrumkava. Z toho potom robíme ozdobu pri podávaní, alebo využijeme večer ako pochúťku namiesto chipsov.
Do cíceru v hrnci, ktorý najprv mierne orestujeme na olivovom oleji, pridávame postupne prevarenú vodu, korenie, soľ, vegetu podľa chuti. Cesnak, prip. aj cibuľku si môžeme orestovať vedľa na panvici, ale pre úsporu a rýchlosť času úplne stačí pretlačiť/popučiť cesnak priamo do hrnca. Po uvarení cícer rozmixujeme na hladkú kašu, príp. podľa preferencie (niekto má radšej hrudkovitú konzistenciu.
Prečítajte si aj recept na výborné rizoto ako z Talianska
Zahustenie: Pri využití celého balenia cíceru bude prívarok zaručene hustý. Ak však preferujete zjemniť chuť smotanou, pridajte ju. Alebo v nej rozmiešajte aj za lyžicu múky a zahustite tak ešte prívarok, budete ho mať aj na tri dni:)
Ozdoba: Na obrázku je vajíčko uvarené na tvrdo, ktoré nikdy doma nesklame a jemne orestovaná parmská šunka. Ozdobiť však môžete čímkoľvek. Ja zvyknem využívať aj zmes semien (slnečnica/ tekvica/sézam), ktoré vopred orestujem na olivovom oleji a sú príjemne teplé a chrumkavé. Prívarku neublíži ani poctivá klobáska, či iný kúsok mäsa. Rátajte však s tým, že na obed vám takáto porcia vynahradí polievku i druhé jedlo.