Začnite písať

Uncategorized

Všetky materské a základné školy budú zatvorené!

Nové dva prípady

V piatok minulý týždeň boli potvrdené prvé prípady ochorenia COVID-19. Od včera sú potvrdené ďalšie 2 prípady. Jednou z nich je vodička električky Dopravného podniku. Všetci kolegovia, s ktorými prišla do kontaktu, sú preventívne v karanténe, vozidlá boli vydezinfikované. Druhým potvrdeným prípadom je učiteľka z materskej školy v Ružinove. Mestská časť túto škôlku zatvorila a informovala rodičov o ďalšom postupe.

Prečítajte si aj článok o detskom vnímaní rodičovskej lásky

Fáza spomaľovania šírenia vírusu

Opatrenia, ktoré sa prijali, sa sústredili v prvom rade na ochranu seniorov, odolnosť kľúčových služieb, spomalenie šírenia vírusu, koordináciu s mestskými časťami najmä v oblasti školstva a verejných podujatí a na transparentné informovanie obyvateliek a obyvateľov.

Štatistiky z viacerých krajín v Európe jasne ukazujú, že po prvých potvrdených prípadoch nasleduje rýchly nárast ďalších. Napriek preventívnym opatreniam sa nemôžeme spoliehať, že podobný vývoj nenastane aj na Slovensku, prípadne priamo v Bratislave.

foto: Magistrát hlavného mesta

Opatrenia na zníženie rizika šírenia nákazy:

  • minulý týždeň sa zrušili verejné podujatia organizované mestom, kde sa očakáva väčší počet účastníkov a odporučilo sme iným organizátorom, aby zvážili zrušenie svojich podujatí;
  • dezinfikovali sa všetky vozidlá MHD a na vozidlách sa automaticky otvárajú všetky dvere na zastávkach;
  • zrušili sa návštevy v zariadeniach pre seniorov, keďže práve seniori sú najzraniteľnejšou skupinou z pohľadu komplikácií pri nakazení novým koronavírusom;
  • zatvorili sa kultúrne inštitúcie – mestská galéria, múzeum, knižnica;
  • vydal sa pokyn na zatvorenie našich športových zariadení v správe STaRZ;
  • vydal sa pokyn na zatvorenie ZOO;
  • prijali sa opatrenia na zníženie priameho kontaktu medzi zamestnancami v klientskom centre a na Oddelení miestnych dani, poplatkov a licencií a klientmi;
  • vláda zakázala návštevy v zdravotníckych zariadeniach, pozastavila odlety a prílety z Talianska a zaviedla kontroly na hraničných priechodoch do Bratislavy.

Bratislavský samosprávny kraj sa rozhodol prerušiť vyučovanie na všetkých stredných školách, ktorých je zriaďovateľom. Dôvodom pre tento krok je prítomnosť žiakov na viacerých stredných školách z Malackého okresu, kde už prítomnosť nového koronavírusu bola potvrdená.

Postup aj pre základné a materské školy

Od zajtra (teda od utorka 10.3.2020) bude v materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestských častí preventívne prerušené vyučovanie na dobu 5 dní.

Rovnako budú zatvorené aj centrá voľného času a základné umelecké školy v našej zriaďovateľskej pôsobnosti.

„Rozumieme, že rodičom detí toto rozhodnutie spôsobí problémy. Opatrenia na spomalenie šírenia vírusu majú na našu spoločnosť rozsiahle dopady. Chápeme, že plošné zatvorenie všetkých základných a materských škôl znamená, že rodičia si musia zabezpečiť starostlivosť o svoje deti. V situácii, keď na Slovensku máme potvrdený relatívne malý počet nakazených, sa môžu niektoré opatrenia javiť drasticky. Šírenie tohto vírusu ale musíme spoločne spomaliť. A musíme to robiť zodpovedne voči dopadom na každodenné životy ľudí,“ uviedol primátor hlavného mesta SR Bratislavy, Matúš Vallo.

Odporúčania odborníkov sú jasné:

  • Pravidelne si umývať alebo dezinfikovať ruky.
  • Nepodávať si ruky (v tejto situácii to, naozaj, nebude neslušné).
  • Ak máte príznaky, vyhnúť sa verejným akciám a verejnosti všeobecne, snažiť sa zostať v domácej izolácii a kontaktovať lekára telefonicky.
  • Správať sa obzvlášť zodpovedne voči seniorom.
  • Riadiť sa informáciami a pokynmi z oficiálnych zdrojov.

zdroj: bratislava.sk

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár