Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE ROZHOVORY

Michaela Michnicová: Príroda je najlepším ihriskom

Netradičný koncept trávenia dovolenky nám predstavila Michaela Michnicová. S rodinou sa venujú karavaningu a vo Vysokých Tatrách pripravujú otvorenie vlastného campingu.

Ako sa u vás zrodil nápad na Camping vo Vysokých Tatrách?

Nápad prišiel viacmenej prirodzene, keďže karavaning naberá na obrátkach už aj na Slovensku a kempov u nás je málo. Sami sme vášnivými karavanistami a v obdobiach, kedy necestujeme, máme karavan zaparkovaný na vlastnej lúke v Tatrách. V sezóne ľudia zúfalo hľadajú miesto, kde sa zložiť, takže sme na skúšku ponúkli na prenocovanie našu lúku a nestihali sme sa čudovať, ako sa “kolegom karavanistom” u nás páčilo.

Máte tri detičky. Často trávite čas vonku v prírode?

Kempujeme v podstate celoročne. Cez týždeň si síce užívame výhody blízkeho mesta, čo sa týka škôl, práce a ostatného zázemia, ale poobedia a víkendy trávime vonku. Ak nie na výletoch, tak “u nás v kempe”. Výhodu, že sme sa narodili tak blízko krásnej prírody si uvedomujeme a užívame si to naplno. Nabíja nás energiou, ktorej nie je nikdy dosť.

Ako vyzerajú vaše dovolenky? Chodíte aj vy do iných campov?

Chodievame, samozrejme. Keď boli deti úplne malé, prihliadali sme na to, aby v kempoch bolo pre nich vyžitie aspoň vo forme ihriska. Dnes už to nie je podmienkou. Deti zapájame do všetkých aktivít vrátane umiestňovania karavanu, vybaľovania vecí a všetkých praktických záležitostí, a keďže sú traja, slovo nuda je u nás raritou. Naše cieľové destinácie vyberáme podľa počasia. Bez srandy. V horúcich dňoch vyberáme kempy pri vode a striedame ich s výletmi do hôr alebo inou turistikou, keď je chladnejšie. Máme nejaké vytipované miesta, kam nás to láka.

Dávame si záležať, aby v okolí bolo čo objavovať a predbežný plán si pripravíme už doma. Vždy sa snažíme, aby už samotná cesta do cieľovej destinácie bola pre všetkých dobrodružstvom a zastávky spájame s objavovaním nových zákutí. Za tých pár rokov máme už aj pár obľúbených kempov, do ktorých sa vraciame, ale milujeme aj objavovanie nových kempov, čerpáme inšpirácie a vychytávame “muchy” pre vlastný kempík.

Nie je to náročné campovať s tromi deťmi?

Všetko je iba o nastavení mysle. Kempovanie nie je o nič náročnejšie ako “klasická” dovolenka, pre nás skôr naopak. Kempovať sme začali, keď naše deti nosili ešte plienky, všetky mali menej ako tri roky a pili mlieko z fľaše s cumľom. V tom čase, bolo slovo dovolenka pre mňa nepredstaviteľným pojmom a myslela som si, že na našu prvú výpravu v pätici si budeme musieť ešte pár rokov počkať. Všetky moje dovolenkové plány vtedy končili na začiatku, keďže vtesnať sa do akejkoľvek hotelovej izby s tromi detskými postieľkami, dvomi kočíkmi a plnými kuframi nevyhnutostí pre tri bábätká, bolo nezrealizovateľné. A nebolo – vyriešil to karavan. Dnes sú z detí už školáci a karavaning nás chytil za srdce natoľko, že sme s ním neprestali 🙂

Máte nejaké špeciálne tipy/ triky, ktoré využívate pri balení s rodinou? 🙂

Ja som plánovací typ, takže v balení a prípravách celkovo sa vyžívam. Zapájam aj deti – za tie roky sa stali našimi cestovateľskými spojencami, podieľajú sa na plánovaní výletov, balení, a každý má aj svoju „funkciu“ v kempe. Všimla som si, že deti sa vďaka cestovaniu stávajú samostatnejšími, sebaistejšími, ale aj schopnejšími dobre reagovať na každodenné zmeny. Zaujímajú ich mapy, poznajú eŠPéZetky aút, majú svoje obľúbené hrady, bavia ich jazyky. Pre celú rodinu je cestovanie v takomto malom uzavretom priestore veľkou školou trpezlivosti a ohľaduplnosti. Jedno je ale isté – karavaning je vysoko návykový a kto k nemu raz pričuchne, ľahučko sa stane závislým.

