NAČÍTAVAM

Začnite písať

AKČNÉ TIPY INŠPIRÁCIE MAGAZÍN RECEPTY

Chrumkavá domáca pizza, ktorá vás prenesie do Talianska

Martina Novotná
Share
chrumkavá pizza

Domáca pizza nesmie na zozname obľúbených receptoch chýbať ani u nás doma. Ako si však vykúzliť to pravé, churmkavé pizzové cesto bez poriadnej pece, v ktorej by sa upieklo za pár minút?

Keď pečieme pizzu nemyslíme tým “pizzový koláč”, ale pravú, chrumkavú, tenulinkú pizzu, ktorej sa človek nevie dojesť až kým nie je plech úplne prázdny. Pizza je predsa základ daždivého dňa. Keď pečieme pizzu, vždy urobíme minimálne dve, alebo rovno tri, pretože prvý pekáč zjeme ihneď po upečení.

PODPORTE združenie Akčné ženy a podnikanie žien na Slovensku



Pridávam ingrediencie na dva plechy:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1/2 čerstvého droždia
  • ½ PL trstinového cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 ml vlažnej vody

Ako si upiecť domácu pizzu

Na cesto mám veľkú plastovú misu. Zmiešam si v nej najprv vlažnú vodu (dôležitá je teplota), s čerstvým príp. sušeným droždím a cukrom. Posypeme na vrch trošku múky a necháme prikryté utierkou na teplom mieste cca 10 – 20 min. kým nezačnú bublinky.

V druhej mise si pripravíme cesto – múku, olivový olej, soľ a následne pridáme aj kvások. Ja cesto miesim ručne, ale je určite skvelé použiť mixér. Podstatné je, že miesime dovtedy, kým sa cesto pekne neodliepa od misky. Počas miesenia teda pridávame vodu/ múku podľa potreby. Následne vytvoríme bochníček, posypeme múkou a prekryjeme. Opäť necháme na teplom mieste odstáť zruba polhodinku. Medzičasom kontrolujeme, či nám náhodou nekypí z misky:)

Po zhruba polhodinke nám narastie krásny bochník. Rozdelíme si ho podľa potreby na 2 – 3 časti, z každého kúska následne opäť vyformujeme bochník, poprášime múkou a necháme zopár minút ešte dozrieť pod utierkou.

Prečítajte si aj recept na chutné a vláčne rizoto

Ingrediencie na cesto

  • olivy
  • paradajky
  • šampióny
  • šunka/saláma/slaninka
  • syr
  • paradajková omáčka
  • pizza korenie
  • kukurica, vajíčka prip. čokoľvek iné. Fantázii sa medze nekladú

Bochníky cesta potom vyvaľkáme a vytvarujeme do tvaru kruhu. U nás doma valčekom a Vili si sám cesto vyťahuje. Následne položíme na vymastený plech alebo papier na pečenie. Cesto sa snažíme vyvaľkať čo najtenšie, pritom sa ale nesmie roztrhnúť.

Keď je vaša domáca pizza na plechu, potrieme ho paradajkovou omáčkou, posypeme strúhaným syrom. Navrch poukladáme ingrediencie podľa fantázie. Plátky šunky, kukurica, olivy, šampióny, paradajky… Pečieme vo vopred vyhriatej rúre zhruba 10 minút na 200 – 220 stupňov. Dobrú chuť!

Tagy

3 komentáre

Zanechaj nám svoj komentár

Your email address will not be published. Required fields are marked *