Prečítajte si aj rozhovor s Martinou Melišíkovou o spánku bábätiek

Prevádzkujete camping pod Tatrami. Čo všetko môžu návštevnici zažiť počas campovania s deťmi? Máte návštevníkov aj počas zimného obdobia?

Hlavným benefitom kempovacej dovolenky je, že sa celá odohráva vonku, a to za každého počasia. Kempovanie je životný štýl, je to druh slobody a svoje kúzlo má nielen romantické opekanie špekáčkov pri táboráku, ale rovnako aj behanie po vonku v gumákoch keď prší. Zimné campovanie je pre naozajstných dobrodruhov, ja sama mám pred ním veľký rešpekt. Zimných návštevníkov nebolo veľa, ale pár sa ich našlo. A viete, čo? Všetko to boli rodiny s deťmi. Dokonca aj štedrý deň trávila u nás rodina s 3 detičkami. Veľmi ich obdivujem a priznávam, že na zimné kempovanie sa osobne zatiaľ stále odhodlávam.

Inšpirujete rodinky aj na vašom Instagrame. Je veľmi vzácne tráviť toľko času vonku.

Ako hovorí klasik – príroda je najlepším ihriskom.  Ku spokojnosti stačí naozaj málo a najlepšími hračkami odjakživa boli konáre, kamienky, šišky. Možno sme dnes považovaní tak trochu za čudákov, ale nám sa zdá skôr zvláštne netráviť čas vonku 🙂 Nie, naše deti nie sú úplní exoti, poznajú aj tobogány, aj tablet, ale rovnako vedia zakladať oheň, bezpečne narábať s pílkou a spoľahlivo rozoznajú základné bylinky. Nedávno sa nám stala komická príhoda, keď sme stretli našu pediatričku a deti ju nespoznali. Nerada by som to zakríkla, ale choroby sa nám vo veľkej miere vyhýbajú a tým pádom sme spokojní a zdraví aj mentálne.

Prečítajte si aj článok o tipoch na výlety

Koľko rodín/ áut sa k vám zmestí počas sezóny?

Kemping enormne naberá na popularite a kempy bývajú natlačené ľuďmi aj zvieratami a stáva sa z neho masová zábava. Neradi by sme sa pridali k trendu “sardinkární”. Náš mini kemp má kapacitu do 25 miest s tým, že každý má dosť miesta na svoje súkromie a nie je nútený pozerať susedovi do taniera. Karavanisti sú vo všeobecnosti veselá sorta ľudí a musím potvrdiť, že zatiaľ sme žiadneho mrzutého dovolenkára u nás nemali. Naši návštevníci si chodia k nám oddýchnuť a my chceme ich pobyt spríjemniť a zjednodušiť, aby odchádzali s príjemnými spomienkami. Pozitívna atmosféra má, samozrejme, vplyv aj na našu motiváciu, takže dobrá nálada rovná sa spokojnosť na obidvoch stranách.

Prečo by ste odporúčali rodinám campovať?

Kempovanie je dokonalou očistou od konzumného života plného nepotrebných zbytočností, keďže malý priestor nás donúti zbaliť vážne iba to najnevyhnutnejšie, to čo nám prináša radosť. A práve to je dôležité, veď človek k životu potrebuje vážne minimum. Hromadenie zážitkov dostáva prednosť pred hromadením vecí, hodnotu majú miesta, zážitky, spoločné jedlo a ľudia, ktorými sme obklopení.

Čomu sa ešte venujete?

S mužom pracujeme obaja z domu, on ako realitný maklér, ja ako virtuálna asistentka sa starám o niekoľko profilov na sociálnych sieťach. Slobodné povolania sú vítanou zmenou  po hektických érach našich pracovných životov (ja som 7 rokov pracovala v Európskych inštitúciách v Bruseli a muž vo veľkej medzinárodnej firme). Svoj čas vieme efektívne rozdeliť medzi rodinu, prácu a naše ďalšie zamestnanie – budovanie campingu.

Čo plánujete do budúcna?

Naším snom je vybudovať pekný kemp kam budú ľudia radi chodiť a budú sa u nás dobre cítiť. Jedného dňa by sme radi prenechali zabehnutý kemp deťom, ale pred tým nás ešte čaká veľa práce. Kemp budujeme svojpomocne a nechávame v ňom kusy našich sŕdc, tak nám držte palce.
A príďte na návštevu, budeme sa tešiť 🙂

Zdroj foto: @leharo_camping
Tagy

Zanechaj nám svoj komentár